Studia 2015/2016 i mętlik.

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć ;)
Po miesięcu przetrzepywania internetu i ciągłego zniechęcania się, zwracam się do Was.. Dowiaduję się różnych, często sprzecznych informacji, może dlatego, że mój "przypadek" jest trochę skomplikowany.
Ok, wstęp jak u doktora, ale byłabym wdzięczna gdyby ktoś poświęcił mi chwilę.. czy dwie.
Maturę zdawałam w zeszłym roku, także aktualnie jestem w trakcie swojego pierwszego gap year. Pierwszego, bo czeka mnie kolejny. Co prawda został jeszcze rok do aplikacji na 2015/2016, ale już w tym roku chciałabym poprawić maturę. Naaatomiast, wyczytałam gdzieś, że niektóre uczelnie nie wymagają egzaminu językowego przy dobrze zdanej rozszerzonej maturze z ang, jeśli to bullsht - nie ma pytania, jeśli prawda - czy da się przepisać mój zeszłoroczny wynik, bo poszło mi całkiem nieźle.. ;p
I jeszcze jedno, czy ktoś ma jakieś doświadczenia/ploteczki itp. na temat University for Creative Arts? Jakoś nie mogę znaleźć żadnego info od studentów rodaków.
Mam nadzieję, że nie zamieszałam i ktoś mi pokaże światełko w tunelu.
nie rozumiem idei "przepisania" wyniku - masz ocenę, to jest Twoja, matura nie ma daty ważności. natomiast nie wszystkie uczelnie akceptują maturę zamiast IELTS i tu musisz się konkretnie zorientować. coraz mniej daje taką opcję.
Rozumiem.. w kwestii "przepisania" chodzi mi o to, że moja aplikacja byłaby taka trochę lepiona - wynik z angola z matury 2013, reszta z 2014.
I właściwie tutaj rodzi mi się kolejne pytanie, możliwe, że głupie, dlatego z góry proszę o zrozumienie. Powiedzmy, że dana uczelnia nie akceptuje matury zamiast ielts, ale czy dobry wynik z angola przelicza się na tariff points?
Droga anagnorisis,
Po pierwsze: przez pierwsze pięć lat od pisania matury możesz poprawiać pojedyncze przedmioty, więc wynik matury z angielskiego - jeśli go świadomie nie poprawiasz - zostanie tak, jak jest, nikt Ci nic nie zmieni. Jeśli natomiast chciałabyś poprawić maturę po pięciu latach, musisz poprawiać wszystkie przedmioty, łącznie z angielskim.

Po drugie: nigdy nie słyszałam jeszcze o uniwersytecie, który przyjmowałby bez zdanego certyfikatu z języka angielskiego. Polska matura rozszerzona jest na poziomie B2, który nie jest wystarczający do podjęcia studiów w obcym języku. Uniwersytety zwykle wymagają zewnętrznego certyfikatu CAE/TOEFL/IELTS zdanego z określonym wynikiem. Wynik z egzaminy maturalnego (new matura) możesz natomiast wpisać w system UCAS jako pełnoprawny przedmiot zdawany na egzaminie.

Nie wiem nic o University of Creative Arts, ale wiem, że na przedmioty artystyczne często potrzebne jest zbudowanie portfolio lub/i uczestnictwo w interview. Na uniwerki przyjmują zwykle przy trzech rozszerzeniach jakoś sensownie zdanych.

Mam nadzieję, że pomogłam. Jak coś, dopytuj dalej - śmiało :).

Edit: matura staje się lepiona siłą rzeczy. Nie znikają przecież przedmioty, których nie pisałaś, a nie masz nakazu poprawiania wszystkiego...
edytowany przez aenyeweddien: 22 sty 2014
Cytat: anagnorisis
.
I właściwie tutaj rodzi mi się kolejne pytanie, możliwe, że głupie, dlatego z góry proszę o zrozumienie. Powiedzmy, że dana uczelnia nie akceptuje matury zamiast ielts, ale czy dobry wynik z angola przelicza się na tariff points?

Twoja aplikacja będzie prawdopodobnie rozważana na podstawie procentowych wyników matury (zwykle wymagają trzech rozszerzeń, wynik zależny od kierunku), Personal Statement, referencji nauczyciela, wyników egzaminu gimnazjalnego i ewentualnego interview/portfolio.

Ty - jako osoba, która już zdałamaturę - będziesz ubiegała się od razu o Unconditional Offer.

Tu masz podstawowe informacje na temat uniwerku, który wymieniłaś: http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/university-for-the-creative-arts
Cytat: aenyeweddien
Mam nadzieję, że pomogłam. Jak coś, dopytuj dalej - śmiało :)

BARDZO! Dziękuję ślicznie.
Mam jeszcze pytanie co do referencji.. Czy może je wystawić nauczyciel z liceum w przypadku mojego dwuletniego urlopu?

Wymienioną stronę niedługo będę mogła cytować na wyrywki, tak jak oficjalną stronę uniwersytetu ;p staram się bardzo dokładnie przemyśleć wybór kierunku (dwuletnie opóźnienie wywiera presje;p), a jakoś cicho w kwestii UCA na polskich www.. Mam też wrażenie, z tego co czytam, że opinie samych studentów są podzielone i trochę się obawiam, że ciekawe nazwy, opisy kierunków mogą być mylące.
Osobiście polecam forum http://www.thestudentroom.co.uk/ Prawdziwa kopalnia wiedzy, wsparcie w pisaniu Personal Statement i - przede wszystkim - możliwość dopytania aktualnych studentów danej uczelni/kierunku o personalne odczucia.

Najlepiej, gdy referencja jest jak najbardziej aktualna. Może ją wystawić nie tylko nauczyciel, ale również pracodawca lub korepetytor.

Wybacz zasypywanie linkami, ale tu masz więcej informacji o referencjach i w ogóle o całej aplikacji przez UCAS: http://www.ucas.com/how-it-all-works/undergraduate/filling-your-application/references-payment-and-sending
Wymienioną stronę niedługo będę mogła cytować na wyrywki, tak jak oficjalną stronę uniwersytetu ;p staram się bardzo dokładnie przemyśleć wybór kierunku (dwuletnie opóźnienie wywiera presje;p), a jakoś cicho w kwestii UCA na polskich www.. Mam też wrażenie, z tego co czytam, że opinie samych studentów są podzielone i trochę się obawiam, że ciekawe nazwy, opisy kierunków mogą być mylące.

Bardzo proste rozwiązanie: nie czytaj polskich stron typu 'studiuj z nami w uk', 'pomożemy Ci wypełnić aplikację, a tu na naszej stronie znajdziesz kierunki i opisy' bla bla bla. Na tego typu stronach jest MNÓSTWO błędów rzeczowych i nie warto z nich korzystać. To, czym powinnaś się kierować to UCAS i oficjalna strona uczelni (nie pośrednicy i firmy!)
Tam znajdziesz na 100% dobre info, jakby co, zawsze możesz napisać na FB ucas - oni bardzo szybko i rzeczowo odpowiadają, albo też napisać emaila do uczelni. A poza tym możesz pytać tu, też chętnie pomogę na ile potrafię. Masz jakiś konkretny problem z nazwami czy opisami? Może problem jest taki, że w PL brak takich odpowiedników i co niektórzy sobie dopowiadają, bo "tak im się wydaje". Na co i gdzie chcesz aplikować?
Cytat:
Na co i gdzie chcesz aplikować?

Doszłam do wniosku, że może UAL będzie może lepszą opcją niż UCA. Z tym co konkretnie mam wciąż problem, ale zasadniczo skłaniam się ku kierunkom "promocyjnym", dziennikarskim, fotograficznym. Prawdopodobnie @LCF, niestety mam ten problem, że trochę za dużo rzeczy mnie interesuje. W każdym razie, żeby nie zawracać Wam waidomoczego napisałam bezpośrednio do uczelni, jakie są ich wymagania co do aplikantów z polską maturą. Dostałam wiadomość, że aplikacja w tym roku jest już zamknięta (no przecież napisałam, że goddamn 2015/16!), że muszę mieć ogólnie dobre wyniki i że muszę zdać IELTSA (really ?!). Może Wy wiecie jakie przedmioty powinnam zdać na maturze, żeby zwiększyć swoje szanse na ww. kierunkach?
Cytat:
Na co i gdzie chcesz aplikować?

Doszłam do wniosku, że może UAL będzie może lepszą opcją niż UCA. Z tym co konkretnie mam wciąż problem, ale zasadniczo skłaniam się ku kierunkom "promocyjnym", dziennikarskim, fotograficznym. Prawdopodobnie @LCF, niestety mam ten problem, że trochę za dużo rzeczy mnie interesuje. W każdym razie, żeby nie zawracać Wam waidomoczego napisałam bezpośrednio do uczelni, jakie są ich wymagania co do aplikantów z polską maturą. Dostałam wiadomość, że aplikacja w tym roku jest już zamknięta (no przecież napisałam, że goddamn 2015/16!), że muszę mieć ogólnie dobre wyniki i że muszę zdać IELTSA (really ?!). Może Wy wiecie jakie przedmioty powinnam zdać na maturze, żeby zwiększyć swoje szanse na ww. kierunkach?

widocznie jest jeszcze za wcześnie na takie pytanie albo maja urwanie głowy z tegorocznymi aplikacjami, więc nie gorączkuj się jeszcze ;) na deklarację maturalną masz mnóstwo czasu. na pewno angielski, postawiłabym osobiście na polski i jeśli jeszcze jest możliwość (nie wiem jak teraz z maturą jest dokładnie, co roku coś nowego :P) to może historię sztuki albo wos? na takie przedmioty na pewno nie będą wymagać fizyki czy biologii, prawdopodobne jest, że powiedzą Ci po prostu "jakie chcesz byle żeby rozszerzone". jeśli foto, to zapewne bardziej zainteresuje ich portfolio. w sumie z Twoimi kierunkami nie jest tak źle, możesz pisać PS o mediach, foto, dziennikarstwie, da się to moim zdaniem sensownie połączyć :)
ah, przepraszam, dopiero teraz zauważyłam, że już maturę masz! co zdwałaś i na jakim poziomie? może po prostu ktoś źle przeczytał Twojego emaila, napisz jeszcze może z zaznaczeniem, że maturę masz zdaną z przedmiotami takimi i takimi na X poziomie i czy to akceptują czy wymagają coś jeszcze/coś innego.
jeśli chodzi o UAL, to dwa razy pisałam do nich z pytaniem o to jakich przedmiotów mogą wymagać i jakiego mniej więcej progu można się spodziewać dla polskiej matury i za każdym razem odsyłali jedynie link do wymagań co do języka. Wygląda to tak jakby mieli gotowe odpowiedzi i odpisywali na maile nawet ich nie czytając... Mają kierunki łączące dziennikarstwo z fotografią i tam na pewno liczy się przede wszystkim portfolio i rozmowa, ale są to kierunki na LCC, a nie LCF. W CSM mają Fashion Communication and Promotion jeśli chodzi o kierunki "promocyjne" i tutaj pewnie wymagania i konkurencja są wyższe, bo z mojego researchu wynika, że CSM to najmocniejszy punkt UAL'u. Pewne jest to że na każdy tego typu kierunek jest rozmowa wstępna i czasem test - na kierunkach dziennikarskich jest to np szybki esej na wybrany z podanej listy temat. Jeśli chodzi o LCF i kierunki związane z modą, to w tym roku na niektórych pierwszy raz zrezygnowali z rozmów wstępnych. Wypytują na nich głównie o inspiracje, ulubionych projektantów, ale szukają głównie osób z już jakimś doświadczeniem w branży. Czyli poza kierunkami bardziej biznesowymi, gdzie zwracają też uwagę na matematykę, w UAL przede wszystkim bardziej się liczy nabyte doświadczenie, kreatywność, dorobek artystyczny/dziennikarski i zrobienie dobrego wrażenia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa