Cześć,
Jesstem uczniem klasy 1 lo. Uczę sie w jednym z najlepszych lo w moim woj. Będę zdawał rozszerzenie z biol, chem, mat i ang. (btw. ostatnio pisałem sobie próbną z biol i na 55%) Chciałbym studiować biotechnologie (lub kierunki pokrewne) ew. biologia molekularna. Mam kilka pytań odnośnie studiów w Szkocji. Co powinienem zacząć robić ? tzn. uczyć się już do IELTS. bo sam nie wiem, znalazłem taki zapis na stronie uni w Edynburgu
" In addition all applicantsare required to demonstrate proficiencyin English language, holding 70% in English Language at Advanced Level in the Matura or one of the qualificationsacceptedby the University."
Czy to oznacza, że IELTS jest niepotrzebny? Ogólnie interesują mnie Uni w Glasgow i Edynburgu. Najbardziej właśnie się obawiam języka. Angielski mam szczerze na średnim poziomie. Chodze na kurs do empika. W ogóle jak myślicie mam jakieś szanse? Uda mi sie nauczyć ang na takim poziomie, żebym mógł w miare studiować?
A i jeszcze jedno czy jeśli nie spełnie tych wymagań z języka (ale reszta -matura- będzje ok) to mogą mnie przyjąć na "rok zerowy" (?) bo podszkolić umiejętności językowe?