Wymagania - studiowanie w Szkocji

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,
Jesstem uczniem klasy 1 lo. Uczę sie w jednym z najlepszych lo w moim woj. Będę zdawał rozszerzenie z biol, chem, mat i ang. (btw. ostatnio pisałem sobie próbną z biol i na 55%) Chciałbym studiować biotechnologie (lub kierunki pokrewne) ew. biologia molekularna. Mam kilka pytań odnośnie studiów w Szkocji. Co powinienem zacząć robić ? tzn. uczyć się już do IELTS. bo sam nie wiem, znalazłem taki zapis na stronie uni w Edynburgu
" In addition all applicantsare required to demonstrate proficiencyin English language, holding 70% in English Language at Advanced Level in the Matura or one of the qualificationsacceptedby the University."
Czy to oznacza, że IELTS jest niepotrzebny? Ogólnie interesują mnie Uni w Glasgow i Edynburgu. Najbardziej właśnie się obawiam języka. Angielski mam szczerze na średnim poziomie. Chodze na kurs do empika. W ogóle jak myślicie mam jakieś szanse? Uda mi sie nauczyć ang na takim poziomie, żebym mógł w miare studiować?
A i jeszcze jedno czy jeśli nie spełnie tych wymagań z języka (ale reszta -matura- będzje ok) to mogą mnie przyjąć na "rok zerowy" (?) bo podszkolić umiejętności językowe?
powinienes uczyc sie do matury. nauka do ielts przyda Ci sie tak czy siak, ale moim zdaniem 4 rozszerzenia na maturze to za duzo - sprawdz dokladnie jakie sa wymagania na uczelniach, ktore Cie interesuja i do tego sie dostosuj. pewnie klasycznie bedziesz potrzebowal 3 a nie 4 rozszerzen, wiec nie ma sensu byc nadgorliwym. nikt nie powie Ci jakie masz szanse, do matury jest kupa czasu. nie mysl o roku zerowym, ktory nie polega na tym, zeby sobie angielski szlifowac, tylko siadaj do nauki i zrob wszystko, zeby jezyk dobrze opanowac.
Proponuję poszukaj dokładniej na tym forum informacji, bo jest tu przynajmniej kilka wątków dot. studiowania w Szkocji, szukaj tematami albo postami najaktywniejszych forumowiczów (w tym również Oliwkowej-Oliwki:), którzy wielokrotnie pisali o wymaganiach, aplikowaniu itd. Część wątków jest wprawdzie przeniesiona do archiwum, ale te też warto przejrzeć - powodzenia

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa