Poprawa matury a studia w Szkocji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Moim marzeniem były studia w Szkocji, jednak obawiam się, że matura może nieco pokrzyżować moje plany. Otrzymałam ofertę ,,conditional" od uniwersytetu w Aberdeen, w której zawarte było, iż muszę mieć średnią z co najmniej dwóch rozszerzeń na poziomie przynajmniej 60%. I tutaj moje pytania:
1. Czy jeśli pisałam trzy rozszerzenia, w tym matematykę z której nie jestem zadowolona, to czy jest możliwość, iż wezmą pod uwagę tylko dwa rozszerzenia i nie uwzględnią matematyki?
2. Czy jeśli nie udałoby mi się dostać w tym roku, to czy mogłabym poprawiać maturę (matematykę podstawową i rozszerzoną) za rok i spróbować jeszcze raz? Czy też poprawiana matura skreśli mnie w oczach szkockich uczelni?
3.Czy jest możliwość, iż uczelnia i tak przyjmie mnie w tegorocznej rekrutacji, nawet jeśli matematyka (zarówno podstawowa jak i rozszerzona) została przeze mnie napisana, z różnych względów, bardzo słabo?
Matura ogólnie będzie zdana, a z innych rozszerzeń liczę na wysokie wyniki, a wymagana dotyczące IELTS też udało mi się spełnić?
Bardzo proszę o pomoc. Pisałam już i do UCAS i do Aberdeen, ale uni mi nie odpisał, a UCAS skierował mnie do uni. Może ktoś był w podobnej sytuacji i potrafiłby mi coś doradzić?
Dziękuje za poświęcony mi czas;)
Cytat:
1. Czy jeśli pisałam trzy rozszerzenia, w tym matematykę z której nie jestem zadowolona, to czy jest możliwość, iż wezmą pod uwagę tylko dwa rozszerzenia i nie uwzględnią matematyki?

Jeśli wymagane były tylko dwa rozszerzenia, to wezmą pod uwagę (przynajmniej powinni) wziąć dwa najlepsze wyniki.

Cytat:
2. Czy jeśli nie udałoby mi się dostać w tym roku, to czy mogłabym poprawiać maturę (matematykę podstawową i rozszerzoną) za rok i spróbować jeszcze raz? Czy też poprawiana matura skreśli mnie w oczach szkockich uczelni?

Nie skreśli, chyba że aplikowałabyś na medycynę :) Ale prędzej podejrzewam że skreśli Cię pójście teraz tylko na rok na polską uczelnię dla zabicia czasu niż zrobienie sobie gap year, bo mogą wziąć Cię za osobę niepewną i niezdecydowaną.

Cytat:
3.Czy jest możliwość, iż uczelnia i tak przyjmie mnie w tegorocznej rekrutacji, nawet jeśli matematyka (zarówno podstawowa jak i rozszerzona) została przeze mnie napisana, z różnych względów, bardzo słabo?
Matura ogólnie będzie zdana, a z innych rozszerzeń liczę na wysokie wyniki, a wymagana dotyczące IELTS też udało mi się spełnić?

Słuchaj: uczelnia weźmie pod uwagę to, czego wymaga. Jeśli mówią, że masz mieć dwa R na X%, to właśnie te dwa R na X% wezmą pod uwagę, nawet jeśli będziesz mieć kiepskie oceny z podstaw. Nie panikuj tylko czekaj na wyniki.

Cytat:
Bardzo proszę o pomoc. Pisałam już i do UCAS i do Aberdeen, ale uni mi nie odpisał, a UCAS skierował mnie do uni. Może ktoś był w podobnej sytuacji i potrafiłby mi coś doradzić?
Dziękuje za poświęcony mi czas;)

Uczelnia Ci nie odpisze, bo są zawaleni zarówno rekrutacją, jak i tymi, którzy właśnie kończą egzaminy i studia. UCAS nie ma nic do gadania, więc dlatego odesłali Cię do uczelni. Nie panikuj, bo i tak już niczego nie zmienisz ani nie przyśpieszysz. Czekaj cierpliwie na wyniki.
Dziękuje oliwka za odpowiedź
Mam jeszcze kilka pytań: czy jeśli poprawię maturę, to uniwersytet weźmie pod uwagę obydwa, czy tylko ten lepszy? Aberdeen napisało, że weźmie pod uwagę wszystkie rozszerzenia, więc chyba się tam nie dostanę i będę zmuszona tą matmę poprawić.
Czy jeśli miałam w tym roku duże problemy osobiste, które przełożyły się na problemy zdrowotne i w efekcie na wyniki z matury, to powinnam poinformować o tym uczelnię?
Czy z poprawianą maturą mam szanse dostać się na jakiś dobry uniwersytet w Szkocji? Miał ktoś podobne doświadczenia? Wiadomo, że Glasgow i Edynburgh raczej na pewno odpadają, ale jakiś inny, godny polecania i uwagi? Z góry dziękuje za poświęcony mi czas.
Mam jeszcze kilka pytań: czy jeśli poprawię maturę, to uniwersytet weźmie pod uwagę obydwa, czy tylko ten lepszy? Aberdeen napisało, że weźmie pod uwagę wszystkie rozszerzenia, więc chyba się tam nie dostanę i będę zmuszona tą matmę poprawić.
Czy jeśli miałam w tym roku duże problemy osobiste, które przełożyły się na problemy zdrowotne i w efekcie na wyniki z matury, to powinnam poinformować o tym uczelnię?
Czy z poprawianą maturą mam szanse dostać się na jakiś dobry uniwersytet w Szkocji? Miał ktoś podobne doświadczenia? Wiadomo, że Glasgow i Edynburgh raczej na pewno odpadają, ale jakiś inny, godny polecania i uwagi? Z góry dziękuje za poświęcony mi czas.
Przepraszam, przez przypadek dodałam pytanie dwukrotnie.
Teraz Ci Aberdeen odpisało, że bierze pod uwagę wszystkie rozszerzenia ? A jakich przedmiotów na rozszerzeniu wymagali w conditional offer ?
Poprawianie matury nie skreśla Cię, mój kolega w ub. roku nie spełnił wymagań Nottingham, poprawił Personal Statement, wyjaśnił,że zamierza poprawiac maturę z 2. przedmiotów....i ponownie dostał ofertę warunkową. Jesli rzeczywiście się nie uda w tym roku, czego Ci nie życzę, to zrób sobie gap year i porządnie zabierz za matematykę, aby zdać ją lepiej w przyszłym roku. W aplikacji musisz ich poinformować, że poprawiasz maturę.
Temat przeniesiony do archwium.