Ordinary degree i bachelor degree a licencjat w PL

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!

Czy ktoś z was potrafi mi powiedzieć jaka jest różnica między ordinary degree a bachelor degree?

Sytuacja jest następująca:
Po dwóch latach studiowania na kierunku zarządzanie w Polsce (studia licencjackie), siostra przeniosła się na Napier University w Edinburgh'u, żeby tam skończyć (kontynuować) te studia. Jest tam teraz na 3 roku.

Teraz musi się zdecydować, czy chce ukończyć studia z Ordinary degree (1 rok) czy Bachelor degree (2 lata).

Jaka jest różnica między tymi dwoma stopniami? I jak się one mają do polskiego licencjatu? Po studiach w Szkocji siostra zamierza wrócić do Polski i zrobić tu magisterke.

Czy stopień Ordinary degree (cykl 3-letni w Szkocji) zapewni jej możliwość pójścia w Polsce na studia magisterskie? Czy jednak niezbędny będzie ten Bachelor degree?

Przeglądałem internet, ale jakoś niezbyt wiele się doczytałem konkretów na ten temat.

Pozdrawiam
nie slyszalam o czyms takim jak 'ordinary degree' (ale w Szkocji jest inaczej, to poszukam o tym) bo to jest bardzo istotne.
Czy ten BA ma byc z 'Honours'? A 'ordinary' tylko BA (bez Honours)?
Postaram się dopytać dokładnie. Tylko tyle się wczoraj dowiedziałem, że do wyboru jest ordinary degree albo bachelor degree.
Może to Ordinary BA i BA with Honours.

Ale jeśli jest rzeczywiście Ordinary Degree?

Jak to jest z honorowaniem takich tytułów przez polskie uczelnie? Chodzi o to, które trzeba koniecznie mieć, żeby pójść na magisterskie uzupełniające w Polsce?
OK, załóżmy, że ten ordinary to jest zwykły BA bez honours.

Jak uczelnie patrzą na to? Jest szansa z BA bez honours dostac sie na np. UJ na uzupełniające magisterskie?
weszlam na strone Uni - (to jest naprawde b. latwo).
Sa oferowane BA/BSc (3 lata) i za rok dluzej BA(Hons) BSc(Hons)
slowo ordinary uzywane jest do czystego BA, znaczy bez Hons.
Teraz prosze wejdz na www.NARIC.co.uk - tam dowiesz sie cos ciekawego z tym (Hons).
Wg mnie, jak siostra jest w stanie dalej tam sie utrzymac, to warto postarac sie i zrobic to BA z Hons.
A na UJ, to niestety trzeba sie tam zapytac - napewno tez maja strone na ktorej pisze co i jak.
Nastepne pytanie - wszystko to zalezy co siostra ma chec robic dalej - czy nawet oplaca sie starac np. na UJ - bo moze to nie jest potrzebne do tego, co ona ma na mysli.
prosze tez to przeczytac:
http://www.edulandia.interia.pl/wszystkie-artykuly_2046.htm#top
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Praca za granicą