szkoła jęz. ang. w Wielkiej Brytanii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
SZukam dobrej szkoły jęz. ang. w WB. Warunkiem głównym jest dobry poziom i to, aby szkoła ta przyjmowała tylko osoby dorosłe, bo nie chce się uczyć z dzieciakami. Interesuje mnie kurs 2 tygodniowy w wakacje. Czy może ktoś z dorosłych użytkowników tego forum może mi coś polecić (najlepiej Londyn...)
jaka grupa wiekowa to \"dzieciaki\"? ;-)
A Manchester moze byc? Educare College mial (moze jeszcze ma) znizki dla Polakow.
hejka!ja bylam na kursie jezyka angielskiego w Londynie.Moglam sobie pozwolic tylko na miesieczny pobyt ale za to w naprawde dobrej szkole!!! :) jesli jestes zaintersowany blizej pisz maila lub otworz strone http://www.sgvenglish.com/ lub jedno i drugie:):)
dzieciaki to dzieciaki, po prostu ...nie dorośli? Nic negatywnego, po prostu nastolatki, a nie dziestolatki jak ja:)
ciekawa szkoła, a ile kosztował ten miesięczny pobyt, co było wliczone w koszty, ile kosztuje podróż i jak tam dojechać?Czy znasz ta szkołę z internetu, czy ktoś ci polecił? Jeśli możesz to proszę, odpisz. Dzieki za info.
No pewnie,ze moge:)Polecila mi te szkole kolezanka-anglistka nota bene:),ktora pracuje w firmie ,ktorej wielu pracownikow bylo oddelegowanych na kursy jezykowe wlasnie do tejze szkoly.Jesli chodzi o cene.....hmm...aktualny cennik na rok 2004 i wszelkie info po angielsku otzymasz po wyslaniu maila z prosba o info ja niestety juz go nie posiadam ale za miesiac nauki w pazdzierniku2003 zaplacilam ok.400 funtow.Mieszkalam u znajomego wiec nie oplacalam sobie akademika ale Ty mozesz skorzystac z takiej opcji.Moge powiedziec Ci tylko tyle ,ze nocleg i wyzywienie oferowane w domach studenckich lub mieszkania u prywatnych wlascicieli oferowane przez szkole nie sa naprawde drogie a przynajmniej tznszych nie znajdziesz:(.Na pewno jest to inwestycja w siebie na ktora trzeba miec troszki kasy:P ale WARTO:).Dojechalam tam autobusem za 400pln w obie strony.Odradzam wyjazd w okresie letnim gdyz ceny za kurs i bilety sa wyzsze.Ja bylam w szkole w centralnym Londynie ,tuz przy Oxford Street...te polozone z dala od centrum sa troche tansze.Atmosfera w szkole super...pierwszego dnia zdaje sie egzamin kwalifikujacy na odpowiedni poziom .Jesli masz jeszcze jakies pytania albo chcesz jakies pomocy ...nie wahaj sie:)Pozdrawiam:)
No dzięki Ci, na pewno się zainteresuję. Wiesz, ja z koniecznosci muszę wybrać wersję wakacyjną bo jestem nauczycielką i urlop mam niestety ( niestety albo stety ) tylko w wakacje, przygotowuje sie do CAE, więc potrzebuję trochę obeznania z językiem żywym i czystym ( w miarę). Jeszcze raz dzieki i pozwól, że jak mi coś jeszcze do głowy przyjdzie, jakieś pytanko, to coś napiszę, bo ciekawa szkoła... Tak więc zajrzyj tu jeszcze za jakiś czas, jeśli możesz.... Pa
www.mojlondyn.pl
www.asenglish.xo.pl/wbrytania
www.londyn.org
www.angielski-londyn.pl
http://www.polska-anglia.co.uk/
http://londynek.net/
http://www.kwaterylondyn.com/
http://www.polacy.strefa.pl/
www.accommodation.com
www.accommodationlondon.co.uk
www.vienna-group.co.uk
www.accommodationforstudents.com
ok...rozumiem..ale..jesli chcesz w Londynie przygotowac sie do CAE to w tejze szkole musisz spedzic wiecej czasu nic tylko 2 tygodnie.Proponuje,zebys wyslala do nich maila a zobaczycz ceny kursow i na jaki okres mozesz sie zapisac .Z tego co pamietam to szkola nie prowadzi 2tygodniowe kursy tylko w opcji General English.Tak czy inaczej jesli sie zdecydujesz to skontaktuj sie ze mna a opowiem Ci jeszcze o przepalach jakie mialam z transferem oplaty.Wbrew pozorom polskim bankom jeszcze daaaaaaleko (a wlasciwie ich pracownikom) do UE:);)Serio!Pa!
a fe, a fe...
a to niby gdzie indziej angielski jest brudny?
;-))
1 jeśli chcesz sie naprawde nauczyć języka nie wybieraj szkół tzw. fabryk wiz w których roczny kurs można kupić za 3[tel]funtów wcale jednak to nie oznacza że drogie szkoły gwarantują odpowiednią jakość kształcenia
2 dobre szkoły to akredytowane przez BC lub uznane przez ARLES ( przynajmnie teoretycznie ale standart jest zachowany) są one droższe ale coś za coś
3 kurs 2 tyg nic Ci nie da
4 400 funtów za kurs 1 miesięczny to zdecydowanie dużo no chyba że pieniążki nie grają roli
5 dzisiaj nie jeżdzi się do londynu za 400 zł tylko lata za 400 zl lot oferuje bilety po 500 zl ( po wejsciu Air Polonia) albo taniej pociągiem do Berlina i stamtąd samolotem
6 raczej nie wybieraj szkół do których wysyłają biura pośredniczące ludzi z Polski ( za duży odsetek Polaków a Ty przecież jedziesz nauczyć sie języka)
Podane adresy wykorzystaj jako zródlo informacji a wyboru dokonaj sama
Wiem, zawsze wiedziałam, ze na tym forum jest fajnie i można tu spotkać, miłych, przyjacielskich i pomocnych ludzi. Jak napisałam jestem nauczycielką, angielskiego uczę sie dla przyjemności, mam wprawdzie certyfikat FCE, chcę mieć to CAE, ale przede wszystkim chcę posłuchać, jak mówią prawdziwi Anglicy w swoim środowisku, chce wchonąć troszkę z tej angielskiej atmosfery...Jak naisałam jestem nauczycielką, więc zarabiam jakąś marność całkowitą i po wielu miesiącach oszczędzania uda mi sie wyjechac tylko na 2 tyg, na więcej nie stac mnie po prostu... nie jestem do końca zainteresowana kursem przygotowawczym do CAE, po prostu jestem mniej więcej na tym poziomie, ale dalej czekam na wasze propozycje, wskazówki i doświadczenia, za które jestem wdzięczna:)
Londyn nie jest jedynym miejscen w UK gdzie mozesz zdawac egzaminy CAE. Website Cambridge podaje liste uczelni w UK. Ceny, podejrzewam sa podobne jak w Polsce. Zadzwonilam kiedys o FCE do jednej z angielskich uczelni i stwierdzilam, ze nie ma az tak drastycznej roznicy w cenie egzaminu FCE miedzy Polska a UK - kosztuje on 70 funtow. Jeden funt kosztuje ok 7 zl. Podobnie sie pewnie ma z CAE. Nie wiem jak jest z cenami zakwaterowan z Londynie ale z tego co slyszalam od znajomych to ogolnie Londyn jest drogi - jak kazda stolica - jak dodasz do kupy zakwaterowanie, wyzywienie, transport i \"entertainment\" (porownanie cen napoi w pubach wlosy jezy na glowie na ten przyklad). Podejrzewam, ze dla ludzi, ktorych celem przyjazdu do Londynu jest tylko nauka i pewnie male dorobienie na boku Londyn jest wygodnym miejscem. Jenakze jesli bedziesz sie chciala poobijac o ludzi i wychodzic na miasto to podejrzewam (to moja opinia), ze takie wypady beda cie troche kosztowac. Sprubuj moze zaczepic sie troche bardziej na polnoc (im bardziej na polnoc tym taniej). Manchester czy York albo Leeds. Chester albo nawet Liverpool. Nie wiem ile masz lat ale moze jesli jestes w odpowiedniej grupie wiekowej mozesz sie zaczepic jako au-pair na lato i wtedy moglabys zostac na dluzej niz tylko 2 tygodnie (jesli udaloby Ci sie znalezc zaczepienie jako lenia au-pair).
Witam
Mozesz cos wiecej napisac o kursie w tej szkole? I oczywiscie o zniżkach?
Właśnie poszukuje szkoły i interesuje mnie manchester.
Dziekuje z gory
bylam na kursie dobre kilka lat temu, oto namiary:
Educare College
Santaidd, Burnage Lane
Manchester M19 1DR
Tel: [tel]
Email: [email]

College jest maly, polozony w milej dosyc dzielnicy z latwym dojazdem (autobusy). Na poczatku, jak z reszta wszedzie, robi sie test. Dolaczaja studenta do klasy na odpowiednim poziomie. Grupy byly male, ok. 8 osob. W czasie jak tam sie uczylam spotkalam tylko jednego Polaka ale on byl w innej klasie. Uczylam sie razem z Japonczykami, Hiszpanami i innymi narodowosciami, ktorych juz nie pamietam. Oprocz zajec w klasie byly tez wypady do roznych miejsc (ja sie akurat zalapalam na York i kregielnie). Nauczyciele bardzo przyjazni. Atmosfera w calej szkole byla rodzinna raczej (dawali klucz do frontowych drzwi collegu, pare razy nauczyciele zapraszali studentow do domow na grille w lecie), byc moze poniewaz college jest bardzo maly dlatego czulo sie, ze traktowali cie jak jednostke a nie czesc masy. Mnie nauka tam na prawde sie przydala. Nie zapisalam sie na ten kurs zeby zdac jakikolwiek egzammin, robilam go dla siebie samej. Pobyt w tej szkole (i w samym Manchester) uswiadomil mi jakiego \"martwego\" jezyka nas uczyli w szkolach (wtedy). Do tej pory smiech mnie ogarnia jak sobie przypomne jak nam tlukli do glowy ze herbate, kawe i cukier mozna traktowac TYLKO jako niepoliczalne....i za liczbe mnoga \"to strzelaja w leb\".
Moge Ci podac wiecej szczegolow na temat tej szkoly (i znizek), ale dopiero jutro (sroda).
Te szkole znalazlam w polsce z katalogu. Zabij mnie jednak ale nie pamietam jak go dostalam. Bardzo prawdopodobne, ze skontaktowalam sie z British Council. Pamietam, ze bylo tam sporo szkol naokolo Manchesteru. Ja wybralam Educare z powodu znizki.
Choc cos jeszcze Ci powiem... nie wiem na jakim poziommie chcesz studiowac angielski (FCE to ESOL poziom 3, ESOL to English for Speakers of Other Languages - gdyby ktos zapomnial). Wiadomosc jest pewna na 90% - ESOL kursy na poziomie 1 i 2 sa tu w anglii traktowane jako \"Basic Skills\". Basic Skills sa za darmo dla obywateli UK i obywateli z EU, Polska od Maja bedzie w EU - wiec kursy na tym poziomie beda darmowe tez dla Polakow (ale tylko w placowkach dotowanych przez rzad a nie w prywatnych szkolach).
Zaloze sie, ze nie trabia o tym w Polsce...bo za duzo firm posredniczych by przestalo czesac kase, jak jednak wspomnialam musialabym to jeszcze potwierdzic.
na razie...
doh!
szkola zamknela sie jakis czas temu (pewnie nie wytrzymala konkurencji wiekszych placowek, szkoda).
Popros British Council o katalog (na North West jak taki maja).
Dziekuje za informacje. Wybieram sie do manchesteru w czerwcu.
Ja tez słyszałam o bezpłatnych kursach dla obywateli UE ale jakoś nie mogłam w to uwierzyć.
Masz moze jakies propozycje jak mogłabym znależć taki kurs? Jak szukać takich szkół?
Byłabym zobowiązana.
jesli Ci sie nie spieszy to sie rozejrze, moze to potrwac pare dni, wiec musisz sie w cierpliwosc uzbroic. odpowiem na tym samym forum...
Tak oczywiscie nie ma problemu. Czekam na wiadomość.
Dziekuje z gory.
Provider: City College Manchester
Venues in: Crumpsall (pn Manchester), Didsbury (pd Manchester) i jeszcze gdzies indziej
tel (dzwoniac w UK): [tel], podaja tez free number: [tel], z zagranicy: [tel]

Robi sie na poczatku test i Cie wsadzja do odpowiedniej klasy w miejscu gdzie Ci najblizej albo najwygodniej dojechac.

aha! i kurs w ciagu roku szkolnego jest za kompletna darmoche dla ludzi z EU.
Dziekuje bardzo. Zadzwonie i spytam sie. A moze lepiej poprosze moich znajomych z Machesteru.
Zdaje sobie sprawe ze nie bedzie to pewnie takie łatwe dostac sie do tej szkoly.
Jeszcze raz dziekuje.
Jeszcze nie sprawdzilam. Ale bede w najblizszym czasie w Man to moze sama pojde i sie dokladnie dowiem.
jak juz bedziesz w Manchesterze i jak juz tak bedziesz wykrecac rozne numery to sproboj tez [tel]dla odmiany :-)

ja znalazlam jedna szkole ale na pewno w Manchesterze jest pelno takich, jak juz sie zdecydujesz zrobic ESOL to skontaktuj sie z Learndirect [tel](maja bioro w Manchesterze), oni ci udziela wskazowek gdzie mozesz ESOL zrobic jako rezydent EU. Mozesz tez ich znalezc: www.google.co.uk i wpisujac Learndirect (szukaj w UK tylko).

nie podejrzewam, zebys miala jakiekolwiek problemy z dostaniem sie na taki kurs (ze wzgledu na brak miejsc). Fakt, ze nabor jest pewnie duzy ale oni (szkoly) takze zapewniaja wystarczajaca ilosc miejsc. Wszystko sie rozbija o \"funding\". Im wiecej szkoly wyksztalaca ludzi tym wiecej pieniedzy placowka dostanie od panstwa. Jesli ludzie \"odpadna\" w trakcie to pieniedzy mniej bedzie, wiec sie staraja nie tylko miec duzy nabor ale takze musza utrzymac studentow az do zakonczenia kursu. Nie mowie tu, ze placowki prywatne maja nizszy poziom ale jak ludzie placa z gory za kurs no to nie wazne na jakim na prawde poziomie on jest bo wszyscy i tak zdzierza do konca bo forse wywalili \"up front\", a jak ktos odpadnie to na jego miejsce 10 innych frajerow sie znajdzie (wiem, ze to taka nieladna generalizacja). Szkoly dotowane musza sie co roku rozliczac z \"recruitment\", \"retention\" i \"achievement\" studentow. jak beda im ludzie \"padac jak muchy\" to im sie do tylkow dobiora, utna dotacje i w nastepnym roku mniej forsy dostana...no i tak sie kreci kolko graniaste...

no ale powodzenia... mam nadzieje, ze Ci sie spodoba w Manchesterze a jak Cie kiedys zawieje do Liverpool to masz telefon na gorze.
:-)
Dziekuje za pomoc.
Ja wybieram sie na dluzej do Manchesteru. Czekam jeszcze do konca marca na zakonczenie pewnej sprawy. Mam nadzieje ze zakonczy sie pomyslnie. Jak tak to zbieram sie i kierunek manchester.
A ty mieszkasz na stale w Liverpool?
jak bys miala kiedys czas i checi to bardzo chetnie porozmawialabym na czacie?
jutro bedzie 8 lat jak tu przyjechalam! - do tego sobota - chyba sie upije!
Jak masz Yahoo Messenger to moj ID jest barbara7996. Nie moge uzywac Gadu Gadu bo jakos mi instalacja nie wyszla a ich Help Desk jest do kitu. Mozesz tez wyslac e-mail: [email]
trzymam kciuki zeby Ci wszystko pomyslnie sie zakonczylo
Dziekuje.
Odezwe sie.
Witam
dostalas mojego mail? W marcu powinnam sie pojawic w manchesterze na krotko. Odezwe sie do CIebie.
Jestes jedyna osoba z Polski ktora znam :-) ktora mieszka wprawdzie nie w manchesterze ale nie daleko.
Wydaje mi sie, ze sporo wiesz o szkołach językowych. 16[tel]to moj nr gg, odezwij sie do mnie, prosze, jesli przeczytasz te wiadomosc. Pozdrawiam
Witaj. Ja wybieram sie na studia do Londynu albo do Dublina i szukam jakiegos taniego pokoju albo rezydencji studenckiej. Jak ktos cos wie, to please dajcie znac. Dzieki i powodzenia. Moj mail: [email]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

»

FCE - sesja zimowa 2003