bylam na kursie dobre kilka lat temu, oto namiary:
Educare College
Santaidd, Burnage Lane
Manchester M19 1DR
Tel: [tel]
Email: [email]
College jest maly, polozony w milej dosyc dzielnicy z latwym dojazdem (autobusy). Na poczatku, jak z reszta wszedzie, robi sie test. Dolaczaja studenta do klasy na odpowiednim poziomie. Grupy byly male, ok. 8 osob. W czasie jak tam sie uczylam spotkalam tylko jednego Polaka ale on byl w innej klasie. Uczylam sie razem z Japonczykami, Hiszpanami i innymi narodowosciami, ktorych juz nie pamietam. Oprocz zajec w klasie byly tez wypady do roznych miejsc (ja sie akurat zalapalam na York i kregielnie). Nauczyciele bardzo przyjazni. Atmosfera w calej szkole byla rodzinna raczej (dawali klucz do frontowych drzwi collegu, pare razy nauczyciele zapraszali studentow do domow na grille w lecie), byc moze poniewaz college jest bardzo maly dlatego czulo sie, ze traktowali cie jak jednostke a nie czesc masy. Mnie nauka tam na prawde sie przydala. Nie zapisalam sie na ten kurs zeby zdac jakikolwiek egzammin, robilam go dla siebie samej. Pobyt w tej szkole (i w samym Manchester) uswiadomil mi jakiego \"martwego\" jezyka nas uczyli w szkolach (wtedy). Do tej pory smiech mnie ogarnia jak sobie przypomne jak nam tlukli do glowy ze herbate, kawe i cukier mozna traktowac TYLKO jako niepoliczalne....i za liczbe mnoga \"to strzelaja w leb\".
Moge Ci podac wiecej szczegolow na temat tej szkoly (i znizek), ale dopiero jutro (sroda).
Te szkole znalazlam w polsce z katalogu. Zabij mnie jednak ale nie pamietam jak go dostalam. Bardzo prawdopodobne, ze skontaktowalam sie z British Council. Pamietam, ze bylo tam sporo szkol naokolo Manchesteru. Ja wybralam Educare z powodu znizki.
Choc cos jeszcze Ci powiem... nie wiem na jakim poziommie chcesz studiowac angielski (FCE to ESOL poziom 3, ESOL to English for Speakers of Other Languages - gdyby ktos zapomnial). Wiadomosc jest pewna na 90% - ESOL kursy na poziomie 1 i 2 sa tu w anglii traktowane jako \"Basic Skills\". Basic Skills sa za darmo dla obywateli UK i obywateli z EU, Polska od Maja bedzie w EU - wiec kursy na tym poziomie beda darmowe tez dla Polakow (ale tylko w placowkach dotowanych przez rzad a nie w prywatnych szkolach).
Zaloze sie, ze nie trabia o tym w Polsce...bo za duzo firm posredniczych by przestalo czesac kase, jak jednak wspomnialam musialabym to jeszcze potwierdzic.
na razie...