toefl papierovy vs komp

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc;
czy to prawda, ze nowy, komputerowy toefl jest trudniej zdac niz papierowa wersje? tzn. pytania sa trudniejsze?

Jesli dobrze doczytalem, mamy wybor, zdawac papierowy w Polsce albo komputerowy zagranica, prawda? ktory daje wyzsze szanse uzyskania lepszego wyniku?

I drugie moje pytanie: 550 z wersji papierowej, 213 z komputerowej, to duzo? jak byscie porownali to do poziomu... advanced? upper-intermediate?
>czy to prawda, ze nowy, komputerowy toefl jest trudniej zdac niz
>papierowa wersje? tzn. pytania sa trudniejsze?
A jaki mialby byc tego sens, ze tak zapytam? Szczegolnie w tym czasie, gdy mozna bylo wybrac wersje, w jakiej sie chce zdawac egzamin. Test ten ma ocenic znajomosc jezyka i skoro bylby on w jakiejs wersji latwiejszy, to cala idea zdawania go mijalaby sie z celem. Zreszta to juz w ogole nie ma znaczenia.

>Jesli dobrze doczytalem, mamy wybor, zdawac papierowy w Polsce albo
>komputerowy zagranica, prawda? ktory daje wyzsze szanse uzyskania
>lepszego wyniku?
No to nie wiem, gdzie to czytales i sprzed jak dawna to byla publikacja, bo teraz jest tylko jeden rodzaj egzaminu TOEFL, zdaje sie go na komputerze, ale to nie to samo co test komputerowy o ktorym piszesz. Ta nowa wersja nazywa sie IBT i podstawowe roznice do wczesniej przeprowadzanych egzaminow to takie, ze nie ma tam gramatyki jako takiej, wprowadzono natomiast mowienie. Wiec problem wyboru miejsca zdawania testu i jego rodzaju tez odpada.

>I drugie moje pytanie: 550 z wersji papierowej, 213 z komputerowej, to
>duzo? jak byscie porownali to do poziomu... advanced?
>upper-intermediate?
A co to za roznica, ze tak zapytam? Jezeli naprawde z jakichs wzgledow potrzebujesz wyniki TOEFL to go zdaj i zobaczysz jak Ci pojdzie. A jak nie to daj sobie spokoj, doucz sie i dopiero wtedy idz na egzamin. Wyniki i tak sa wazne tylko dwa lata, wiec bez sensu zdawac tak tylko zeby sobie zdac. No chyba ze dla wlasnej satysfakcji.
nie chce zdawac toefla dla wslanego widzimisie, szczerze mowiac w ogole nie mam ochoty go zdawac ale musze, wlasnie taki wynik jest mi potrzebny.

W Admissions Information uniwersytetu na ktory chce aplikowac, jak najbardziej aktualonych na rok 2006/2007, podano wymagana ilosc punktow z testu papierowego LUB komputerowego - co oznacza chyba, ze papierowy ciagle gdzies istnieje...
Ponawiam pytanie: 213 punktow to jaki, mniej wiecje, poziom znajomosci jezyka? potrafie sie poruszac po kraju, kupic sobie pizze i zrozumiec artykuly, zarowno naukowe jak i z gazety codziennej (chociaz w tych drugich duzo wnioskuje z kontekstu ;-) i chce wiedziec, do jakiego mniej wiecje poziomu porownac te wymagane punkty z toefla. Jesli ktos wie, bede wdzieczny za podzielenie sie wiedza.
Zajrzyj na stronę: www.toefl.eu - to oficjalna witryna twórców TOEFLa w Europie.
Potem wejdź na stronę: http://toeflpractice.ets.org/ zarejestruj się i zobacz jak pójdą Ci testy przyładowe tam zawarte.
Potem kup sobie oficjalną książkę do TOEFLa, opis na tej stronie:

http://www.pl.toefl.eu/toefl-sites/toefl-poland/przygotowanie-do-toefl/podrecznik-przygotowuj-cy-do-egzaminu-toefl-ibt/

Zobacz jak Ci pójdzie i będziesz mniej więcej wiedzieć.

W Polsce wersja papierowa i komputerowa zostają wycofane i zastąpione wersją internetową, zwaną iBT. Punkty z poprzednich wersji przeliczają się według tabeli. Wynik, który potrzebujesz uzyskać z iBT, odpowieadający 213 punktom to 80 punktów. Nowa skala iBT to 0-120 punktów także musisz zrobić 2/3 testu poprawnie.

Pozdro

Teacher, the English Teacher

« 

CAE - sesja letnia 2006

»

Pomoc językowa