Pierwszy lot samolotem :).

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |
No właśnie, tak jak w temacie - jakie były Wasze wrażenia, wspomnienia, niespodzianki etc związane z pierwszym lotem samolotem? :)
Szybko, wygodnie (chociaż czasem mało miejsca na nogi) i ładne widoki za oknem. Gdyby nie konieczność lotu nad wodą, byłabym zachwycona (:
Tylko te zmiany cisnienia moga byc nieprzyjmne i moze uszy zatkac, ale sie odetkaja. Zupelnie jakby jezdzic autobusem po gorach... Ja tez nie lubie leciec nad woda, a nawet jechac samochodem przez dluzszy niz 10 metrow most...
Zgadzam sie- przy starcie, i ladowaniu moze byc problem z uszami. Rada: ssac cukierki i przelykac regularnie sline. Brzmi moze dziwnie ale pomaga. Inna rzecz jest, ze kontrole na lotnisku staja sie coraz bardziej meczace- radze pamietac o limitach i o nowych przepisach do bagazu podrecznego!
A jakie to przepisy? Bo wkrótce polecę pierwszy raz i nie chcę żadnych niemiłych niespodzianek...
podaj mi swojego meila jak mozesz.

pzdr:-)
Tez nie chcialabym sie niemilo zaskoczyc, wiec prosze o rady i te nowe przepisy ;) [email]

Pozdrowionka :)
najlepiej nie miec w ogole bagazu podrecznego:)A jesli juz sie go ma to nie wolno w nim przewozic kosmetykow (!!!)-uwazajcie na to, ja niedawno o tym zapomnialam no i musialam czesc kosmetykow wyrzucic do kosza niestety.Kiedy ma sie kontrole bagazu podrecznego to juz jest za pozno zeby cos przepakowac do glownego wiec mozna stracic duzo przydatnych rzeczy (tak na marginesie teraz bycie sprzataczka na lotnisku to niezla fucha hehe).Moja znajoma wracala z Anglii miesiac temu i musiala wyrzucic krem do twarzy baaardzo drogi i jeszcze nie uzywany ktory dostala w prezencie:(Poza tym nie wolno juz chyba zabierac na poklad plynow w innych butelkach niz przezroczyste.Oraz nic ostrego w stylu nozyczki czy pilnik do paznokci.Po reszte informacji odsylam na strony linii lotniczych-tam jest szczegolowo wypisane co mozna miec w bagazu podrecznym a czego nie.Pozdrawiam
Dzięki, dzięki Blancanieves82 :)
ilA a gdzie lecisz?? :))
Można przewozić w bagażu podręcznym płyny, błyszczyki w płynie,kremy , lakiery do paznokci, napoje itd. pod jednym tylko warunkiem że wszystko zostanie zapakowane w przeźroczyste torebki i okazane na odprawie.Co do wagi bagażu to zalezy od lini lotniczych jakimi masz zamiar podróżować np: lufthansa-8kg bagaż podręczny i o ile się nie mylę 25 walizka.Zawsze warto sprawdzać na stronie internetowej wszystkie szczegóły co do wagi bo nadbagaż jest dośc drogi.Jeśli masz laptopa zawsze bierz go na bagaż podręczny bo inaczej z pewnością zostanie uszkodzony ( strasznie rzucają walizkami!).To kilka praktycznych rad z mojego dość pokaźnego dorobku " latającego" :-)
Na kazdej stronie internetowej danej linii lotniczej jest napisane co wolno a co nie, nawet rozmiary bagazu podrecznego - prosze sie dostosowac - bo nie przepuszcza i koniec. Wiem, ze w bagazu podrecznym nie wolno miec plynu ktory ma pojemnosc wiecej jak 50cc i to ma byc w tej przezroczystej torebeczce. Wszystkie plyny, kosmetyki musza sie w niej zmiescic - reszta wyrzucona do kosza. Prosze przeczytac wszystko bardzo dokladnie - bo wtedy sa cyrki na lotnisku kiedy np walizka wazy wiecej jak ma byc.
Sorki, że dopiero teraz ale nie mam stałego dostępu do netu ;/. Lecę za półtora tygodnia (o ile zaliczę wszystkie egzaminy na uczelni, hahaha ;), no w sumie nie mam innego wyjścia skoro już wszystko załatwione ;p) do UK, Centralwingsem do Gatwick, no a potem będę sobie wypoczywać w Brighton :), niestety tylko przez tydzień, dłuższy pobyt dopiero w wakacje :). Mój mail: [email]
No i jako zalozycielka tego watku, ktora doswiadczyla juz jak to jest sobie pofrunac, stwierdzam, ze jest SUPER!!! :) Dwoch minusow tylko sie doszukalam - 1. zatykajace sie uszy ;p i 2. faktycznie malo miejsca na nogi ;). Ale generalnie cudowne uczucie :). Nie bylo czego sie bac :).
witajcie.
niedługo czeka mnie pierwszy lot samolotem do uk.
czy możecie napisać mi jak wygląda odprawa, sprawdzanie bagażu, itp.? o limitach wiem. a jak wygląda "droga" do samolotu? trzeba paradować w pewnym momencie na bosaka? ponoć sprawdzają laptopa, pod jakim kątem?
bardzo proszę, opiszcie mi jak to wygląda, bo nie chcę palnąć jakiegoś głupstwa albo nie zrozumieć rzeczy "oczywistej".
:)
mniej więcej tak :-)

na jakieś dwie godzinki przed odlotem jestes na lotnisku, patrzysz na tablicę 'departures' szukasz swojego lotu i czy pojaki się 'check-in (odprawa) i jaki numer bramki, idziesz pod wskazany numer, ładujesz walizkę (bagaz podstawowy) na wagę (miesiac temu min na osobę był 18 kg)no i pokazujesz panu bądż pani paszport i bilet. dostakjesz boarding pass czyli kartę pokładową.. Teraz w zalezności od lotniska, albo walizka odjeżdża, wcześniej 'oklejona' twoimi danymi, numerem lotu i lotniskiem docelowym i już nie musisz się o nią martwić. Tak jest np na Krakowskicjh Balicach, na innych trzeba tę walizkę ciągnąć dalej. A dalej przechodzisz ty przez bramke , wczesniej zdejmujesz to co metalowe, czasami prosza o ściągniecie butów.Prześwietlają twój bagaż podręczny, jak za dużo wody czy czegoś innego podejżanego to do widzenia, musisz się pożegnac na zawsze :-) ;-) . potem sobie czekasz i czekasz w tzw departure lounge czyli hala odlotów, możesz pooglądać co ciekawego w sklepie bezcłowym, pooglądać samoloty odlatujące i lądujące no i mieć nadzieję, że samolot nie będzie miał opóźnienia.Jak na tablicy pojawi się 'boarding' to pokazujesz miłemu panu paszport a czasami tylko karte pokladową, idziesz do autobusu, który zawozi Cie pod schody samolotu. Siadasz, zapinasz pasy , słuchasz miłych komunikatów, pani stewardessy demonstrującej co należy zrobićjakby było niewesoło :-0 ... to tyle. Miłego lotu :-)
ten 'podejżany' od razu wydał mi się podejrzany ;-)
bardzo dziękuję :) teraz już nie takie kosmiczne mi się to wydaje. :)
będę leciała z Okęcia, więc tachać będę walizę, hehe, ale to nic. i mam jeszcze dwa pytania:

co z laptopem? wiem, że w podręcznym go spakuję, bo mi może wyparować, albo zmienić kształt. ;) ale gdzieś wyczytałam, że go sprawdzają. to znaczy sprawdzają, czy nie mam w nim części bomby czy oprogramowanie legalne, szukają niebezpiecznych plików, czy co?

i pytanie dopełniające: a gdy dolecę na miejsce? wszystko to samo, ale w odwrotnej kolejności się dzieje?

pozdrawiam serdecznie. :)
nigdy nie leciałam z laptopem, więc nie wiem. Ale na pewno można mieć przy sobie, bo widziałam ludzi z laptopami w samolocie. Tylo komórki trzeba mieć wyłączone przez cały czas, inne urządzenia, jak np laptopy mają być wyłączone tylko podczas startu i lądowania. Ale skoro lecisz do GB to dobrze nie wystartujesz a będziesz lądowac. Po wylądowaniu już tylko czekasz przy taśmie na swój bagaż i tyle, jesteś wolna.
a ile czasu przed odlotem trzeba rezerwowac bilet? zeby nie byl drogi, itd. ... bo kurcze mam maly problem, bo mowiono mi, ze nawet 3 miesiace przed trzeba rezerwowac bilet, a jak tu rezerwowac bilet jak sie nie wie jeszcze gdzie ma sie leciec?! (jestem z clearingu na studia)
jak tu rezerwowac bilet jak
>sie nie wie jeszcze gdzie ma sie leciec

to faktycznie się nie da :-)
jeszcze raz dziękuję :) i jeszcze raz zapytam... bo kiedyś zamierzam wracać z uk ;)
heh, dlaczego lepiej, że będę lądowała w uk, a nie startowała? gdzie jest haczyk?
czy ktoś wie jak to jest z tym laptopem?
"Procedury znane już na niektórych lotniskach staną się teraz obowiązkowe, czyli: bezwarunkowe zdejmowanie kurtek i płaszczy podczas kontroli bezpieczeństwa, czy oddzielne sprawdzanie sprzętu elektronicznego, który zostaje wnoszony na pokład samolotów . Pasażerowie będą musieli zademonstrować (poprzez włączenie/wyłączenie), iż laptop lub telefon komórkowy to nie atrapy, które mogą służyć do ukrycia ładunku wybuchowego"
dziękuję. :)
nie wiecie od ilu lat można samemu lecieć samolotem do GB???
To chyba zależy od przewoźnika. Samemu to znaczy jak? Nie pod opieką stewardessy? Bo pod opieką to małe dzieci latają, choć nie wiem od ilu lat. Kilku pewnie.
mam 14 lat. Mógłbym juz sam lecieć liniami easyJET do GB???
Coś słyszałem że mógłbym lecieć sam bez stewardessy. Czy to jest prawda???
wiem ze do Irlandii samemu (tzn rodzic podpisuje zgodę na lot) można leciec od 14 albo 15 lat, nie pamiętam dokładnie ja leciałam Ryan Airem najlepiej zadzwonic na lotnisko a oni wszystko powiedzą :)
a trzeba mieć tylko paszport??? jak zarezerwuje przez neta, to gdzie potem odbiorę bilet?? Kto juz leciał samolotem niech napisze do mnie na skype: [email] bo ja mam kilka pytań.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 48
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe