niestety siedzialem w rogu sali i mialem duze poglosy :/
part 1:
1. upside-down /pewne/
2. Mother of Tears /pewne, potem wymienili WATER of Love, jako wode w nich zmagazynowaną, a chodzilo a nazwe BAOBABU, niestety ze stresu sie nabralem i zmienilem:/
3. prison /ew. temporary prison/
4. South Africa /pewne, te baobaby zostaly ODKRYTE przez goscia ktory podrozowal z Cape Town (w RPA) do Kenii - klasyczna podpucha/
5. sleeping tiger /też pewne, i tu niedoslyszalem i napisalem sleeping tyre, co za siara:/
6. monkey bread /pewne/
7. bats /pewne/
8. snake skin /pewne, ja nie doslyszalem znowu i napisalem samo "snake". Myslicie ze zalicza?/
part 2:
1. Spirit of Freedom /pewne/
2. Arctic /pewne/
3. mountain /strzelałem, w ogóle tego nie uslyszalem, ale wydala mi sie to jedyna rzecz na Grenlandii do ktorej mogl podróżować :) /
4. oil lamps /raczej, ktoś z mojej grupy napisał "light", bo z dalszego tekstu wynikało, ze nowy wlasciciel dodal pare nowych lamp i teraz ciągną więcej energii... do "Oil Lamps" ciągnięcie energii raczej nie pasuje/
5. energy / nie technical know-how, bo pytanie bylo "co bylo bardziej przydatne na STAREJ niz na wspolczesnej lodzi/
6. cheese /strzał/
7. bucket /pewne/
8. Blue Harbour /pewne/
Part 3 i 4 nie pamiętam
Jeśli chodzi o liczenie puntków to raczej każda odpowiedź (razem 32) będzie warta 1 punkt (tylko w readingu są niektore warte 2), a ocene z calego egzaminu oblicza sie licząc średnią arytmetyczną z procentów poszczególnych części.
PZDR i samych A