Dziś miałem speaking w Warszawie.
Weszliśmy jako grupa 3-osobowa, jako że nie było nikogo po nas.
Na początek polecę Wam ten dokument: http://www.cambridgeesol.org/support/dloads/cae/cae_hb_samp_p5.pdf
Na s.60 po lewej są przykładowe pytanka do part 1. Polecam choć trochę przygotować się do wszystkich, bo z tego, co widziałem, babka miała u siebie wypisane mniej więcej te same pytanka.
Ja jako pierwsze dostałem: how long have you been studying english? Później, jeśli dobrze pamiętam spytała mnie co lubię w nauce angielskiego. Następnie mieliśmy nawzajem zapytać się o plany na przyszłość.
W 2 części dostaliśmy obrazki dotyczące preparations. Kolega miał kelnera rozkładającego sztućce i jakąś babcię wygniatającą ciasto. Drugi ziomek miał kobietę, nad którą pracują róźni wizażyści (nakładają jej make-up etc.) oraz jakąś hinduskę, którą starsza babka też przygotowuje (prawdopodobnie do jakiejś tradycyjnej uroczystości). Na moich obrazkach byli goście dłubiący coś przy samolocie i matka z dwójką dzieci pakujący coś do bagażnika samochodu. Mieliśmy chyba powiedzieć, dlaczego te preparations są dla nich ważne i które są ważniejsze. Później mieliśmy chyba razem wybrać najważniejsze z 3 zestawów.
W części trzeciej powiedziano nam, że będzie przeprowadzona ekspedycja na nieodkryte tereny i z pewnej grupy ludzi musimy wykluczyć 2 osoby (2 obrazki), które najmniej się nadają. Dostaliśmy kilka obrazków, na których byli:
-archeolog
-fotograf
-kucharz
-ziomki z mapą
-typki grzebiący coś przy samochodzie
-ludzie siedzący na łące (nie wiedzieliśmy co robili, więc ich wywaliliśmy)
-jakaś babka ze zwierzątkiem (stwierdziliśmy, że pewnie biolog)
W 4 części zadawali nam po 2 pytania:
-Jaka jest rola poczucia humoru w pracy
-Zalety teamwork
-Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem, że na Ziemi wszystkie tereny zostały już odkryte
-Wady teamwork
-Jakie cechy powinien mieć dobry lider bądź szef.
To wszystko, co pamiętam, mam nadzieję, że komuś pomogę.