LICENCJAT METODYKA UMCS 25.06.07

Temat przeniesiony do archwium.
Zdaje ktos egzamin licencjacki z metodyki na umcs-ie, w ten poniedzialek 25.06???????????????????
właśnie to oblałam :/
chyba k^$$&$& brali byle który test i wpisywali na oko : ten 2 ten 3 ten 4 ten 2....
k&^%&%
ja zdalam:) jesli ktos ma ochote za niewielka cene odpkupic materialy obowiazujace na egzamin (komplet kserowek ksiazek zawartych w bibliografii oraz moje ich opracowanie - czyli to co najwazniejsze prostym jezykiem) prosze pisac na: [email]
witam wszystkich :) podaje pytania jakie byly na wrzesniowym licencjacie oczywiscie tak mniej wiecej bo nie pamietam dokladnie;/ sama wczesniej szukalam czerwcowych jednak nikt nie chcial sie odezwac ;/wie ja taka nie bede:)A wiec
1.high/low input generators -cechy
2.right/left brain functioning cechy w natural i lg classrooms
3. field dependence/independence-cechy
5. koloacje byly podane 3 i trzeba bylo napisac ktore sa strong ,weak i medium, oraz ktore sa najwazniejsze i dlaczego
6. role of child and enviroment in the innatist view
7.polywords i podac 3 przyklady
8.why it is important to teach word grammar rather than sentence grammar( cos takkiego)
9. name some modifications that appear in foreigner talk in the area of lexis, grammar and pronunciation( po 3 przyklady)
10 jezeli chodzi o eseje to nie pamietam dokladnie tematow ale jeden dotyczyl TBL a drugi o learning strategies w ktorym trzeba bylo wymienic podzial wg Oxforda i opisac 5-6 strategi
no to chyba tyle a przynajmniej tyle mi sie przypomina:) mam nadzieje ze sie te informacje komus przydadza:) jezeli chodzi o odpowiedzi to na poczatku bylo powiedziane ze maja byc konkretne i zeby nie pisac wszystkiego co sie wie tylko konkretne odpowiedzi na pytania! jezeli chodzi o osoby pilnujace tl caly czas chodzily i upominaly oraz ostrezgaly ze na sali sa kamery ;/ ale i tak byly sprytne osoby ktore jakies tam sciagi mialy:) pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia w przyszlym roku;)
pytania czerwcowe,tyle ile pamietam,dawno to bylo:

1. Co to sa de-lexicalised words i examples
2. Cechy i przyklady na closed i open tasks
3. Wymienic 2 processes necessary for learning in cognitive theory
4. Features of foreign talk
5. Input i intake
6. Why does Lewis claim that grammar is not “set of rules”
7. 4 strategies (były wymienione rozne czynnosci i trzeba bylo pogrupowac, podopasowywac je do odpowiedniej strategy)
8. Roznice pomiedzy adult i young learners określone przez Spada
9. Why is risk taking important in SLA
10. Dokoncz zdanie i wyjasnij “rozwijanie slownictwa nie polega na nauce nowych slowek ale na nauce familiar words…”

Eseje:
1. Task based syllabus daje opportunity aby cwiczyc zarowno form jak i meaning
2. Collocation – vocabulary instruction – problems and solutions

pozdrowki