kto uznaje królową?

Temat przeniesiony do archwium.
"A constitutional monarchy, the United Kingdom is a Commonwealth Realm, sharing the same person — Queen Elizabeth II — with the fifteen other Realms as monarch and head of state, forming a personal union with each."

jak przetlumaczyc na polski Commonwealth Realm i czy ktoś potrafi mi wytlumaczyc dlaczego np Kanada uwaza ElzbieteII za swoja krolowa?
W skrócie i ogólnie, bo to skomplikowane ze względu na Quebec.

Część Kanady była kolonią brytyjską. W 1atach 1775-1776 Amerykanie napadli na Kanadę spodziewając się, że wygrają i Kanada dołączy do republiki. Kanadyjczycy jednak pamiętali jakie spustoszenia w Ameryce uczyniła wojna cywilna więc pozostali lojalni królowej. Gdyby tak się nie stało, to Kanada pewnie byłaby częścią Stanów teraz.
Czyli co to jest Commonwealth Realm? I czy Kanada w takim razie jest odrebnym panstwem? tzn maja swoja wladze? sadownictwo? Czy krolowa jest tylko reprezentacyjna?
Trochę Cię wprowadziłam w błąd wyżej. American Civil War miała miejsce później i myślałam o inwazji w 19 wieku. Niemniej jednak inwazja Quebecu w 1775 była piewszym krokiem ku zjednoczeniu Kanady.

1 lipca 1867 roku zjednoczyły się brytyjskie prowincje a w 1911 niepodległość została uznana i od tamtego roku, ustawy brytyjskiego parlamentu muszą być zatwierdzone przez Kanadę jeśli mają dotyczyć Kanady.

Commonwealth Realm to każde z 16 suwerennych państw, które uznają Elżbietę II za swoją królową. Premier każdego królestwa jest doradcą królowej i za jego/jej poradą, królowa wyznacza Governor General, który/a w każdym królestwie reprezentuje królową.

tzn maja swoja wladze?
tak

sadownictwo?
tak

Królowa jest głową stanu, ale Governor General przejmuje jej obowiązki i jest de facto głową stanu.

Czy krolowa
>jest tylko reprezentacyjna?
tak
>>a w 1911

1931 nie 1911
dziekuje Ci bardzo:) Rozjaśniło się
Temat przeniesiony do archwium.