Ile języków na maturze?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie : Czy na maturze można zdawać tyle języków ile się chce , czy jest określona liczba?
10 minimum
Wydaje mi sie, ze dwa.rnJeden obowiazkowo i jeden dodatkowo.
Według mnie to głupie. Po pierwsze , ogranicza się zdolnego ucznia , a po drugie , co jeśli np. zdawałam niemiecki i francuski , później zajęłam się domem ,a po kilku latach chcę studiować italianistykę , bo mi się francuski i niemiecki odwidział, to co ? Jeszcze raz maturę zdawać??
Można zdawać jeden jako gówny i chyba 3 albo 5 dodatkowo!
jeden jako obowiązkowy i 3 jako dodatkowe (maksymalnei mozna zdawać 6 przedmiotów)
Moja kolezanka zdaje w tym roku np. 3.

Ale! trzeba wziac pod uwage, ze przedmioty dodatkowe musza byc zdawane na poziomie rozszerzonym. Wiekszasc osob bierze wiec jako przedmiot obowiazkowy jezyk, ktory zna najslabiej, bo mozna go pisac na podstawowym. Trzeba uwazac, zeby nie przekombinowac z ta iloscia jezykow, bo mozna nie zdac (odpukac!) - do zdania matury liczy sie poz. podstawowy.
Ja zdaje 2 jezyki :)
Ja mam narazie dopiero 12 lat , ale myślę , że będę zdawać angielski obowiązkowo (znam najsłabiej :P) oraz niemiecki , francuski i hiszpański dodatkowo , bo włoski jest dość ciężki i dopiero zaczęłam się uczyć , więc mogłabym nie podołać :)
Temat przeniesiony do archwium.