Nauka angielskiego praktycznie od zera

Temat przeniesiony do archwium.

Witam :)
Chciałbym nauczyć się angielskiego praktycznie od podstaw. Znam jako tako podstawy, ponieważ w szkolę mam j.angielskiego, jednak uważam że to co uczą jest zbyt mało przejrzyste i zbyt mało jak dla mnie.
Główny problem mam z gramatyką, wykuć wszystkie czasy na pamięć to dla mnie nie ma problemu. Jednak bardzo często stosuję nie ten czas co potrzeba w zdaniach itd. Czy poleci mi ktoś stronę/książkę/program itp. w której będzie bardzo dobrze i w przystępny sposób omówiony każdy czas?
Chciałbym również jakieś ćwiczenia robić, jednak dobrze byłoby gdyby do nich były jakieś odpowiedzi lub były one interaktywne (np. komputer sprawdza i pokazuje mi jaki powinien być czas i dlaczego). Ćwiczenia bez odpowiedzi są jakby tak powiedzieć do niczego, ponieważ nadal nie wiem czy dobrze rozumiem czasy.
Co do słówek to ciężko jest się uczyć ze słownika. Bardzo fajnie gdyby była jakaś książeczka/lista/program/strona itp. na której byłyby pogrupowane słówka.
Jeszcze wymowa sprawia bardzo dużo problemów.

Mam nadzieję że jakoś mi pomożecie. Bo słówka szybko zapamiętuję ale muszę jakoś te czasy ogarnąć, a wymowa myślę że będzie mi się dobrze oswajała poprzez oglądanie filmów z napisami.
Do gramatyki proponuje Ci bardzo dobrą książkę Radosława Swigonia "Wielki przewodnik po gramatyce angielskiej". Autor bardzo jasno objaśnia wszystkie zawiłości gramatyczne podając
proste przykłady - do ksiązki dołączona jest płyta z mp3 na której nagrane są wszystkie
użyte w książke słowa i zdania. Wydawnictwo Enset, cena 54 zł.
Równie prosto objaśnia czasy Walt Waren w książce "Angielskie czasy", cena 16,80 zł. Dużo
przykładów i podane w wesoły sposób. Jeżeli chcesz ćwiczyć gramatykę, zakup książkę Donaty Olejnik "Repetytorium gramatyczne" wydawnictwa PONS, lub 'Wielka gramatyka angielska" wydawnictwa Edgard w cenie 39 zł. W każdej z tych pozycji jest sporo ćwiczeń wraz z kluczem.
Do nauki słownictwa polecam Kurs Audio podstawy dr Henryk Krzyżanowski wydawnictwo Pons w cenie 34,90 zł. Kurs leksyklany składa się z 24 lekcji podającej listę starannie dobranych wyrażeń oraz sporo ćwiczeń komunikacyjnych z tymi wyrażeniami. Na drugim etapie jest druga cześć tego kursu.

pozdrawiam
Luger
Hmm... dziękuję bardzo za pomoc, na dniach zainteresuje się tymi książkami.

A coś ze stron internetowych macie coś do polecenia?
Jak chcesz się nauczyc komunikatywnie angielskiego to możesz zajrzec na moja stronkę http://kamilkuczynski.com Z podręczników nie nauczysz się języka, możesz nauczyć się co najmniej gramatyki.

Języka trzeba uczyć się intuicyjnie. Nie będziesz w stanie na żywo, w wirze rozmowy, analizować zdania i go sobie układać. Nie będziesz miał czasu, aby się zastanowić, który użyć czas , potem czy dodać literkę s czy użyć dopełniacza saksońskiego, ułożyć szyk zdania itd..

Dlatego najlepiej jest dużo czytać i słuchać. Jak możesz dowiedzieć się z darmowego i krótkiego kursu 7 zasad szybkiej nauki angielskiej wymowy na stronie kamilkuczynski.com
Nie korzystaj z tej stronki którą Ci polecają www.kamilkuczynski.com
będziesz dostawał bezsensowne informacje o systemie nauki
który jest dostepny na yotubie. Szkoda Twojego czasu.
Żeby mówić trzeba zbudwować w głowie bazę słów, wyrażeń i zdań,
a na pewno bzdury z tamtej strony w niczym ci nie pomogą....
a jesteś pewny że starczy ci motywacji? ćwiczonka niestety szybko się nudzą i odechciewa się nauki. jeszcze się nie spotkałem z takimi które by mnie jakoś zaciekawiły. niestety…
To zawsze jest trudne, ale jak ktoś jest naprawdę ambitny, to da radę. Niestety ja tez nie mogę tak powiedzieć o sobie, bo chciałem się uczyć sam a w końcu i tak poszedłem na kurs do speak up chociaż nie żąłuję tego, bo dał mi sporo.
edytowany przez abaloo: 14 maj 2012
samemu można się jakoś dokształcać, ale bez szkoły albo szkoły językowej to jest straaasznie ciężko się wziąć w garść. no i też trudno sobie jakoś samemu taką naukę urozmaicić.
Nikt nie pisze o Profesorze Henrym? Nie wiem, jak bez niego można poznać słówka. Ja zaczynałam od zera. Nie byłam false beginner, ja byłam taki najprawdziwszy beginner.
oj mozna mozna, przecież kiedys nie było Prof. Henrego i innych podobnych multimedialnych pomocy. Najważniejsze to dobra książka!!!
SZUKAM osoby chętnej na kurs języka angielskiego OD PODSTAW!
Wybieram się do szkoły THREE LIONS w KRAKOWIE na 3 tygodniowy (jest też 6 tygodniowy) intensywny kurs i w związku z tym szukam osoby, która by zechciała również się zapisać- chodzi o zebranie grupy. Jedna osoba jest juz zapisana, ja jestem chętna jako druga... a grupa ruszy od 4 osób.

Kurs jest taki:

1 semestr w 3 tygodnie- 599zł/48godz.
2 semestry w 6 tygodni- 1099zł/96godz.
Zajęcia odbywają się od poniedziałku do czwartku w dodz: 9:30-12:45
Poniżej link:
http://www.3lions.pl/?page=a1b2

Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to prosze o kontakt. Ja nigdy nie uczyłam się angielskiego i mam wielkiego stracha, ale chcę sie nauczyc tego języka, bo bez niego w obecnych czasach nie da rady. Dlatego jeśli ktoś się zdecyduje to piszcie, fajnie byłoby poznać kogoś wcześniej-choćby mailowo, bo potem na zajęciach nie bylibyśmy tak skrępowani.

Temat przeniesiony do archwium.