Do Bejotki ponownie

Temat przeniesiony do archwium.
Witaj BJK!

Wydajesz mi sie czlowiekiem ktory duzo wie.Nie jestes moze za sympatyczny z wypowiedzi ale wiedze masz oromna na temat ksiazek i wszelkich nowosci i to sobie bardzo cenie.

Postanowilem wiec sobie prosic cie o rady.

Otoz jestem ciekaw:

Poniewaz znasz duzo roznych ksiazek: Jakie wydawnictwa polskie polecasz i cenisz najwyzej.Prosze o wymienienie-chodzi mi o ksiazki dla studentow anglistyki.

Po drugie: Jak to robisz ze tyle wiesz? Ile przecietnie na miesiac wydajesz na ksiazki i inne nowosci? Jestes maniakiem zakupow ksiazek do nauki angielskiego? Jak robisz te zakupu? Tzn idziesz do sklepu ogladasz skiazki i kupujesz jak ci sie spodobaja? Czy kupujesz poprzez zachete innych przez neta w ciemno? Prosze o podanie dobrych ksiegarni jezykowych i inetrentowych ktore cenisz wysoko.

Po trzecie:

Czy mozesz podac jakies ciekawe strony internetowe z ktorych bierzesz wiedze lub z ktorych ogolnie korzystasz i ktore badzo cenisz?

Bede bardzo wdizeczny za odpowiedz.

Czy jest mozliwosc skontaktowania sie z toba w jakis sposob? Mam na mysli e mail?
>Poniewaz znasz duzo roznych ksiazek: Jakie wydawnictwa polskie
>polecasz i cenisz najwyzej.Prosze o wymienienie-chodzi mi o ksiazki
>dla studentow anglistyki.

Na to pytanie nie mogę odpowiedzieć, podobnie jak Ty nie jestem studentem anglistyki ;)).

>Po drugie: Jak to robisz ze tyle wiesz? Ile przecietnie na miesiac
>wydajesz na ksiazki i inne nowosci? Jestes maniakiem zakupow ksiazek
>do nauki angielskiego? Jak robisz te zakupu? Tzn idziesz do sklepu
>ogladasz skiazki i kupujesz jak ci sie spodobaja? Czy kupujesz poprzez
>zachete innych przez neta w ciemno? Prosze o podanie dobrych ksiegarni
>jezykowych i inetrentowych ktore cenisz wysoko.

Po prostu interesuję się tym tematem. To moje hibby.
Ile wydaję? - Dużo.
Nigdy nie kupuję w ciemno. Na ogół wiem czego szukam. Często przed zakupem staram się rozpoznać temat np. w Bibliotece Uniwersyteckiej.

>... Prosze o podanie dobrych ksiegarni
>jezykowych i inetrentowych ktore cenisz wysoko.

Lideria, Merlin

>Czy mozesz podac jakies ciekawe strony internetowe z ktorych bierzesz
>wiedze lub z ktorych ogolnie korzystasz i ktore badzo cenisz?

Przede wszystkim wyszukiwarka ze strony www.wp.pl
Dziekuje bardzo za odpwoiedz Bejotka!

A co z tymi wydawnictwami polskimi? Jakie zasluguja na uznanie?

No dorze.. Wchodzisz na wp.pl i co.. co wpisujesz w wyszukiwarce. Jezyk angielski?

Ja naprawde jestem zainteresowany tym, chce byc tak madry jak ty ;)
>Ja naprawde jestem zainteresowany tym, chce byc tak madry jak ty

Niedoczekanie Twoje, trzeba byc fanatykim, by miec taka wiedze.
To ty Bejotka?
nie, nie, to_ja to nie bejotka
ja tez jestem kims innym :-)
>To ty Bejotka?

Po pierwsze - nie Bejotka, bo bejotka to bejotek, a po drugie - co masz napisane w imeniu? Chyba troche inaczej.
Wśród polskich książek nie ma zbyt wiele na zaawansowanym poziomie. Godne polecnia ze względu na stopień trudności są książki Macieja Mataska. Oczywiście nie te dla początkujących :)

Jeśli chcesz intenswynie popracować na słownictwem, rozejrzyj się raczej nad angielskimi książkami, np. seria książek Vocabulary in Use lub książka Expand Your Vocabulary Colina Phillipsa i cała masa innych pożytecznych podręczników. Ciekawsze słowa, zwroty, zdania wypisuj i twórz własną bazę - w programie Super Memo lub w zwykłym zeszycie. Ucz się pilnie, a będziesz mądry :)
Obie opinie traktuję jako niekoniecznie zasłuzone komplementy. Nie jestem "fanatykiem". Jestem hobbystą oprogramowania wspomagającego naukę języków i metod tej nauki. Jakoś tak się składa, że artykuły i felietony na te tematy dłużej pozostają w mojej pamięci. Moi znajomi wiedzą o tym i często podrzucają mi podobne wiadomości. Kiedyś na imieniny dostałem 20 wycinków z Rzczpospolitej z felietonami Roberta Stillera sprawiło mi to wielką frajdę. Tymbardziej, że wcześniej czytałem o nim w noworocznym wywiadzie, że zna ponad 30 języków a wśród nich średniowieczne wersje angielskiego i niemieckiego.

W moich postach staram się pomagać młodym ludziom, którzy mają zaległości w angielskim i starają się je nadrobić samodzielnie, lub dorosłym, którzy z różnych wzgędów wolą naukę indywidualną od uczestnictwa w kursach.

Czasami bywam złośliwy, czasami wręcz zjadliwy ale zawsze jest to uzasadnione. Jak bowiem ocenić młodego człowieka, który nie potrafi skorzystać z wyszukiwarki na tej stronie i po raz 50-ty zadaje pytanie, na które ja sam odpowiadałem 20 razy. Albo przypadek z ostatnich dni - na 4 forach umieściłem tę samą informacje o Encyklopedii dla licealistów i maturzystów, nie było na to żadnej odpowiedzi, która by swiadczyła o przeczytaniu. Natomiast w innych wątkach było kilkanascie próśb o zestawy maturalne.

Wśród podręczników preferuję te polskie. Są one przyjazne uczniowi, podczas, gdy angielskie sprzyjają nauczycielowi. Uczeń, który na kilku lekcjach angielskiego rozmarzy się o biuście Kaśki bedzie miał trudności, jeśli musi uczyć się z podręcznika angielskiego. Nauczyciel natomiast będzie mógł takiego nieszczęśnika podrzucić koledze z sąsiedniej szkoły, która czasami mieści się w tym samym budynku.

Luziczek kiedyś zapytał mnie ile mi płacą za moje posty. Mam okazję zrewanżować się. Ile bierzesz za godzinę korepetycji dawaną niedouczonemu przez kolegę uczniowi?

Zabawne jest też że w swoim ostatnim poście Luziczek pisze "Ciekawsze słowa, zwroty, zdania wypisuj i twórz własną bazę - w programie Super Memo lub w zwykłym zeszycie. Ucz się pilnie, a będziesz mądry :)". O to właśnie chodzi, to daje programowi SuperMemo przewagę nad każdym innym programem edukacyjnym. Jego użytkownik może stworzyć własną, dużo lepszą od Speedup! i Proficiency! bazę i przygotować się do każdego testu i egzaminu.

Jeszcze gdy ten portal nazywał się Lukar wysłałem do redakcji bazę opracowaną na podstawie zbioru odiomów frazali i zwykłych słówek z tej strony, niestety Lukar nie prowadzi działu Download, nie wyraził chęci udostępnienia tej bazy na swojej stronie. Cóż jego i Wasza strata.
Bejotka a ja nadal nie wiem jak to z tyi wydawnictwami.Ktore cenisz wysoko z polkich wydawnictw jezykowych? Ktore godne polecenia.?
Ograniczę sie do polskich wydawnictw. Ostatnio najwyzej cenię Wydawnictwo PONS/LektorKlett. Chyba jako pierwsze na naszym rynku zaczęło wydawać pakiety zawierające podręcznik (książkę), kasety i płyty audio. W 2004 roku pojawiły się też płytki z bazami SM. Podręczniki PONSA są bardzo dobre, zawiarają materiał języków angielskiego, niemieckiego, francuskiego, hiszpańskiego, włoskiego i wielu innych. Jeśli chodzi o rozmówki, to chyba nie ma wydawnictwa, które miałoby je dla większej ilości języków. Planując wakacje zagraniczne zaczynam od przejrzenia listy Rozmówek PONSa, zazwyczaj znajduję właściwe. Słowniki PONSa są na licencji CAMBRIDGE-a.
Naprawdę warto odwiedzić stronę www.pons.pl.

Drugim podobnym wydawnictwem jest Langenscheidt (http://www.langenscheidt.pl). Ma u mnie bardzo dobrą markę.

Kolejnym jest Edgard (http://www.edgard.pl) wprawdzie wydaje tylko programy i audiobooki ale ich jakość i ilość świadczą same za siebie.
SuperMemo World (www.supermemo.pl, www.supermemo.net) zasługuje na uznanie za sam program w jego wszystkich pakietach, warto również wziąć pod uwagę kursy on-line.

Z innych wydawnictw polecam:

Wiedza Powszechna, PWN, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne a nawet Wydawnictwo Literackie.

Naprawdę trudno wymienić wszystkie, ostatnio zauważyłem ciekawe słowniki i rozmówki wydane przez Wydawnictwo Zielona Sowa.

Polecam Ci też dwa adresy księgarni internetowych: www.lideria.pl i www.merlin.pl. Ten drugi wydaje mi się ciekawszy, gdyż 15 minut drogi ode mnie jest jego księgarnia tradycyjna, w której mogę zrealizować internetowe zamówienie bez opłaty pocztowej.

W swojej odpowiedzi nie wyczerpałem wszystkich godnych uwagi wydawnictw. Poszukiwanie ciekawych pozycji zaczynaj od ksiegarni internetowych, później sprawdź je w księgarni językowej, a decyzję o zakupie podejmuj po rozważeniu wszystkich za i przeciw.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa