Obie opinie traktuję jako niekoniecznie zasłuzone komplementy. Nie jestem "fanatykiem". Jestem hobbystą oprogramowania wspomagającego naukę języków i metod tej nauki. Jakoś tak się składa, że artykuły i felietony na te tematy dłużej pozostają w mojej pamięci. Moi znajomi wiedzą o tym i często podrzucają mi podobne wiadomości. Kiedyś na imieniny dostałem 20 wycinków z Rzczpospolitej z felietonami Roberta Stillera sprawiło mi to wielką frajdę. Tymbardziej, że wcześniej czytałem o nim w noworocznym wywiadzie, że zna ponad 30 języków a wśród nich średniowieczne wersje angielskiego i niemieckiego.
W moich postach staram się pomagać młodym ludziom, którzy mają zaległości w angielskim i starają się je nadrobić samodzielnie, lub dorosłym, którzy z różnych wzgędów wolą naukę indywidualną od uczestnictwa w kursach.
Czasami bywam złośliwy, czasami wręcz zjadliwy ale zawsze jest to uzasadnione. Jak bowiem ocenić młodego człowieka, który nie potrafi skorzystać z wyszukiwarki na tej stronie i po raz 50-ty zadaje pytanie, na które ja sam odpowiadałem 20 razy. Albo przypadek z ostatnich dni - na 4 forach umieściłem tę samą informacje o Encyklopedii dla licealistów i maturzystów, nie było na to żadnej odpowiedzi, która by swiadczyła o przeczytaniu. Natomiast w innych wątkach było kilkanascie próśb o zestawy maturalne.
Wśród podręczników preferuję te polskie. Są one przyjazne uczniowi, podczas, gdy angielskie sprzyjają nauczycielowi. Uczeń, który na kilku lekcjach angielskiego rozmarzy się o biuście Kaśki bedzie miał trudności, jeśli musi uczyć się z podręcznika angielskiego. Nauczyciel natomiast będzie mógł takiego nieszczęśnika podrzucić koledze z sąsiedniej szkoły, która czasami mieści się w tym samym budynku.
Luziczek kiedyś zapytał mnie ile mi płacą za moje posty. Mam okazję zrewanżować się. Ile bierzesz za godzinę korepetycji dawaną niedouczonemu przez kolegę uczniowi?
Zabawne jest też że w swoim ostatnim poście Luziczek pisze "Ciekawsze słowa, zwroty, zdania wypisuj i twórz własną bazę - w programie Super Memo lub w zwykłym zeszycie. Ucz się pilnie, a będziesz mądry :)". O to właśnie chodzi, to daje programowi SuperMemo przewagę nad każdym innym programem edukacyjnym. Jego użytkownik może stworzyć własną, dużo lepszą od Speedup! i Proficiency! bazę i przygotować się do każdego testu i egzaminu.
Jeszcze gdy ten portal nazywał się Lukar wysłałem do redakcji bazę opracowaną na podstawie zbioru odiomów frazali i zwykłych słówek z tej strony, niestety Lukar nie prowadzi działu Download, nie wyraził chęci udostępnienia tej bazy na swojej stronie. Cóż jego i Wasza strata.