Ucze sie niderlandzkiego juz 6 lat, przez pewien czas mieszkalam w Holandii na stale, chodzilam do szkoly itp. Musze przyznac, ze rzeczywiscie - znalezc w Polsce dobra ksiazke do nauki tego jezyka jest niezwykle trudno. Problem z nauczycielem to kolejna sprawa. Jesli chodzi o ksiazki, to ja poczatkowo uczylam sie z \"Mowimy po niderlandzku\" Lisetty Stembor i Stanislawa Predoty. Z cala pewnoscia duzym plusem tej ksiazki jest gramatyka od podstaw wytlumaczona po polsku i wiele cwiczen pod kazdym rozdzialem. Niestety, podrecznik ten powstal w 1986 roku. Bedac w Holandii na stale, przekonalam sie, ze realia tej ksiazki sa... ze tak powiem... mocno przeterminowne. Holendrzy naprawde nie mowia takim jezykiem, totez, moim zdaniem, prawdziwego jezyka lepiej uczyc sie od nauczyciela albo z ksiazek kupionych na miejscu, w Holandii. Moge polecic \"Levend Nederlands\" (Cambridge Unieversity Press) - tu jednak nie ma wytlumaczonej zbyt dobrze gramatyki. Poza tym tej ksiazki nie da sie kupic w Polsce:(
Jesli jestes juz mocniej zaawansowany, to radze korzystac z \"Zestien Plus\"(wydawnictwo Wolters-Noordhoff) - sa to glownie teksty, cwiczenia trzeba dokupic osobne. Niestety zestaw ten jest do kupienia tylko w Holandii i to niestety za troche astronomiczna cene...ok.17 euro:(
Zaawansowani moga tez zajrzec do \"Beeld van een taal\" (Ludo Permentier i Ewoud Sanders) - sa to tylko teksty do czytania, nie ma zadnych cwiczen. Do kupienia rowniez tylko na miejscu:(
Jesli chodzi o nauczyciela, to wydaje mi sie, ze mozesz miec jeszcze wiekszy problem. Ja pamietam, ze poszukiwalam go straaasznie dlugo,a dodam, ze mieszkam w milionowym miescie - Lodzi!!! Mysle, ze o ile masz taka mozliwosc, to powinienes starac sie skontaktowac ze studentami niderlandystyki. Moze ktorys z nich zechce Ci dawac lekcje. Jesli mieszkasz we Wroclawiu, to nie powinno byc problemu, jesli gdzie indziej, to ...wybacz, ale pozostaje mi trzymac kciuki. A moze mieszkasz w Lodzi albo w okolicach? Jesli tak, to moge Ci poleci moja wlasna nauczycielke.
Jesli masz jakies watpliwosci, to pisz: [email]
Chetnie pomoge!!!
Trzymam kciuki za wszystkich uczacych sie holenderskiego!!! Chyba nie ma ich zbyt wielu, ale.... kussen voor jullie! :)
Pozdrawiam