Czy mógłbym Was prosić o sprawdzenie tekstu listu motywującego, którego przetłumaczenia podjąłem się dla koleżanki? zamieszczam tłumaczenie i oryginalny polski tekst. Tekst dotyczy wyjazdu za granicę w ramach programu Erasmus. W niektórych miejscach zmieniałem trochę tłumaczenie, bo brakowało mi słownictwa, ale sens jest mniej więcej taki sam.
Z góry dziękuję wszystkim chętnym za pomoc :)
Dear Sir or Madame,
I am a student of second year political science and first year internal security at the University of Warsaw. I am writing with reference to the offer of studying abroad within the framework of the Erasmus Programme. I think it will broaden my horizons and help me to build my professional career. I also would like to open to other cultures and become a person who has a cosmopolitan view on the world.
Undoubtedly, the stay abroad is one-of-a-kind chance to get to know the other culture, make new interesting acquaintances and increase knowledge about the world. The most interesting thing for me is learning about political science in the European context. During my stay abroad I want to develop myself in academic research and find a topic for my thesis. I also would like to find out what the social and economic life is like in the country that introduced or is going to introduce the EU currency – euro.
I am convinced that these experiences will help me with an analysis of the process of joining of Poland in the monetary union. I would like to do my best in studying too – it will increase my professional prestige. What I am also interested in is the issue of forming of the other post-communist societies which have experienced the terror of World War II.
The chance of taking part in the programme matters immensely to my future professional career because not every person has the possibility of going abroad with the foreign scholarship. I think the employers will appreciate my efforts and it will result in an interesting post with the prospects of development. It is well known that people with deep intellectual horizons are more appreciated in work than even the most clever people who graduated from Polish universities only. This is the way I would like to develop my career.
I kindly ask that you consider my request. I hope you will be interested in giving me the chance for my personal development by this departure.
Yours faithfully,
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb procesu rekrutacji, i zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.97 o Ochronie Danych Osobowych (Dz. U. Nr 133 poz. 883).
(to też trzeba tłumaczyć? wie ktoś może jak?)
i oryginał:
Szanowni Państwo,
Jestem studentką drugiego roku politologii i pierwszego roku bezpieczeństwa wewnętrznego na Uniwersytecie Warszawskim. Zwracam się do państwa w sprawie wyjazdu zagranicznego w ramach programu Erasmus. Sądzę, że poszerzy on moje horyzonty i pomoże mi w budowaniu mojej kariery zawodowej. Chciałabym również dzięki niemu otworzyć się na inne kultury i stać się osobą patrzącą bardziej kosmopolitycznie na świat.
Wyjazd ten jest niewątpliwie jedyną w swoim rodzaju szansą na poznanie innej kultury, zawarcie nowych interesujących znajomości oraz poszerzenie wiedzy. Rzeczą niezmiernie ciekawą jest poznanie politologii w kontekście europejskim.
W trakcie swoich studiów zagranicznych pragnÄ™ siÄ™ rozwijać naukowo oraz znaleźć temat swojej pracy licencjackiej. Ponadto chciaÅ‚abym przekonać siÄ™, jak wyglÄ…da życie spoÅ‚eczne i ekonomiczne w kraju, który przyjÄ…Å‚ lub tez niedÅ‚ugo przyjmie unijnÄ… walutÄ™ – euro. DoÅ›wiadczenia te na pewno pomogÄ… mi w analizie procesu przystÄ™powania do unii walutowej w naszym kraju. ChciaÅ‚abym również osiÄ…gnąć jak najlepsze wyniki w nauce, co podniesie mój prestiż w oczach przyszÅ‚ych pracodawców. Dodatkowo nurtuje mnie problem ksztaÅ‚towania siÄ™ innych spoÅ‚eczeÅ„stw postkomunistycznych, które wczeÅ›niej przeżyÅ‚y terror drugiej wojny Å›wiatowej.
Możliwość uczestniczenia w programie międzynarodowej wymiany studentów ma ogromne znaczenie dla mojej przyszłej kariery zawodowej, ponieważ nie każdy ma możliwość wyjazdu na stypendium zagraniczne. Myślę, że pracodawcy docenią moje starania i zaowocuje to interesująca posadą, która dawać będzie perspektywy rozwoju. Nie od dziś wiadomo, że ludzie z pogłębionymi horyzontami intelektualnymi są znacznie bardziej doceniani w pracy niż nawet najzdolniejsi absolwenci jedynie polskich uczelni, dlatego też pragnę w ten sposób rozwijać swoją karierę.
Podsumowując, pragnę poprosić o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby w oparciu o przedstawione powyżej argumenty. Mam nadzieję, że umożliwicie mi państwo rozwój mojej osobowości poprzez ten wyjazd.
Z poważaniem,