"Popatrz, jak dokończyłeś moje zdanie:
"Słownik phrasali Longana, opracowany przez specjalistów, nie służy do sprawdzenia, która konstrukcja jest phrasalem, a która nie, ani jakie ma znaczenie dana konstrukcja ujęta w nim jako phrasal, tylko
do sprawdzania znaczenia, a nie do ustalania kategoryzacji gramatycznej danego wyrażenia."
Nie kończyłem takiego zdania, zaznaczyłem wyraźnie, że nie wypowiadałem się na temat znaczenia. Pominąłeś to, bo jesteś trollem.
"To mówi samo za siebie, że w sprawach językowych nie jesteś autorytetem."
Prowokujes zmnie, bo jesteś trollem.
"myślałem, że to oczywiste, że cały czas piszę o tych:
Oxford Learner's Advanced Dictionary (2005)
Longman Pocket Phrasal Verbs Dictionary (2001)
Cambridge Advanced Learner's Dictionary (2004),
a w kwestii 'go it', 'go mad' i 'go native' także:
Longman Dictionary of Contemporary English (2009)"
1. czyli LDOCE jest poważny w kwestii gomad, ale nie jest poważny w kwestii put sth to sbd?
2. czy istnieją jeszcze inne powazne słowniki
3. Czy Longman Dictionary of Phrasal Verbs jest niepoważny? I dlaczego?
"napisałem: "No ale Oxford, Cambridge i mały Longman... Shame, shame on you!"
nawet jakby to dosłownie tak wypowiedzieć, to zrozumiałby nie tylko każdy Anglik, ale nawet Szkot:P "
Ani Monolignwalny Anglik, ani Szkot nie zrozumiałby 'no ale'.
"Poza tym, to w końcu jakie źródło naukowe służy do "ustalania kategoryzacji gramatycznej danego wyrażenia"?! Mam wiele podręczników gramatyki Oxfordu czy Cambridge. To tam mam szukać, czy jakaś konstrukacja ma kwalifikator PHR V?! Nie ośmieszaj się, większośc z podręczników gramatyki ma tylko mały procent wybranych phrasali i z pewnością nie mogą służyc w tym celu. Mogę Ci podac dziesiątki (setki?) tysiący phrasali, których nie znajdziesz w podręczniku gramatyki"
podręczniki gramatyki pokazują, jak rozpoznać rzeczowniki, czasowniki, zdania złozone, itp.
Czy wiesz np., że 'we have left' to może być present simple, czy nie mieści Ci się to w głowie?
Skąd wiesz, że coś jest bakterią albo owadem? Sprawdzasz w spisie bakterii/owadów czy stosujesz inne sposoby?