Reporting verbs

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam do wykonania takie oto zadanie: 'Report the sentences using the reporting verbs in brackets'

Przykład jest następujący:

I saw the car go through a red light(report)

I tu moje pierwsze pytanie - Czy nie powinno być " I saw the car went through a red light ?"

Moja zamiana wygląda tak:
Witness reported that he had seen the car went(tu najbardziej zastanwiałem się czy zostawić go, czy dać went a może gone?) through a red light.

go jest bezokolicznikiem - zostawic bez zmian
to popularna konstrukcja z czasownikami zmyslow, np.
I have heard her sing
Czyli powinno być - "Witness reported that he had seen the car go through a red light " ?
the witness
poza tym ok
Czyli dobrze rozumiem, że jak w jednej części zdania jest słówko odnoszące się do zmysłów to dalszej części zdania nie obowiązuje następstwo czasów?
Nie. 'go' jest bezokolicznikiem. To jest konstrukcja z bezokolicznikiem. Bezokoliczniki nie ulegają następstwu czasów, również po takich czasownikach jak np. agree
he agreed to go
I knew he had agreed to go.
Dzięki. Nie wiesz może gdzie można znaleźć listę takich bezokoliczników, które nie ulegają następstwu czasów?

Co to są konstrukcje z czasownikami zmysłów i czym się charakteryzują?
wszystkie czasowniki nie ulegają następstuw czasow.
odpowiedzi na drugie pytanie szukaj np. w ksiazce od gramatyki.
Czyli zdanie: "Don't you dare leave the room unless it is tidy."
powinno być zamienione na - "Mother forbade the son to leave the room unless it is tidy." ?

Jaką książkę do gramatyki możesz polecić? W mojej "Gramatyce Języka Angielskiego z Ćwiczeniami" PWN-u nie ma takiego zagadnienia.
mialo byc oczywiscie 'wszystkie bezokoliczniki'
w ostatnim zdaniu musi byc 'unless it was tidy'

nie moge polecic konkretnej ksiazki, ostatnio nie ucze gramatyki
szukaj pod 'see/hear/feel + sbd/sth + gerund or infinitive'
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa