Verbs

61-64 z 64
| następna
A co ja zemną? Haha. Czy mogę uznać że jężeli czasownik wskazuje na długą czynność typu np eat cook repair to muszę dodać jakiś rzeczownik żeby było ugotowałem naprawiłem zjadłem

When I ate I was happy -tylko potwarzana rzecz

When I ate dinner I was happy- może być pojedyncze wydarzenie. Po zjedzeniu

Czy to się nie sprawdzi ?
nie wiem
To skąd Ty to wiesz? ;) Haha Ja dzień w dzień słucham rzeczy po angielsku, dużo rozmawiam ze znajomymi z uk i kompletnie tego nie czuję. Może jesteś w stanie jakąś wskazówkę dać, cokolwiek?
edytowany przez Bary123: 05 wrz 2024
Cytat: Bary123
Napiszę dokładnie czego nie rozumiem.

1. Jak mamy time clause i takie zdanie np. "I will pay him when he repairs my bike" i chcę uzyskać znaczenie że po naprawie mu zapłacę to czy uważasz że to zdanie jest okej i z kontekstu wiadomo że po naprawie czy jednak mam tam dać present perfect bo bez tego to brzmi jak w trakcie naprawy? To takie ogólnie pytanie nie tylko to zdanie też np inne typu " when we eat we will go there".

2. Zakładam że na moje pierwsze pytanie odpowiesz że musi być perfect. Czy w takim razie tak samo jest w teraźniejszości np. "When I play games my aunt comes round" czyli w trakcie mojej gry ona przychodzi a żeby było po to muszę dać perfect?

3. W przeszłości wydaje mi się że jest inaczej "when I played games my aunt came around" "kiedy pograłem zakończyłem granie ona przyszła" i dla mnie bez perfectu to już zanczy po zagraniu ona przyszła. Ale ty mówisz że takie zdania można też tłumaczyć w inny sposób " za każdym razem gdy grałem ona przychodziła". Jeżeli dobrze to przetłumaczyłem to w zależności czy jakieś zdanie opisuje pojedybczą sytuację czy rutynową to zmienia się znaczenie? Bo z mojego tłumaczenia wynika sekwencja najpierw zagrał potem przyszła a z tego "twojego" to jakby te dwie rzeczy działy się w tym samym czasie "when I was playing she was coming around"?

To jest takie ciężkie, mózg mi już się gotuje.
edytowany przez ghostmoss: 04 lis 2024
61-64 z 64
| następna

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka