Modal z have

1) it must have snowed a little before we come back
To jest ok prawda? Bo widziałem takie zdania z should "you should have finished before tomorrow's meeting". Więc inny modal nie powinnien robić różnicy
jaki masz wplyw na snieg?
W sesnie przypuszczenia a nie rozkazu.
Ok czy nie?
nie
Powiedź coś więcej proszę. Czyli must w sensie dedukcji mkże odnośić się tylko do teraźniejszości np it must be snowing now albo he must be at work a do przyszłości tylko w sesnie polecenia?
tak
1. Nie mówi się she musn't have done it ale można np she must have done it.
Czy można zadać pytanie must she has done it?

2. He must be home nakaz lub przypuszczenie

He musn't be home - zakaz

Must he be home- pytanie o przypuszczenie czy nakaz?
edytowany przez Bary123: 29 lis 2024
zacznijmy może od prawidłowej pisowni różnych słow, np. mustn't?
Mozna powiedzieć 'she mustn't have committed a crime, dlaczego nie? Jako wymaganie
Pierwsze pytanie jest po pierwsze niegramatyczne, po drugie odklejone od rzeczywistego uzycia jezyka
1 she mustn't have committed a crime- tylko jako wymaganie, tak? Gdzie twierdząca wersja znaczyłaby tylko prawdopodobieństwo

2 to jak powinno wyglądać pytanie z must have i czy odnosiłoby się do dedukcji czy wymogu?
1 tak
2 nie widze realnej możliwosci zadania takiego pytania.
zadawanie pytan w j. angielskim to nie jest zaawansowana wiedza, powtorz regulki i sprobuj jeszcze raz
1 No domyślałam się że bardzo skomplikowane to nie jest natomiast ale nie znalazłem żadnego pytania z must have w dla mnie dostępnych źródłach dlatego pytam czy wogóle są takie pytania na jaki kolwiek temat
tworzone i jakie znaczenie przekazują czy to dedukcja czy nakaz/wymaganie

2 must you do it vs do you have to do it

A) Jak rozumiem pytanie z must może pokazywać irytację i niezgodę typu "naprawdę musisz to robić przestan to nie ma sensu" gdzie pytanie z have to nie będzie miało takiego zmaczenia, tak?

B) Pomijajać to dodatkowe znaczenie to czy będzię jakaś różnica w znaczeniu skoro oba zworty pytają o konieczność (must nie pokazuju to prawdopodobieństwa)?

« 

Pomoc językowa

»

Praca licencjacka