Temat pracy licencjackiej

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,
Jestem tu nowy, widzę też, że dawno nikt tu się nie udzielał, ale spróbuję.

Szukam inspiracji na temat pracy licencjackiej na kierunku filologii angielskiej - specjalizacja translatoryka.
Kompletnie nie mam pojęcia o czym mógłbym pisać, a już dawno powinienem mieć wybrany temat.. Interesuje się głownie motoryzacją i dobrym kinem.

Literatura odpada, to totalnie nie moje klimaty.

Help :(
metafory w tekstach reklamowych o samochodach w pl i ang
1. Tłumaczenia w branży motoryzacyjnej
Analiza tłumaczeń instrukcji obsługi samochodów (porównanie oryginalnych tekstów z tłumaczeniami na język polski).
Terminologia motoryzacyjna w tłumaczeniach: wyzwania i strategie.
Rola języka angielskiego w marketingu motoryzacyjnym (np. analiza sloganów reklamowych).

2. Tłumaczenie w kontekście filmowym
Tłumaczenie dialogów w filmach akcji lub motoryzacyjnych (np. seria Fast & Furious): dosłowność vs lokalizacja.
Problemy z tłumaczeniem specyficznego żargonu w filmach motoryzacyjnych.
Analiza napisów i dubbingu w wybranym filmie związanym z motoryzacją (np. Rush czy Ford v Ferrari).

3. Tłumaczenia kulturowe i intersemiotyczne
Jak tłumaczyć nazwy marek, modele aut lub idiomy związane z motoryzacją?
Kulturowe różnice w tłumaczeniu filmów motoryzacyjnych – co zmienia się dla widza angielskiego i polskiego?

4. Tłumaczenia w grach wideo związanych z motoryzacją
Analiza tłumaczenia gry (Forza Horizon, Gran Turismo): czy tłumaczenie oddaje ducha gry?
Lokalizacja gier wyścigowych: jak radzić sobie z dialogami i terminologią motoryzacyjną?

5. Subkultury a tłumaczenie
Analiza języka używanego w społecznościach fanów motoryzacji (fora internetowe, media społecznościowe) – jak tłumaczyć slang motoryzacyjny?
Subkultura street racing w tekstach (np. filmach, grach, artykułach): tłumaczenie slangowych i technicznych terminów.

6. Nowoczesne technologie i tłumaczenie
Wykorzystanie narzędzi CAT (Computer-Assisted Translation) w tłumaczeniu tekstów technicznych (np. dokumentacji motoryzacyjnej).
Tłumaczenie aplikacji związanych z motoryzacją – analiza tłumaczenia interfejsu użytkownika (UI).
@Barry

a może tak byś wykorzystał ChatGPT do swoich pytanek?
Wykorzystuję do swoich pytanek czasami

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa