hej Rene,
Przepraszam, ale powinnam sie lepiej wyrazic... :)
Nawiazalam do \"put to death\" tylko dlatego, ze wydaje mi sie, ze ludzie lacza to wyrazenie razem z \"death penalty\" i wychodzi im zwrot \"put to (the) death penalty\"... co raczej nie ma sensu i dlatego (moim zdaniem) nie powinien byc uzywany (co usilowalam, pewnie niezbyt zgrabnie, pokazac na przykladzie polskim), to cos w stylu jak \"zabic kogos na smierc\" :)
------
...A moze to jest po prostu nowopowstajacy zwrot, ktory pewnie za kilka lat bedzie wpisany do slownikow :) i za paredziesiat lat ludziska beda sie dziwily dywagacjom :) - obecnie uzywane zwroty i slownictwo tez musialo miec jakies poczatki hi-hi.
------
\"put to death\" to caly zwrot (nie wiem czy to jakis idiom czy co, bo sie nie znam) \"put \"+\"to\"+\"death\". Ktos moze stwierdzic, ze idiom (bo chyba to idiom) \"put (an animal) to sleep\" nie ma sensu no bo jak mozna polaczyc: \"put\" & \"sleep\"? a jednak sie tak mowi/pisze.
------
Co do CNN, w BBC czasem takie kloce wala, ze potem to pokazuja w programach rozrywkowych :) :)
------
probowalam czytac Wasze posty w wekend zeby miec pojecie co sie dzieje, ale niestety dostalam Sasser\'a... jak dzis rano sie podlaczylam z pracy to watek sie tak bujnie rozwinal, ze (przyznaje sie ze wstydem, z lenistwa) podlaczylam sie tylko pod jeden... :) bo musialabym wydrukowac wszystko, przeczytac i wtedy cos dodac nawiazujac do roznych wypowiedzi \"przemowcow\" :)
------
ja nie uzywam google.com tylko .co.uk i szukam tylko na stronach UK albo Polskich (jesli uzywam google.pl) wiec moze dlatego nie dostaje tylu rezultatow... :)
-----
pozdrawiam i wracam do roboty :o)
-----
aha! zapomnialam, ja chce byc w obozie Tych co twierdza, ze \"put to (the) death penalty\" jest fuj (hi-hi)...
:o)