word building????? o co kaman :P

Temat przeniesiony do archwium.
więc :

na egzaminie maturalnym ( poziom rozszerzony) są zadania typu word building czyli w nawiasie jest jakiś wyraz i trzeba go w luke wstawić w odpowiedniej formie , I tu pojawia się moje pytanie : skąd mam wiedzieć jaka formę akurat trzeba wstwić ?od czego to zalezy ??

np/. Jenna got a lot of ........... ( satify) from her work as an archetect.

i to ma być satisfaction ? i jeśli tk /lub nie to dlaczego ??

Byłabym naprawde wdzięczna gdyby znalazł sie ktoś kto zechciałby mi to wytłumaczyć :)
Trzeba:
- zrozumiec sens zdania
- na tyle znac gramatyke, zeby umiec ustalic, jakiego slowa brakuje (rzeczownika, czasownika, przymiotnika, przyslowka)
- znac kilka slow z danej rodziny, np. satisfying, dissatisfaction, unsatisfactorily, satisfied
- i dopasowac odpowiednie znaczeniowo i gramatycznie.

W tym przypadku 'a lot of ...' - musi byc rzeczownik. Owszem - 'satisfaction'.

Are you (satisfy) with my answer? :)
od czego to zalezy ??
>

Od pozycji słowa w zdaniu. Pomyśl też jakie słowa można utworzyć od "satisfy". satisfaction, satisfying, satisfied.

Trzeba też wiedzieć, że satisfaction to rzeczownik, satisfying imiesłów czynny, a satisfied imiesłów bierny. No i gramatykę też trzeba znać.

np/. Jenna got a lot of ...... ( satify) from her work as an
>archetect.

Z tych trzech jedynie satisfaction tu pasuje.

Gdyby było np. Jenna's job is very ..... (satisfy) byłoby satysfying.
Jenna is not..... (satisfy) with her job. satisfied.
Kilka innych porad :)
www.angielski.edu.pl/index.php?option=com_ekspert&tryb=ekspert_answer&id=4884
Dodam jeszcze, ze:

> - na tyle znac gramatyke, zeby umiec ustalic, jakiego slowa brakuje
>(rzeczownika, czasownika, przymiotnika, przyslowka)

Czasami 2 teoretycznie pasuja, zwlaszcza przymiotnik i przyslowek - wstawic kazde z nich w pamieci i zobaczyc, ktore jest 'poprawniejsze', lepiej brzmi i oddaje sens zdania.

Warto jeszcze zaznaczyc, ze zwykle na cale cwiczenie jeden wyraz trzeba zanegowac (bo na maturze jest chyba 5 slow do utworzenia, raczej wiecej wyrazow do zanegowania nie bedzie).

I duzo cwiczyc, bo czasami zdarzaja sie dosc nietuzinkowe czastki od ktorych trzeba utworzyc wyrazy, np. 'mine' - 'undermine' (to nadal ta sama rodzina wyrazow?).
Jeszcze link do ciekawego postu odnosnie negative prefixes: http://www.englishforums.com/English/PrefixesNegativePrefixes/wvkl/Post.htm
Oh dziękuje bardzo :) sama przygotowuje sie do matury i nie bardzo wszystko wiem :P naprawde bardzo mi pomogliście :)
A i jeszcze jedno :

wie może ktoś gdzie mozna znaleźć te rodziny wyrazów ?
Virginia Evans - CPE Use of English - tabelki na końcu książki
I jeszcze jedno :)

Czy jest może jakiś zakres słów , które trzeb umieć do matury czy musze znac rodziny wszystkich wyrazów???
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa