jakie question tags?

Temat przeniesiony do archwium.
jakie sa question tags w zdaniach

1.I suppose he ought to know that
oughtn't he?....?

2.Let me have a look.
will you?....

3. He used to smoke
didn't he?...
please help!

thx
w pierwszym bedzie doesn't he
W pierwszym dałabym shouldn't he.
i to jest poprawna odpowiedz.
>1.I suppose he ought to know that
>oughtn't he?....?
OK
>2.Let me have a look.
>will you?....>
OK
>3. He used to smoke
>didn't he?...

In AmE na pewno ok, ale nie jestem pewien jak to teraz jest w BrE. Czy dalej pytaja 'Used you to smoke?' czy raczej 'Did you use to smoke?'. Jesli funkcjonuje to pierwsze to tag powinien byc 'Used he not?' lub 'Usedn't he?' (dla Amerykanow to brzmi pompatycznie lub/i niepoprawnie)

Na marginesie: Istnieje jeszcze posrednia mozliwosc (wg mnie idiotyczna) tworzenia pytan z 'used' : Did he used to smoke? Przy takiej opcji operowania wyrazem 'used' Twoj tag bedzie 'didn't he?'

Sprawdz w swoim podreczniku szkolnym jak tworzy sie pytania z 'used' i tworz tagi odpowiednio do tego (save your ass)
wprawdzie istnieje forma przeczenia i pytania taka, jaką podałeś - she usedn't / used she ...? ale szczerze powiedziawszy nie spotkałam się z nią nigdzie (wyłączając książkę do gramatyki). A czytam wiele po angielsku.

Na pewno częsciej w konwersacjach używa się She didn't use to..
Did she use to.. etc
>she usedn't / used she ...? ale szczerze powiedziawszy nie spotkałam
>się z nią nigdzie..

Ja tez nie spotkalem 'usedn't' ani razu.
http://www.uexpress.com/coveringthecourts/?uc_full_date=2[tel]
bardzo wam wszystkim dziekuje za udzielone odpowiedzi!!!
btw. w podrecznikach i gramatykach dostepnych mi nie znalazlam odpowiedzi, nawet do CPE, moze za szybko szukalam :)
jeszcze raz dzieki!
Since "used to" means "formerly," the safest bet in the negative would be "never used to," and the tags "did/didn't he?", respectively.
He never used to smoke, did he?
He used to smoke, didn't he?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa