Do bejotka - mam malutki problem z First

Temat przeniesiony do archwium.
Przepraszam - że znowu tak bezpośrednio ( hmm- może nie powinnam ? , nie wypada ? ). Ogromnie podoba mi się First Steps in English ( pisałam do Ciebie kilkakrotnie podziękowania - za pomoc w wyborze - ale nie wiem czemu - posty - nie "wychodziły" :) ). Dzisiaj zaczęła się nauka liczebników - i pojawił się problem - mam wpisać angielską nazwę liczebnika - wpisuję poprawną nazwę - a program - protestuje - i wystawia ocenę żle. Nie wiem czy to problem z komputerem ? Sama ocenę poprawiam - ale nie jest to już ten komfort nauki , więc zastanawiam się - czy mogłabym coś zrobić - aby program "widział " moje wpisy poprawnie ?
I nie wiem - może to nie błąd - ale "przeskoczyła" mi strona - pojawiły się ćwiczenia na "to be" , a jeszcze nie było "nauki " .
Acha - przeczytałam tu na forum że należy robić kopie bazy - ale jeszcze nie bardzo wiem jak .
Pozdrawiam :)
Nie masz za co przepraszać. to forum i ten temat sa po to, żeby pytać. Nawet jeśli ja nie znajdę twojego pytania, to byc może ktoś inny będzie mógł odpowiedzieć. A przecież o to chodzi.

Jesli chodzi o liczebniki (i wszystkie inne odpowiedzi pisemne) to program zawsze podaje prawidłową odpowiedź, powinnaś ją porównać z własnym wpisem i wszystko powinno być jasne. Może tu chodzić np. o "-" miedzy "twenty" a "three", Ty piszesz "twenty three" a powinno byc "twenty-three", może to też być kwestią wciśnie tego Capslocka.

Jeśli chodzi o nauke gramatyki, to nie wierzę w samoistne "przeskoczenie strony". takie rzeczy się nie zdarzają. Byc może nie zauważyłas tego, nacisnęłas dwa razy prawy klawisz myszy i strona 'przeleciała niezauważalnie"

Komentarze gramatyczne są tzw "Topikami", tzn. w procesie nauki pojawiają sie tylko raz i nie wchodzą w cykl powtórek. Mam propozycję. Zacznij od początku.

Wybierz File->Rest->Collection... i zatwierdź wybór, potem File->Recovery->Check all.

O ile się orientuję przerobiłaś do tej pory tylko jedną lekcję, wiec strata będzie mała.

Kopie bazy mozna robic np przez skopiowanie podfolderu FS1 i pliku FS1.kno do innego specjalnie utworzonego w tym celu folderu. Mozna też robić przez File->Organize->Copy Collection.
Ważne też jest kopiowanie procesu nauki File->Export->Learning process.

Wszystkie operacje zaczynające się od "File..." mozna wykonywać tylko w zaawansowanej wersji programu, jak do niej dojść przeczytaj w instrukcji.

Jeśli z Twojego komputera korzysta jeszcze ktoś (brat, siostra, Tata) mogą niechcący zakłócić Twój proces nauki. Dlatego warto zabezpieczyć go hasłem.
hej grazka555 mam do Ciebie takie pytanie:

czy ten program_ "First steps..." jest serio dobry i czy średniozaawansowany sie dobrze z niego pouczy czy tez bedzie sie nudził.Są tam czytane dialogi i teksty zaby szło rozumienie ze słuchu równiez cwiczyć bo teraz sie zastanawiam czy kupic "First steps..." czy moze zastaw Prof. Henrego(garmatyka i rozumienie ze słuchu).Bo z PONSA tez chyba zrezygnuje-ta mozliwosc rownież rozważałem na poczatku-czytałem że Ty też