Na jaki program w końcu się zdecydować.

Temat przeniesiony do archwium.
151-176 z 176
| następna
Paradoks: "Ludzie inteligentni często bywają złośliwi, ludzie złośliwi rzadko bywają inteligentni."
Niestety twoim drugim imieniem nie jest inteligencja.

Cyt.: "Callan to przelom w nauczaniu jezykow obcych, jest to klasyka.
Dziela klasyczne trzeba znac."

Powtarzasz jak mantrę, "Callan, Callan, Metoda Callana...", czasami dorzucasz do tego "Tell Me More".

Tymczasem tak naprawdę nie rozróżniasz pojęć "Metoda Callana", "Szkoła Callana", "Kurs Callana", "Skrypty Callana" i "Nagrania Callana".

Cyt.: "Zamiast tracic czas na forach zrob Supermemo callan method Supermemo Sita, Supermemo ESKK".

Stworzenie bazy, którą nazywasz "Supermemo callan method" jest trywialne, tylko dlaczego ja miałbym to robić, akoro wiem, że niewiele miałaby wspólnego z "Metodą Callana", a jak wiesz nie jestem fanatycznym zwolennikiem tej metody.

Bazy SuperMemo Sita nie będę tworzył z prostego powodu. Nagrania angielskich słów, wyrażeń i zdań na płytach CD sa na tle muzyki relaksacyjnej, wycięcie poszczególnych słów i zdań w tym przypadku jest bardzo sztuczne, poza tym kursy SITA są równie drogie jak TMM, wg mnie tym razem o ok. 200 zł za drogie. Więc i tym razem tego się nie podejmę, poza tym lekcje SITA z SITA DEVICE są o wiele skuteczniejsze od słuchania jedynie nagrań "Callan Method". Uważam kurs SITA za o wiele skuteczniejszy od Kursu Callana.

Na podstawie kursów ESKK można stworzyć bazę SuperMemo nawet większą od AudioAdvanced Eglish z pakietu Extreme English. Ta baza mogłaby też być edukacyjnie lepsza od "First Steps in English" i "The Next Steps in English". W jednej części (poziomie) kursu ESKK jest 15[tel]słówek, a gdybum do tego robił inne ćwiczenia, baza mogła by mieć 6.000-12.000 elementów.

Zrobienie tego zajęłoby mi conajmniej 2 lata, a bez zgody ESKK byłaby to praca nieopłacalna. Poza tym pamietaj, że ESKK ma własny program wspomagający naukę słówek. Tym bardziej nie opłaca się podejmować tego wysiłku.

Cyt.: "Sam bym to zrobil ale nie mam na to czasu".

Po raz pierwszy się z Toba zgadzam, z tą różnicą, uważąm że intelektualnie nie dałbyś rady zrobić nawet bazy "Supermemo callan method". A czasu nie masz, bo szef się wkurzył i goni Cię do zmywania naczyń.

Też kończę swój udział w tym wątku ponieważ dyskusja z Tobą, to jakby kopanie się z koniem. Z pewnością niektórzy mogą uznać, że tym ostatnim zdaniem obraziłem kogoś, "mea culpa". Przepraszam Cię koniu.
wersja stinga

When you're down and they're counting
When your secrets all found out
When your troubles take to mounting
When the map you have leads you to doubt
When there's no information
And the compass turns to nowhere that you know well
Let your soul be your pilot
Let your soul guide you
He'll guide you well

When the doctors failed to heal you
When no medicine chest can make you well
When no counsel leads to comfort
When there are no more lies they can tell
No more useless information
And the compass spins
The compass spins between heaven and hell
Let your soul guide you
He'll guide you well

And your eyes turn towards the window pane
To the lights upon the hill
The distance seems so strange to you now
And the dark room seems so still

Let your pain be my sorrow
Let your tears be my tears too
Let your courage be my model
That the north you find will be true
When there's no more useless information
And the compass turns to nowhere that you know well
Let your soul guide you
Let your soul guide you
Let your soul guide you upon your way

La Belle Dame Sans Regrets
az sie zarejestrowalam. Jako gosc przegladalam watki forumowe. Co jeden, to lepszy, i w niektorych powtarzajacy sie schemat- zamiast odpowiedzi na temat/pytanie, ludzie probujacy udowodnic swoja znajomosc jezyka/inteligencje/Bog wie co.

Tutaj pada pytanie o nauke jezyka, a ostatni post to tekst piosenki Stinga.

Irytujace! Portal wyglada porzadnie, a tu balagan i nikt nad tym nie panuje. Moze by sie moderator obudzil? Takze ja tez teraz smiece tym wpisem, moze poskutkuje.

Zniecheca to mnie i zapewne innych nowych ludzi do brania tu w czymkolwiek udzialu.
I tak na dokladke- osoba o nicku Mark121 ma wlasciwosci niezwykle irytujace, przepraszam nie znam na zywo, ale w sieci dobijasz! Caly watek roi sie od Twoich chaotycznych wypowiedzi, piszesz ze tracisz czas na glupie rozmowy a potem wpisujesz nastepny post...
Chcesz byc specjalista, niby takim 'ot tak sobie, od niechcenia' zalatujacym madroscia i wiedza...a potem robisz dziwaczne razace bledy. Wiec skoro takis fluent w cockney, to wiedz ze w GEORDIE (a nie- jordi :P) nie, bo nawet nazwy nie zapisujesz jak trzeba. Skoro wiec robisz w czyms bledy, nie wypisuj tego twierdzac, ze to poprawnie. Popisuj sie czyms, co masz. A nie ze 'decent' znaczy fajny.
Cos tam wiesz, ale sie rozhasales i idziesz przez watek z wiedza, ktora jest nieco nie tego.

Podnosisz ludziom cisnienie na odleglosc.
Musialam to napisac, vox populi.
Wiersza na koniec nie wkleje.
mon-day

zgadza sie ze jestem tu dla zgrywy i podnosze ludziom cisnienie.
Ale do tej pory to forum, to tylko instrukcja obslugi super lub prof
Wprowadzilem mase linkow do stron z angielskim

W sumie to jestem decent czyli porzadny, przyzwoity

Co do GEORDIE to przyznaje nie wiedzialem, ale juz wiem od ciebie.

Masz racje jestem smart czyli po amerykansku madrala.

Jednak zainteresowalas sie tym tematem.

Juz koncze bo brakuje mi czasu a watpie bym zmienil cokolwiek.
Może więcej pokory? Trochę się ośmieszasz :)
Nah, he's just looking for attention.

Anyway, people who talk a lot, usually don't have much to say LOL
Did you enjoy the film? :)
eva74-
Pare lat to samo pisalam, a nawet tutaj na stronie slowa G.Eliot 'Blessed is the man, who having nothing to say, abstains from giving wordy evidence of the fact'.
Haven't watched it yet, merix.

I'm slow, can't help it. I moved over a year ago and I still haven't fully unpacked. That's how slow I am.
I owe you an apology, sometimes I'm too bulish about my arguments.
Still in my opinion broadband is the best source of information
written in good English.
But I explained my point of view too conceitedly.
Anyway, I’d better go now
cicho tu jakoś ;)

nie no, ten wątek miał 159 postów... ;)
topten reviews jest to strona gdzie mozesz sprawdzic klasyfikacje wszystkich produktow, w tym wypadku programow do nauki angielskiego, ze wszystkich tabel proponuje bys przy wyborze programu zwrocil uwage na effectiveness

http://esl-software-review.toptenreviews.com/

pytanie z watku sie zdeaktualizowalo i przypomina historie polskich znakow na klawiaturze komputera. Byla mazovia, byl polonez i oba programy byly polskie ale nie byly kompatybilne, teksty napisane w mazovi nie mozna bylo otworzyc polonezem i na odwrot.
Byli zwolennicy i przeciwnicy tych programow a dyskusja trafila nawet do sejmu.
Nastepnie pojawil sie Bill Gates i nie pytajac nikogo o zdanie ustalil wzor polskich znakow w windows.

Obecnie wyszukiwarka google to rowniez kontekstowy tlumacz i to nie tylko polsko angielski ale mozna w ten sposob tlumaczyc teksty na ponad 100 jezykow.
Artykul napisany po norwesku moze byc przeczytany po grecku itp.
Screen reader to juz powszechne oprogramowanie, funkcja rozpoznawania glosu to nie tylko metoda nauki ale takze rodzaj sekretarki. Dyktujemy tekst i od razu powstaje plik tekstowy z sugerowanymi poprawkami stylu.
wszystko jest za darmo i dostepne w sieci.

http://www.thelanguageshow.co.uk/
W londynie byla wielka wystawa programow i metod nauki jezyka.
Bylo tam absolutnie wszystko: metody poprawy dykcji lub nauki dwoch jezykow jednoczesnie, tlumacze i translatory, gadzety zakladane na glowe i wkladane pod poduszke.
Przyjechaly firmy wietnamskie, amerykanskie,rosyjskie, australijskie i mongolskie
Byly dwie polskie szkoly jezykowe ale nie bylo tam zadnego z polskich tworcow oprogramowania.

http://www.thelanguageshow.co.uk/
Ach, więc jednak nie opuściłeś tego forum, tylko monitorujesz sytuację... ;)
fora dotyczace cisco, spread betting i sport pool sa bardziej interesujace ale czasami tu zagladam bo mam ustawiona opcje obserwacji tego tematu.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie znajdę bazę danych do programu The Rosetta Stone?
Mam ten program, ale nie mogę znaleźć do niego bazy danych, potrzebne mi są z języka angielskiego i włoskiego (głównie z włoskiego)
Jesteście jak ślepcy z chińskiej opowieści którzy wędrowali i na swej drodze napotkali słonia. Nie wiedzieli co to jest, więc zaczęli go dotykać. Jeden chwycił słonia za trąbę i mówi: "Słuchajcie, ten słoń to wielka rura". Drugi w tym czasie złapał słonia za ogon i woła: "Słoń to taka gruba lina". Trzeci, który właśnie trzymał słonia za nogę, bardzo się zdziwił słysząc, co mówią pozostali i krzyknął: "Przecież to wielka kolumna".
Tak samo jest z wami. Próbujecie się nawzajem przekonać czym jest słoń. A przecież każdy z was ma inne aspiracje (jeden chce płynnie mówić, inny chce zawsze idealnie konstruować zdania gramatycznie, inny chce pisać piękne listy do kolegi w UK, inny chce zostać nauczycielem a ktoś inny może chcieć czytać książki w oryginale) do których potrzebuje różnych proporcji umiejętności czytania/pisania/mówienia/rozumienia/słownictwa. Ponadto preferencje nauki są rożne, jeden jest wzrokowcem, drugi słuchowcem, jeszcze trzeci musi wziąć długopis i to napisać. I nagle zebraliście się tu i próbujecie przekonać jedni drugich argumentami typu:"moja racja jest racja najmojsza".
W zasadzie to marek121 przyniósł tutaj świeże spojrzenie, wrzucił ciekawe linki i ciekawostki językowe ala cockney. Przyniósł świeżość na to forum której dawno tu nie było, a forum zaczynało służyć rozwiązywaniu gimnazjalistom prac domowych a na każde pytanie jak się uczyć słyszało się SM lub PH. Pełen impertynencji ton Marka nie podobał się wam ale wy reprezentujecie taki sam tylko bardziej grupowo.
Dlaczego niby mówicie, że SM jest lepszy niż TMM? Lepszy dla kogo? Lepszy do czego ? Do nauki czytania? Pisania? Mówienia? Słownictwa? Dla młodzieży? Dla wzrokowców ? Dla słuchowców? Dla dzieci? Dla dorosłych? Dla nauczycieli? Mi się ani jeden ani drugi nie podoba, wolę Anki i PH, choć kiedyś wolałem SM a jeszcze wcześniej TMM, ale mój poziom się zmienił jak i strategie uczenia. Najlepsze to jest używanie jednocześnie kilku kursów/metod strategii. Odpal na 15 min SM, na 15 min PH, na 15 min TMM i 15 min poczytaj książkę z audiobookiem na uszach. Potem obejrzyj 30 min serial po ang z napisami w tym samym języku a potem zadzwoń na skype do Brytyjczyka i z nim pogadaj. Spędź tak cały weekend co 30 min robiąc co innego a potem skompletuj 2-3 metody na które znajdziesz czas i ich się trzymaj aż ci się znudzą lub spodobają inne. I nie daj sobie wmówić, że któraś będzie lepsza, patrz co jest lepsze dla Ciebie.
A temat jest moim zdaniem świetny właśnie tka powinno wyglądać forum, że ludzie dają linki piszą: tym się nauczyłem i dogadam się z każdym nativem. A drugi pisze: a mi się nie podobało robię to a to i znam tyle słowek. A trzeci doda że on używa rosetty i słucha podcastów i dzięki temu może najnowsze filmy oglądać zanim wyjdą polskie napisy. I oczywiście cenne jest dzielenie się spostrzeżeniami jakie wady ma dana metoda i dlaczego mi się nie podobała, ale po co te emocje?
Pozdro dla marka przede wszystkim za to, że mimo pewnych braków nie dał się przekrzyczeć i dalej poszerza swoje horyzonty i dalej się uczy i wrzuca ciekawe linki (tak ciekawe nawet jeśli niektórzy musieli skomentować, że dla nich to żadna nowość, to są to świetne motywujące ciekawostki to co on powrzucał). I pozdro dla was, że macie już swoje sprawdzone sposoby i dzielicie się z innymi swoją wiedzą (szczególnie bejotka który zna SM i PH chyba od podszewki i nie jednemu tutaj pomógł z tymi programami a są one dobre, mimo iż ja wolę ostatnio inny też można się z nich sporo nauczyć i przez lata z nich korzystałem).
Hej, lejo jak już odkopałeś ten temat to muszę ci powiedzieć, że jednak z tej całej gadaniny i przekonywania siebie nawzajem co jest lepsze coś tam jednak wynika. Zwykle jednak ludzie podają jakieś argumenty co i dlaczego. Ty też kilka postów wcześniej takie podawałeś. Poza tym każdy kto czyta takie posty tez może samodzielnie myśleć i wyciągać własne wnioski, a przede wszystkim może sam testować różne programy. Osoby, które są dłużej na forum i czytają wiele postów wiedzą jakie jest całościowe zdanie innych na dany temat i dlaczego. A i to się z czasem zmienia. Ja też zmieniłem swoje podejście do nauki i ciągle szukam lepszych metod. Ale nie chce mi się w każdym wątku pisać wszystkiego od nowa. Poza tym ciągle pojawia się kolejna osoba z tym samym pytaniem, który program jest lepszy. Ty np. piszesz, że się zraziłeś do sm (do bazy komercyjnej w oparciu o starsze wersje SM), ale nie poznałeś jeszcze zalet wtyczek do ux i robienia bazy z audio zdaniami w oparciu o LDOCE. Ja np. wklejam sobie całe strony z LDOCE z dźwiękami i z zachowaniem formatowania i mi to bardzo odpowiada i uważam to za zaletę ux, że daje taką możliwość. Jak ktoś przeczytał twój post też mógłby pomyśleć że Anki będzie lepsze. A ja też ostatnio doszedłem do podobnych wniosków do twoich i pisałem, że takie porównania w końcu nie mają większego sensu. Żeby mieć w miarę całościowy obraz sytuacji trzeba czytać wiele postów. Można z nich wydobyć naprawdę potężna wiedzę o metodach nauki, ale zwykle osoby, które są nowe na forum zadają proste pytanie i oczekują prostej odpowiedzi, który lepszy. Każdy kto się trochę wysili żeby pogrzebać w starszych wątkach dostanie odpowiedź chyba już na każde możliwe pytanie, a jeszcze jak przy tym trochę pomyśli to dojdzie do odpowiedniego dla siebie wyboru. Tak to już jest na forum, że każdy pisze co chce jak chce i wyciąga z forum co mu się podoba. Ciekaw jestem co powiesz na ux z wtyczkami i ich możliwości. Ja zabieram się za testowanie Anki.
no wlasnie coraz wiekszy apetyt mi robisz na to supermemo ux z wtyczkami, tylko ze moja baza w Anki odkad zmienilem program 2 miesiace temu ma juz prawie 400 wyrazow :D nie chce mi sie troche znowu zmieniac, postaram sie niedlugo przemoc lenistwo i obadac te wtyczki
Czy da się w tym Anki zrobić synchronizację programu z komputera z telefonem za pomocą kabla, tak jak w mnemosyne?
zrob synchornizacje on-line, nastepnie program za kazdym razem bedzie przy kazdym otwarciu i zamknieciu updatowal sie z serwerem i to samo bedzie robil w komorce (bo w komorce korzysta bezposrednio z www jak dobrze pamietam, jest tam skrypt java napisany ktory to obsluguje)
Co za tym idzie: jezeli uczysz sie na komputerze, przy wlaczaniu program sprawdzi czy cos sie zminilo on-line i zaktualizuje swoja baze danych, jak skonczysz sie uczyc on zaktualizuje baze on-line i poda jeje ile przerobiles/dodales. Jezeli nastepnego dnia odpalisz na komorce, to wszystko co przerobiles dodales w komputerze bedzie juz przerobione i w druga strone tez to zadziala, to co przerobisz/dodasz na komorce, od razu przy kazdym wlaczeniu programu zaktualizuje sie ze stanem on-line. Wiec w zasadzie nie wazne z jakiego komputera/telefonu na swiecie odpalisz anki zawsze bedziesz mial zaktualizowane powtorki i wszystko co na nim dodasz bedziesz mial na innym komputerze. Wiec jezeli nagle po dodaniu nowych 200 wyrazow komputer ci padnie to nie szkodzi, wszystko jest on-line natychmiast po wylaczeniu programu, wiec odpalasz komorke i cuzysz sie az naprawisz kompa.
Tu jest videoturtorial jak zsynchronizowac baze z internetem:

http://ichi2.net/anki/screencast5.html

po zrobieniu tego Anki jest w 100% multiplatformowy i nigdy nie stracisz stworzonej przez siebie bazy, niestety obawiam sie ze supermemo nawet z wtyczkami nie ma takiego bajeru :D Przynajmniej dla mnie to jest istotne. Dodam ze nie wiem jak z UX ale istanily opcje transportu bazy miedzy supermemo a Anki (chyba najpierw do mnemosyne sie transportowalo a potem do Anki).
Dzięki za informację. Z tym supermemo to jest tak, że można robić sobie kopie zapasowe programami do backupu :). Co do Anki to go przeglądałem i widzę, że nie ma opcji sprawdzania pisowni. No chyba, że coś przeoczyłem. Chyba zostanę przy mnemosyne i sm ux (w kwestii własnych baz). Takie połączenie mi bardzo odpowiada. Teraz szukam optymalnego rozwiązania do automatycznego robienia baz. Tak jak o tym pisałem tu
https://www.ang.pl/Szybka_nauka_slowek_uzytych_w_filmach_86111.html
To była by bajka.
czy ktos z was dziala na livemocha ?
Poda mi ktoś linki skąd mogę ściągnąć programy Profesora Henrego i Supermemo? Bardzo proszę.
http://www.jezykiobce.pl/angielski.php
http://www.supermemo.pl/
peb.pl - tam sciagniesz, konieczna rejestracja
Temat przeniesiony do archwium.
151-176 z 176
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia