Anki - kilka pytań początkującego

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Szukając programu wspomagającego naukę języka, dla środowiska Linux, znalazłem aplikację Anki i najbardziej obszerny opis w języku polskim na tutejszym Forum.

Przejrzałem dwa obszerne wątki lecz nie rozwiały one moich pytań i wątpliwości.

Dlatego ośmielam się zadać je tu.
Jestem początkującym w nauce języka angielskiego. W tym miesiącu zacząłem, dlatego nawet korzystając z automatycznej translacji na stronie domowej programu niewiele się dowiedziałem.

Pytania:
1. czy są gotowe bazy dla początkujących i które to ewentualnie?
2. jak najlepiej dodawać własne słówka (zwroty) wraz z prawidłową wymową?
3. jak przyspieszyć wprowadzanie słówek aby nie czynić to mozolnie i pojedynczo?

Chętnie wysłucham dodatkowych przydatnych rad i sugestii, wdzięczny będę za linki najlepiej z wiadomego powodu w języku polskim.
Z uwagi na to że moim systemem operacyjnym jest Linux a dokładnie Linux Mint korzystam tylko i wyłącznie z oprogramowania o wolnym kodzie takiego jak Anki (spolszczona wersja jest w repozytoriach).

Pozdrowienia
Ad1 Jakieś bazy są, ale niestety bez dźwięku. Przykładem może być baza "Polish-English"
Ad2 Jak dodawać...To zależy co masz na myśli. Ja robię tak, że pytanie po polsku lub definicja angielska (zależy od trudności słówka) a odpowiedź to słówko + przykład zdania + nagranie mp3 ze zdaniem lub samo słówko. Program automatycznie tworzy mi Pytanie - Odpowiedź
Ad3 Jest plugin, który może np przenieść automatycznie z filmu dźwięk i z polskich+angielskich napisów wszystkie zwroty, ale to jest troszkę niedokładne. Najlepiej wprowadzać wszystko ręcznie i po 1 słowie.
1. Dla całkiem początkujących to chyba nie ma dla Anki. Ta Polish English ma jednak tagi i materiał jest podzielony na stopnie trudności. Zobacz opcje -pobierz udostępnioną talię - Polish English i phrase. Jest też baza Basic dla Mnemosyne i można ją importować do Anki. Przynajmniej z opisu tak wynika, że dla początkujących, bo jeszcze jej nie sprawdzałem.
http://mnemosyne-proj.org/node/190
2. Pytanie 2 jest trochę niezrozumiałe. Ogólnie rzecz biorąc wprowadzaj tak jak chcesz się uczyć, tak jak to dla ciebie najwygodniejsze. Jedno co trzeba zaznaczyć to nie wprowadzaj pojedynczych słówek, a zawsze wyrażenia i najlepiej z przykładowymi zdaniami, zapisem wymowy i dźwiękiem.
3. Na razie nie ma takiego sposobu. Nawet jak się importuje bazy z innych źródeł to i tak przeważnie wychodzi na to, że trzeba je edytować, aby dostosować do własnych potrzeb. Ale jak będziesz długo używał Anki czy innych tego typu programów, to i tak stwierdzisz, że najlepiej robić sobie bazę samemu dostosowując je do swoich indywidualnych potrzeb i przerabianego materiału.
@duszek000
@axell33

Dziękuję za szybką odpowiedż. Rzeczywiście domyślne udostepnione bazy nie spełniaja moich oczekiwań.
Plik bazy z linku http://mnemosyne-proj.org/node/190 jest w formacie xml, więc nie wiem jak będzie z praktycznym importem, ale Autor w plikach readme udzielił ciekawych wskazówek co do nauki.

Gdyby można jeszcze prosić o inne dodatkowe wskazówki co do nauki z tym programem.
W tej chwili rysuje mi się wizja:
1 kopiuję zwrot, zdanie, fragment dialogu,-w edytorze tekstu
2 następnie kopiuję odpowiedni fragment pliku mp3 ewentualnie w innym formacie jeżeli tak byłoby lepiej.
I mam jeden element do nauki. Podobnie postepuję z kolejnymi dopisując je do swojej nowo tworzonej bazy.
Ten sposób moge zastosować do podręcznika i płyty, którą posiadam zarówno w wersji papierowej jak i elektronicznej.
Czyli zakuwam dokładnie to co na kursie!

Czy tez może wymowę jako pliki mp3 lepiej ściągać z innych miejsc? Często w dalogach jest tak szybka, że mało co można zrozumieć.

Wysłucham chętnie dodatkowych wskazówek.

Pozdrowienia
Ucząc się języka rosyjskiego od podstaw wymowę biorę ze słownika ponieważ jest wolniejsza i lepiej zrozumiała. W przypadku języka angielskiego, tak na prawdę nie robi mi to różnicy czy słownik czy z jakiegoś nagrania.
Sam musisz zadecydować, co Tobie lepiej pasuje.
Zaimportuj ten xml do Mnemosyne a potem tą bazę do Anki. Dźwięki słówek oraz IPA możesz pobierać ze słowników internetowych np.
http://www.macmillandictionary.com/
Dziękuję!
Na poczatek powinno wystarczyć.

Pozdrowienia
Wypróbowałem metody pracy z kartami - dodawanie do istniejącej talii, tworzenie nowej i najbardziej optymalną w moim przypadku, a tak mi się przynajmniej wydaje, tworzenie nowej wraz z dodawaniem plików dźwiękowych.
W tym ostatnim przypadku napotkałem problem, którego nie mogę rozwiązać - dodawanie plików mp3.
Przejrzałem FAQ http://ichi2.net/anki/wiki/FrequentlyAskedQuestions
Grupy min. http://groups.google.com/group/ankisrs/browse_thread/thread/9af3600eb1e1e553/a74cbc2ea13d4859?lnk=gst&q=mp3#a74cbc2ea13d4859
lecz dalej Anki nie widzi plików mp3.
Doskonale widzi wav.

Nie upieram się przy tym formacie ale dla mnie jako początkującego najlepszą znaną mi stroną zawierającą wymowę nie tylko słów ale i wyrażeń jest
http://howjsay.com/ zawierająca pliki dźwiękowe w mp3.

Anki używam pod dystrybucją Linux Mint.

Jeżeli są inne strony zawierające wymowę wyrażeń w formacie wav, chętnie skorzystam, chociaż pliki mp3 powinny być również odtwarzane przez Anki.

Obrabianie nagrań jakie mam na płytach jestbardzo pracochłonne, najbardziej efetywnie pracuję korzystając z internetowych zasobów.

Liczę na sugestie rozwiązania problemu.

Pozdrowienia
http://ichi2.net/anki/wiki/FrequentlyAskedQuestions#Anki_is_not_playing_my_audio.21
If you're on Linux, make sure you have installed mplayer.
Jeszcze ten temat w FAQ: The last part of my audio files are not being played!
A w wątku, który podałeś też jest mowa o jakimś pluginie, więc może przejrzyj pluginy.
Na Linux to ja się nie znam, ale na windows potrzebne są odpowiednie kodeki do mp3. Może chodzi o coś podobnego?
Poza tym możesz korzystać z pluginu, który ma funkcję automatycznego wklejania dźwięku z merriam-webster.com
http://groups.google.com/group/ankisrs/browse_thread/thread/aba15628ace10b7
ad1 Mam trzy werrsje mplayer.
ad2 przeglądałem pluginy dostępne poprzez "udostepnione dodatki" nie ma do mp3
ad3 przyjrzę się

pozdrowienia
English Helper for Chinese v0.08
Po imporcie restart Anki i trzeba wybrać model English. Zbędne pola można usunąć.
Dziękuję tego mi było trzeba!
Wstępnie przetestowałem spisuje się znakomicie.
Przy okazji zaliczę chińską pisownię;)

Jak opracuję kilka części książki w kilku zdaniach poinformuję o moich wrażeniach i suteczności tej metody nauki.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrowinia
Poćwicz sobie opcje modelu karty. Możesz usunąć zbędne pola. Plugin powinien wtedy nadal działać, przynajmniej jego autor tak napisał.
Niestety przykra wiadomość.
Po dwóch dniach pracy z wtyczką okazało się, że często powoduje błędy polegające na zawieszaniu możliwości wprowadzania danych i trzeba Anki restartować. Uniemożliwiło mi to pracę - niestety.
Zrobiłem próbę z ponowna instalacją zarówno Anki jak i wtyczki i niestety lipa.
Już dawno żaden program nie był tak niestbilny.

Dlatego też zmuszony zostałem do przeproszenia się z Windows i tu Anki mnie zaskoczył - działa bezbłędnie, bez zawieszeń i padów.
Oczywiście nie korzystam z wtyczki, która powodowała problemy, a program widzi wszelkie pliki dźwiękowe także i mp3.
Aby ściągać pliki dźwiękowe korzystam z Firefoxa wraz z wtyczką FlashGot spisują się znakomicie.
Utworzyłem już kilka talii zawierających również nagrania dźwiękowe.

Mam jeszcze następujące pytania:
1. jak wydrukować zestaw kart z talii lub całą talię - zwrot plus tłumaczenie?
2. na chwilę obecną tworzę talię na podstawie rozdziału podręcznika, może lepiej tworzyć mniejsze talie np tylko po 20 kart?
3. ile kart dziennie przeglądać, wartość przeciętna i optymalna?
4. czy tworzyć karty tylko ze słówkami oraz zwrotami, a może tylko słówka a zwroty jako dopiski na karcie słówek?

Liczę na podpowiedzi

Pozdrowienia
1. Eksportuj, a potem szukaj innych sposobów, może program Fiszka 1.0, może po prostu edytor tekstowy.
2. Bez sensu. Miałbyś jedną powtórkę co miesiąc w każdej talii. Moje talie mają po kilka tysięcy, na razie i ciągle je poszerzam. Chociaż może być ograniczenie co do ilości MB przy korzystaniu z Anki online, bo mają być płatne konta za talie większe niż 10 Mb. Ale dokładnie nie wiem jak to będzie.
Zamiast rozbijać na talie dodawaj tagi np. z numerami rozdziałów czy jak ci tam wygodnie.
3. To samo co w tym wątku:
https://www.ang.pl/Powtorki_czy_nowy_material_Profesor_Henry6_87535.html
4. Sam sobie wybierz co ci bardziej odpowiada. Doświadczenie własne jest najlepsze. Teoretycznie lepiej się uczyć całych zwrotów, ale nie ma powodu, dla którego nie miałbyś mieć różnych kart, np. inaczej dla rzeczowników, a inaczej dla czasowników. Ja lubię wpisywać sobie np. kolokacje jako punkt odniesienia czy dodatkową informację do zapamiętania tak przy okazji. Ale ogólna zasada jest taka, żeby karty były proste i przejrzyste, czyli można rozbijać np. treść zdania na kilka wyrażeń, a jednocześnie mieć w każdej karcie zdanie jako kontekst do wyrażenia.
To co wpiszesz, to zapamiętasz...
Dzięki za szybką odpowiedź.
Ad 2 OK Będę tak robił. Mam wprowadzone 4 rozdziały plus kilka dodatkowych talii z różnymi formami.
Czy da radę teraz to ładnie scalić, Tak aby nie narazić się na możliwość utraty danych - dużo pracy już włożyłem.

Pozdrowienia
Zrób import i zobacz.
Chcąc się przerzucić na Anki mam kilka pytań:
1. Czy istnieje jakiś skrót klawiaturowy powtarzający nagranie.
2. Jeśli wpisuję słówko angielskie, następnie wyjaśnienie po polsku+zdania to taka konfiguracja uniemożliwia mi przekształcenie tego zadania na zadanie odwrotne, gdyż jako pytanie pokaże słowo polski+zdania, w których będzie to słowo angielskie użyte. Macie na to jakiś sposób. Najlepiej, aby zdania pokazywały się tylko w odpowiedzi.
3. czy też zauważyliście, że nagrywanie wymowy za pomocą Anki daje jakieś szumy (używam Win 7 x64 bit)
4. Czy jest możliwe, aby np. pierwsza linijka odpowiedzi była innego koloru i czcionki, a pozostałe (zdania) innego - chodzi mi o automatyczne ustawienie, bo wiem, że mogę to zaznaczyć i zmienić na etapie wpisywania.

Z góry dzięki,
Pozdrawiam
Na pyt. 2 i 4 już znam odpowiedź. Pokombinowałem w Anki i doszedłem. Jakby ktoś miał taki sam problem i nie umiał tego rozpracować (figure out ;-))), to służę pomocą.
1. Raczej nie. Trzeba kliknąć na ikonkę. No chyba, że czegoś nie wiem. Możesz się zapytać na forum Anki. Oczywiście, że przydałaby się taka możliwość dla widoku "przeglądaj bazę".
2. Tu też możesz poeksperymentować z różnymi modelami i polami. Np. to samo pole może się pokazywać inaczej dla karty Forward i inaczej dla karty Reverse. Np. zdanie daj dla obu modeli w odpowiedzi.
3. Owszem. Chyba lepiej użyć zewnętrznego programu do nagrywania dźwięków z karty dźwiękowej. Tym bardziej, że można usunąć zbędne fragmenty ciszy. Ewentualnie użyć wtyczek ściągających dźwięk. Być może jest to kwestia konfiguracji twojej karty dźwiękowej. Sprawdź też opcje w Panelu sterowania.
4. Przeczytaj dokumentację Anki na temat różnicy między faktem a kartą. Możesz sobie utworzyć dodatkowe pole, chyba dowolną ilość pól dla odpowiedzi i nadać każdemu polu inne formatowanie. Zapoznaj się dobrze z opcjami programu i możliwościami wtyczek. Korzystaj z pomocy programu.
http://ichi2.net/anki/wiki/KeyTermsAndConcepts
Dzięki za odpowiedź. Możliwość definiowania formatów jest naprawdę rewelacyjnym rozwiązaniem, jeśli się zna XHTML. Zrobiłem tak, jak sobie zamarzyłem.
A może jeszcze znasz pythona?
Niestety nie.
Importu nie opanowałem, ale to nie jest teraz dla mnie priorytetem.
Na razie tworzę jedną bazę podstawową i pozostałe postaram się scalić po zakończeniu kursu, aby obecnie nie zepsuć tej głównej.

Anki spisuje się znakomicie.

Po aktualizacji mojej ulubionej dystrybucji Linux Mint do wersji 9 (Isadora) nie ma w domyślnym repozytorium Anki, ale bez kłopotu można zainstalować z pobranego ze strony Autora pakietu deb. Tak zainstalowany program widzi formaty dźwiękowe łącznie z mp3.
Mój główny problem został więc rozwiązany.

W trakcie użytkowania Anki pojawiły mi się następujące problemy i pytania:
1. pijawki jak z nimi walczyć, tzn jaki jest skuteczny sposób na opanowanie "trudnych słówek"?
2. tagi (etykiety) jakie przypisywać chodzi mi o sprawdzone metody czy są takie, czy też każdy opisuje z własnym pomysłem?
Uczę się języka od początku mam wpisane ok 1000 słówek i częściowo zwrotów, może na tym etapie jeszcze nie potrzeba tagować?
3. może znacie jakieś ciekawe triki pomocne w nauce języka z Anki.
4. czy Anki dobrze współpracuje po systemem operacyjnym Symbian, czy się nie sypie?

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Pozdrowienia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa