filologia niderlandzka

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 72
poprzednia |
hello czy ktos moze studiuje na tym kierunku? albo sie tam wybiera w tym roku? chodzi mi o uniwerek we Wrocku:) interesuje mnie tez co mozna po tych studiach robic:D pozdrawiam
cześć,
ja też się tam wybieram:)Bardzo mi na tym zalezy, z tego co wiem to trochę trudno się tam dostać, ale ja wierzę w siebie:)Narazie ustne mi poszły rewelacyjnie,ale zobaczymy jak to będzie:)A jesteś z woj. dolnośląskiego:)???Byłam na otwartych dniach i było sporo ludzi z całej Polski. Z teo co sie orientuję to po tym oczywiście możesz pracowac jako tłumacz:)jesli znajdziesz pracę;)ja bym chciała być konsulem Polski w Holandii:)Niderlandzi jest dosyć trudny a zwłaszcza wymowa, z tego co zdąrzyłam się już pouczyć:)Ja mam o tyle dobrze,że mam chłopaka z Holandii:)Musimy się dostać:D
Ej ludziska, jeżeli ktoś się właśnie z was wybiera tam na uniwerek na niderlandystykę, to niech pisze, zorientujemy sie jaka konkurencja:)PRZYSZLI NIDERLANDYŚCI ŁĄCZMY SIĘ...
Ja się wybieram na niderlandystykę. Nie byłam na dniach otwartych. Wolałabym studiować anglistykę, ale jak się nie uda to może pójdę niderlandystykę. Jak Wam poszła matura próbna?
Cześć,
na anglistykę też super, ciekawe gdzie trudniej się dostac;)!!!Mi ustne poszły rewelacyjnie, polski 100% a angielski 95% :)Jesteś gdzieś z okolic Wrocławia??Aha i piszcie, czy mieliście już jakis kontakt z Niderlandzkim, bo ja uczę się trochę sama w wolnym czasie:)
aha, a co do próbnej to tak średnio bo poziom był bardzo high;((((
Nie miałam nigdy kontaktu z niderlandzkim i niczym w tym stylu. Mi próbna słabo poszła:( Angielski nie najgorzej, ale niestety polski źle:( A ustne ok. Nie jestem z okolic Wrocka, ale podoba mi się to miasto i chciałabym tu studiować.
Ludziska, no wpisujcie się, jeśli się wybieracie na niderlandystykę:))))))))))))
Ludziska wpisujecie się, jeśli idziecie na niderlandystykę:)))))))))))
Pozdrawiam was! Zastanawiam się nad tym kierunkiem, możecie mi coś bliżej o nim powiedzieć, co się na tym uczy itd., proszę was, zastanawiam sie tez nad skandynawistyką:)
polecam stronę http://www.kfn.uni.wroc.pl tam się wszystkiego dowiesz. Przedmioty to nie są niezbyt interesujące, ale język jest git:)))))to zależy,kto co lubi:))))A czy interesują Cie studia wieczorowe, gdybyś się nie dostała na dziene????????
PS. A macie ludziska jakieś certyfikaty z angielskiego luc niemieckiego???????
ja mam CAE
ja dostalam sie w zeszlym roku na ten kierunek, ale jestem na urlopie dziekanskim obecnie, planuje start w poazzierniku :) co do egzaminow, to moge tylko powiedziec jak wygladaly w zeszlym roku, pierwszaq czesc to test, taki sam jak np na anglistyke, czego w tym roku nei befzie
Druga czesc to ustne, ang, polski, w zeszlym roku trzeba bylo z obu tych rozmow uzyskac 5 zebys ie dostac, bo jak wiadomo jest tylko 20-25 miejsc, chyba ze w tym roku cos powiekszyli limit
Z tego ci sie orientuje, ludzie ktorzy tu studiuja sa zadowoleni, wiadomo kameralny kierunek, atmosfera przypomina bardziej taka "klasowa" w dobrym teo slowa znaczeniu:)
Poza tym srudia te bardziej przypominaja kurs jezykowy niz studia nad jezykiem jako takim, chodzi mi o to ze duzy nacisk kladzie sie na prkatyke
To wszystko znam tylko z opowiadan, jak jest naprawde sie zobaczy:)
Zycze powodzenia na ustnych:))
:))Ja z tego co słyszałam,to jest bardzo wysoki poziom.Ja niestety nie jestem takim orłem, dlatego pewnie pójdę na wieczorowe:(mam o tyle szczęscia, że mam nową mature już od dziś za sobą i nie mam egzaminów wstepnych:DDD

A CZY WY TEŹ JESTEŚCIE WIECZOROWYMI ZAINTERESOWANI???????2100 ZŁ ZA SEMESTR.HMMM???
ja tam zdaje:D nana matura dawno za mna:D co ma byc to bedzie
a tak w ogole co mozna robic po tych studiach? gdzie szukac pracy w polu?:| ja to juz nie wiem ale zdawac bede a co tam najwyzej
czy nie ma zadnych absolwentow albo studentwo tego kierunku? niech ktos cos powie jakie sa perspektywy po takich studiach...
ja studiowalem pietro nizej;)))

ale tak na serio, to mysle, ze absolwenci niderlandystyki szybko znajda prace, bo jest ich niewielu i do tej pory wlasciwie tylko UWr ksztalci w ramach filologii niderlandzkiej (dlatego niderlandystyka UWr otrzymala od PKA ocene wyrozniajaca),

pzdr.
no tak jest ich malo:) tyle czy aby jest dla nich cos do roboty:P
Prawda jest taka, ze dzis generalnie jest trudno znalezc prace nawet skonczeniu 2-3 kierunkow, dlatego warto przynajmniej studiowac cos przyjemnego. A na niderlandystyce jest baardzo przyjemnie (no moze poza okresem sesji - teraz zaprzata mi glowe angielski, filozofia, historia niderlandow i PZJNiderlandzkiego, a niektorzy maja do tego zestawu jeszcze lacine i literaturoznawstwo :)).
Generalnie wydaje mi sie, ze po tych studiach mozna sobie cos znalezc. Co tydzien pojawiaja sie w katedrze oferty pracy dla tlumaczy i nauczycieli niderlandzkiego - pisza do nas pracodawcy z calej Europy :) Poza tym jest masa literatury i poezji w jezyku niderlandzkim, ktora tylko czeka na przetlumaczenie :) Osobiscie poznalam absolwenta niderlandystyki, ktory przetlumaczyl juz na polski dwie powiesci Tessy de Loo i pracuje nad nastepnymi.
Ostatecznie po zrobieniu mgr zawsze mozesz sie doktoryzowac i zostac na uczelni, prowadzic zajecia, pojechac na stypendium doktoranckie do Holandii albo Belgii i tam czegos szukac (pracy, meza ;)). Co roku kilku absolwentow wybiera te droge i mamy naprawde fajna, mloda kadre!
dzieki to mnie pocieszylo i upewnilo ze bede zdawac:)
Ja też będę zdawac na 100%:)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Właśnie wróciłam z Holandii i zarówno kraj jak i język jest cudowny:))))))) CZY SĄ JESZCZE JACYS OCHOTNICY, KTÓRZY ZDAJA RÓWNIEŻ????PROSZE SIĘ MELDOWAĆ:)))
a jak Ci poszla matura?
Hmmmmm, ustne poszły mi rewelacyjnie, a pisemne to jeszcze nie wiem, czekamy na wyniki.A czy miałeś/miałaś już wcześniej kontakt z językiem niderlandzkim???Aha i czy interesują Cię również studia wieczorowe, czy tylko dzienne????????????
nie uczylam sie nigdy niderlandzkiego interesuja mnie tylko studia dzienne a co do matur to ustne sie przeciez nie licza a pisemne to tak pi razy oko domyslam sie jak poszly hehe a masz jakis certyfikat jezykowy?
Skąd możesz wiedzieć jak mi poszły pusemne:PPP Nie, certyfikatu językowego nie mam, ale będę sie starać zbodyć. Ja to chcę raczej na wieczorowe, bo na dzienne, to na pewno się nie dostane:/ Ludzie sie staraja po kilka razy:/... Wiesz o tym,że jest około 13 osób na 1 miejsce na dziennych:/ Ale i tak się ostane:P:P:P
POSZUKUJĘ KOGOŚ KTO STUDIUJE FILOLOGIĘ NIDERLANDZKĄ WIECZOROWO!!!!BYŁABYM WDZIĘCZNA ZA KONTAKT!!!! [gg]
czesc wam wszytskim.Mam takie pytanie i mam wielka nadzieje ze mi na nie odpowiecie.Wybieram sie na ta filologie ale okropnie sie boje egzaminow to po pierwsze ale interesuje mnie na jakim mniej wiecej poziomie musze znac holenderski,bo go troszke znam tylko nie wiem czy to wystarczy.Bylabym wdzieczna jesli ktos sie ze mna skontaktuje i mi opowie cos o tym kierunku moje [gg] a @ to [email] was piszcie!!!EEN GROTE KUS VOOR JULLIE!!!
Nie musisz znac niderlandzkiego wogole - na pierwszym roku i tak wszyscy zaczynaja od zera :) Takze - nie martw sie na zapas. Egzaminow wstepnych tez sie nie boj, bo zasiadajaca w komisjach kadra jest bardzo mila :)
Pozdrawiam wszystkich przyszlych niderlandystow i wracam do nauki filozofii, bo egzamin juz w srode (tak tak, was tez to czeka:P) :)
Dzieki ci aitem uspokoiles mnie az moge odetchnac,hmm...albo nie teraz musze sie wziasc solidnie za angielski bo troszke ciezko z nim.No to nic to w takim razie uciekam uczyc sie:(A toboie veel plezier na egzaminie.dag dag!!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 72
poprzednia |