filologia niderlandzka

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 72
Aitem byla, jest i bedzie kobieta :)
I raczej licz sie z tym, ze na studiach spotkasz prawie same dziewczyny - to tak na marginesie ;)
Aitem, a nie orientujesz się ile osób chce wyjechać na magisterke za granicę?????Ja się wybieram na wieczorowe, bo na dzienne to nie mam szans, chociaż papiery też złożę.Zastanawiem się ile osób by też chciał iśc na wieczorowe...
Jest jeszcze filologia niderlandzka połączona z filologia angielską we Wrocławiu w Wyższej szkole Filologicznej http://www.wsf.edu.pl/11648.xml
Na wyjazd za granice to wszyscy sa chetni :) Niektorzy pojada na 4 roku, inni na 5, inni zas dopiero na studiach doktoranckich. Dla tych, dla ktorych nie starczy miejsc na stypendiach w Holandii i Belgii, sa miejsca na innych europejskich niderlandystykach, z ktorymi sa podpisane umowy o wspolpracy (Olomuniec, Budapeszt, itd). Poza tym u nas duzo osob studiuje nidelandystyke jak drugi kierunek i za granice wyjezdza z pierwszego kierunku. Wiec jest roznie :)
A jezeli chodzi o ta druga sensacyjna wiadomosc o filologii niderlandzkiej polaczonej z angielska, ktora mozna studiowac w WSF, to az prosi sie o sprostowanie! Po pierwsze: glownym kierunkiem jest tam filologia angielska. Po drugie: nie jest ona polaczona z filologia niderlandzka tylko z 3-letnim kursem jezyka niderlandzkiego z elementami kultury i realioznawstwa. Po takim kursie to mozesz conajwyzej przyjsc do Osrodka Kultury Niderlandzkiej we Wroclawiu i zdac egzamin na certyfikat z niderlandzkiego. Licencjatu z niderlandzkiego w WSF nie daja i watpie zeby sie go dalo zdac u nas na UWr. Tak ze nie jest to jakas fantastyczna oferta, zwlaszcza ze filologia angielska na WSF nie cieszy sie zbyt duzym uznaniem...
Wiem wiem, że poziom raczej nie jest wysoki, jak to prawie zawsze jest w prywatnych, dlatego ja wybieram się do was do KFN tylko,z ena wieczorowe raczej:)Słyszałam,ze też jest bardzo fajnie:)))))
Coz mi pozostaje dodac:) Zgadzam sie z aitem - kolezanka z roku - jest super:) Wiec uczcie sie pilnie i skomponujcie nastepny wspanialy pierwszy rok:-) Niestety kandydatow bedzie duzo... jak zwykle, ale zycze powodzenia:)
Ejjjjjjjj przyszli niderlandyści, jak wam poszła matura????????????WPISUJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:))))
Ejjjjjjjj przyszli niderlandyści, jak wam poszła matura???WPISUJCIE SIĘ!!!:))))
Hej:) Nie wiecie może, jaki jest limit miejsc na filologię niderlandzką we Wrocławiu? Zastanawiam się, czy tam nie składać, a nie wiem, jaki jest limit osób do przyjęcia. Moje wyniki:
- j. polski PP 64% PR 73%
- j. niemiecki PP 98% PR 97%
- j. angielski PP 90% PR 74%
- historia PP 70%
Niderlandystyka???????????????????WPISUJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ha! trzeba umiec szukac;)

http://bip.biuletyn.info.pl/php/pobierz.php3?bip=bip_uniwr&id_dzi=15&id_zal=507&id_dok=374

czyli:
studia dzienne licencjackie: 20 osob
studia dzienne mgr uzup.: 20 osob
studia wieczorowe licencjackie:25 osob
Kto na niderlandystykę i ile procent????????WPISYWAĆ SIĘ
Kto na niderlandystykę i ile procent???WPISYWAĆ SIĘ
Kto na NIDERLANDYSTYKĘ do Wrocławia??????
ja ide:) znaczy juz jestem examach.....zobaczymy jak poszlo:) jeszcze wynikow nei ma:)
ja chyba. chyba tez na wieczorowe. na dzienne poki co jest 300 teczek na 20 miejsc, wiec juz sobie chyba odpuszczam.
Kto jeszcze na niderlandystykę wieczorową?????????????????????????????????????
nie wiecie kiedy beda wyniki ? i gdzie... bo sie jakos doczekac nie moge :>
ok. wiec ja juz wiem, ze na wieczorowa startuje na pewno. love_holland, mam nadzieje, ze sie spotkamy. poki co zaczelam siedziec nad grama i ucze sie fonetyki. fajna zabawa na wakacje ;) a swoja droga, czy wiecie moze jakie na tej niderlandzkiej sa jeszcze jezyki? czy jest tylko jeden, czy dodatkowo moze dwa? zalezaloby mi jeszcze wciaz na angielskim i niemieckim. jak ktos zna odpowiedz na moje pytanie, to z gory dzieki za info.
a lista przyjetych na dzienne jest juz na stronie niderlandystyki - kfn.uni.wroc.pl . pozdrawiam wszystkich cieplo.
aha, jeszcze jedno. chodzi mi o to, czy ktos sie orientuje dobrze w tym, jak ten tryb wieczorowy wyglada. z tego co ja wiem, to niby grupy wieczorowa z dziennymi sa polaczone ze wzgledu na niewielka ilosc osob. ale ja watpie zeby tak bylo - prawie zawsze jednak studenci wieczorowi maja te zajecia pozniej i maja ich jakos mniej. ktos wie dokladnie jak to wyglada akurat na niderlandystyce? z gory dziekuje za odp.
ja bym chcial na wieczorowe jesli mnie na anglistyce nie beda chcieli, ale,ze nie przystapilem do egzaminu ustnego na niderlandystyke,nie bede miec dodatkowych punktow,no i zdawalem mature tylko z polskiego i angielskiego (mam starą maturę) z moich obliczeń mam 102pkt na 180 :( wiec chyba nic z tego, cos innego ceiekawego znajde,mam nadzieje

pozdr.
do akuku: Ja też mam taką nadzieję,że się zobaczymy na inauguracji roku,ale strasznie sie boję o to,ze sie na wieczorowe tez nie dostane:(((((
dostałem sie na anglielski,wiec juz nie pojde na niderlandystyke , ale zycze powodzenia zdajacym

pozdr.
Gratulacje:))kto jeszcze na niderlandystykę wieczorową??????
soory za skoromnosc ale DOSTAALAAAAAAAAAAAAM SIE NA DZIENNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BUZIAKI
Do tosemjo: i jak, dostałeś się na dzienne????/
Wszystkich zainteresowanych niderlandami i tym także językiem zapraszam na nowe porum www.niderlandy.fora.pl :) czekam na pierwsze wpisy:)
Fajnie poczytać i powspominać...

Niderlandystyka to najfajniejszy kierunek na tym uniwerku - (prawie) bez stresu zaliczasz kolejne semestry (poziom adrenaliny rośnie tylko na 4 roku, bo wtedy do akcji wkracza dr K.), potem jedziesz na stypendium i zanim się spostrzeżesz zbierasz gratuluje za bdb na dyplomie.

Perspektywy pracy (i kasy) też są niezłe. Jestem dozgonnie wdzięczna mojej Mamie, która przekonała mnie do zdawania na te studia. A wszyscy pukali się w czoło i pytali, co ja zamierzam robić z tym niderlandzkim...

Pozdrawiam (ponoć wyjątkowy?!) rocznik 1995-2000
a moge sie dowiedziec gdzie pracujezs tudziez co robisz?:)
Elouu:) Ja sie dostałam na wieczorowe ;P pozdroofka
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 72