Problem z pracą licencjacka z literatury GB

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszyskich

Mam problem z wyborem tematu mojej pracy licencjackiej. Problem ten wynika nie z braku inwensji i pomysłów, lecz niestety z tego, że do końca nie wiem w jakich ramach ten temat powinien się miescić i jakiegoi rodzaju tematy są dozwolone, a jakiego nie.

Wiem jedynie, że temat ma być tematem z literatury, co za tym idzie nie ma dotyczyć wątków kulturowych (Np wpływ kogoś na jakieś wydarzenia itd).

Swoją prośbę kieruję do tych, ktorzy już napisali swoje prace z tej dziedziny- jeśli to możliwie powiedzcie mi jakie są zasady pisania prac z literatury/ew podajcie tematy swoich prac.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich
A gdzie masz promotora? Na pewno unikaj tematów typu - Wpływ Szekspira na cośtam - bo ci powiedzą że to materiał na książkę, a nie pracę lic. Nie wiem gdzie studiujesz, ale szkoły zwykle gdzieś przechowują prace z ubiegłych lat. Idź do czytelni i poszperaj - od razu zorientujesz się jak szeroko (wąsko) powienieneś ująć temat. Ja bym się pewnie ograniczyła do jednej pozycji - np: Prawa kobiet na podst powieści XYZ.
Dzięki za odpowiedź:-)

Tylko 1 ? Z tego co powiedział mi poprzedni promotor wynika, że praca ma zawierać 4-5 mocnych pozycji na ktorych ma być oparta.
witaj, to jest coś, co będziesz musiał ustalić to z promotorem, bo każdy promotor ma inne pomysły i wymagania. Moim zdaniem musisz koniecznie wybrać odpowiednią metodologię, dzięki której będziesz analizował tekst. Na pewno lepiej będzie jeśli wybierzesz jedną czy dwie pozycje, które będą podstawą tej pracy i koniecznie unikaj "sweeping generalizations". Teza musi być konkretna i praca ma badać konkrety aspekt dzieła literackiego. Zastanów się, co Cie interesuje, jaki autor i jaka teoria literatury, później zobacz co można z tym zrobić.

« 

Pomoc językowa