lingwistyka portugalska

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |
Marza mi sie te studia,jednak nie mam pojecia jak sie zabrac do nauki.Moze jestescie w stanie mi pomoc:(Nie ucze sie jeszcze tego jezyka,ciekawi mnbie jak z egzaminami na studia.Piszcie,prosze [email]
nie słyszalam nigdy o studiach o takiej nazwie, wiem, że istnieje iberystyka, czyli nauka o krajach hiszpańskojęzycznych i portugalskojęzycznych, gdzie wybiera się odpowiednią specjalizację
Też zawsze podobał mi się język portugalski, ale z tego co wiem jedynym wyjściem jest iberystyka. Może ktoś zna płyty i wykonawców ciekawej muzyki portugalskiej lub brazylijskaiej?
ola...jeżeli chcecie posłuchać na żywo muzyki z radiostacji brazylijiskich to wejdźcie na stronę www.radios.com.br - mały słownik kieszonkowy wystarczy żeby potrafić to uruchomić...poczytać można na stronce www.clicrbs.com.br, a nauczyć się portugalskiego (odmiana brazylijska) w Krakowie - np. w prywatnej szkole PORTO ALEGRO - gooooooooorąco polecam :) (www.portoalegro.com.pl), albo na UJ na iberystyce (jednak poziom średni) albo na kulturoznawstwie - specj. iberystyka...jak macie jakieś pytania to zgłoście się do mnie - może będę mogła wam jakoś pomóc - [email] :) um abraco da ines :)
aha :) jeszcze jedno - w Polsce bardzo trudno kupić jakieś dobre płyty z muzyką portugalską...lepiej pochodzić po sklepach internetowych - a nóż widelec trafi się jakaś okazja :))) albo mieć jakiegoś znajomego za granicą...
Madredeus - dostaniecie w empikach. nie słyszałem lepszej fado (do tego instrumentarium).
inesca - mozesz odezwac sie do mnie na priv? - [email]
Prosze pomozcie, musze nauczyc sie portugalskiego a nie moge znalezc nic w Poznaniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! e-mail : [email]
Ja mam 5 płyt z brazylijską muzyką nowoczesną ( Sandy & Junior i Kelly Key),kupione w internecie,na brazylijskiej stronie...serdecznie polecam!!
Kurs portugalskiego prowadzi min. szkoła ESKK,ale poprzez korespondencję,mimo to gorąco polecam (sama się uczę).
Mój email: [email]
Ja tez poszukuje kogos kto pomoglby mi nauczyc sie portugalskiego... jakby co to : [email]
a ja wlasnie koncze iberystyke na UW - specjalizacja portugalska.
jakby ktos mial jakowes pytania, co do egzaminu, studiowania albo czegos tam jeszcze, oto moj mejl: [email]
z tego, co wiem, to portugalskiego mozna sie nauczyc w akademii de la lengua w stolicy tudziez w kilku innych szkolach w tym miescie, o jakosci tego nauczania nic mi nie wiadomo. no, ale najlepiej tam, gdzie ja :) codziennie 1,5 godziny jezyka, po roku musielismy juz czytac lektury i sluchac wykladow po portugalsku. a nauka byla od zera.
teraz o muzyce: najlepsze fado graja i spiewaja Mafalda Veiga i Dulce Pontes, Madredeus jest przereklamowane, przynajmniej moim zdaniem - jesli urazilam przypadkiem fanow tegoz, to sory :)
z muzyki brazylijskiej polecam Danielę Mercury i Adrianę Calcanhotto (lekkie sambowanie), Negritude (ostre sambowanie) tudziez Toma Jobima (tradycyjne sambowanie). dla kazdego cos milego :)
pozdrawiam wszystkich luzofanow (czyli fanow krajow portugalskojezycznych), pa
Na UJ jest kierunek filologia portugalska
Znam jedna brazylijska piosenke ktora slyszalam we Wloszech i jest dosc fajna ;) - Tribalistas- Ja sei namorar
Jak ogladam TV portugalska to jezyk wydaje mi sie byc bardziej podobny do rosyjskiego niz hiszpanskiego (przynajmniej mowiony:P :)

A wlasnie - te \"ja sei namorar\" co dokladnie oznacza?

pozdrawiam :)
Mieszkam od lat w Brazylii, moja zona jest Brazylijka... . Juz mówilem po portugalsku z Portugalii, z Angoli i z niektórych stanów Brazylii. Sa rózne wymowy, a trzeba tez uwazac na pewne zwroty, które w Brazylii moga byc nawet obrazliwe, np. \"rapariga\" czy \"bicha\", gdy tymczasem w Portugalii i w Afryce sa one bardzo niewinne.
Jezyk portugalski jest pieknym jezykiem. Kiedy bylem w Polsce, w jakims sklepie sprzedawca orzekl, ze jestem z za Buga... . Portugalski z Brazylii jest bardzo spiewny, gdy tymczasem po przyjezdzie do Polski z Angoli mialem przez pierwsze dni problemy z mocna wymowa \"sz\".
Mirek
Já sei namorar =
Juz potrafie sie zakochac
Witam, czy mozna z Panem sie w jakis sposob skontaktowac, mam mnostwo pytan na tematy brazylijskie, moja mail [email]
czesc, jest mnostwo wpsanialych muzykow brazylisjkich,mialem przyjemnosc spotkac sie na zywo z niektorymi i oczywiscie ich posluchac. W sklepach amazon.com lub innych znajdziesz duzo muzyki takich kompozytorow jak Jobim, Gilberto w wykonaniu Astrud Gilberto, Elis, Any Caram i wielu innych. Gdybys chciala wiecej wiadomosci na temat muzyki daj znac [email]
Sam tez zaczynam uczyc sie portugalskiego, ale od dawna jestem zafascynowany tą muzyką. Napoczątku uczyłemsię od brazylijki, potem w jakiejs pprywatnej szkole, traz przechodzę na \"wlasna rękę\" pozdrawiam
Jobim \'Garota de Ipanema\' es muito boa:D

Aha i jest jeszcze zespol z Porto BLIND ZERO-zwyciezcy MTV Music Awards 2003, ktorych plytka miala sie podobno od grudnia ukazac takaze w Polsce, ale nie wiem czy juz weszla;)
Też polecam kurs ESKK Portugalski dla początkujących. Podoba mi sie w nim wszystko, ale nie udało mi się opanować klawiatury portugalskiej, a brakuje mi tego ponieważ wszystkie ćwiczenia pisemne chciałbym poprawnie wykonywać na moim komputerze.
rowniez rozpoczelam nauke tego ejzyka, niestety tutaj trodno o dobre materialy. na szczescie powstal kurs w ESKK-zapisalam sie...polecam!Jednak jest to portugalski z Portugalii-a mnie fascynuje z Brazylii.
Mam kolezanke w Brazylii ktora podaje mi nazwy muzykow-piosenki sciagam sobie przez net...a i czasem wysle mi jakies CD.
ale naprawde ciezko tu sie samemu uczyc.
Nie mamw arunkow na jakies studia, siedze w domu z malym dzieckiem w malej meiscinie, wiec ESKK jest rozwiazaniem no i internet.
pozdrawiam i zazdroszcze (pozytywnie) panu tak pieknego kraju
Sciagnij sobie najlpeij jakies piosenki Caetano Veloso :) ....ja od tego zaczynałam:) i sa naprawde łatwe:) ze słownikiem jak na poczatek oczywiscie:) Pozdrawiam !:)
fado to raczej Mariza - doskonala plyta dostepna w Empikach - Fado Curvo, naprawde polecam. A oprocz Adriany Calcanhotto lagodniejsza plyta Rosy Passos i ROna Cartera - Entre Amigos, MIlton NAscimento i - moze Bebel Gilberto? Tanto Tempo niezle, jest jeszcze Remixex - nie slyszalam.
Pozdrawiam,
http://www.languagecourse.net/online-language-course/out.php3?site=1[tel]

znajduje się tam kilka linków do kursów online portugalskiego (z angielskiego na portugalski)

CaSpY
hola! mam pytanko, czy słyszałaś moze o czyms takim jak hispanistyka, ( wiem, ze dziwnie brzmi, ale słyszałam o tym ostatnio). Z góry dziękuję za informacje, bardzo mi pomogą! Pozdro:)imbirek.
\"Ja sei namorar\" - \"Już umiem się zakochiwać\" :-)
mozna studiowac filologie portugalska na Uj nabor jest co 2 lata( w tym roku niestety nie:(
jesli chodzi o pozim taki sobie zalozenie jest takie ze od 2 roku wyklady maja byc po portugalsku. jest tez mozliwosc nauki historii braz. i literatury brazylijskieg juz od 2 roku (jako opcja) i co najwazniejsze- wersji brazylijskiej jezyka od 3 roku.
1 rok jest nudny bo wiele jest przedmiotow zupelnie niepotrzebnych ale da sie przezyc. jezeli ktos chce sie nauczyc tylko jezyka i nie ineresuja go takie sprawy jak literatura port ,jezykoznawstwo czy cala gramatyka opisowa polecam raczej kurs jezykowy w porto alegre niz filologie portugalska ( gdyz tych przedmiotow jest niestety duzo)

egzaminy wstepne w zeszlym roku skladaly sie z testu humanistycznego ( podstawy historii port i elementow cywilizacji portugalskiej oraz literatury polskiej i swiatowej- ) oraz testu z jezyka obcego- dowolnego( przyznam ze dosc trudny)
Gorąco polecam brazylijski zespół Paralamas do Sucesso a szczególnie kawałek Lanterna dos Afogados oraz Djavan - Oceano !!! rewelacja!!
A studiujesz tam? Jeśli tak, to czy możesz powiedzieć czy jesteś zadowolony/a?
Ludzie kochani podpowiedzcie jak znaleźc \"na prawde tani\" przelot do Sao Paulo
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |