etnolingwistyka, lingwistyka stosowana, SFKEZ

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:) Za rok zdaję maturę i powinnam już podjąć decyzję co do studiów. Chciałabym studiować głównie angielski,niemiecki i hiszpański (od podstaw).
Kto z Was potrafi wytłumaczyć mi:
1. jaka jest różnica między etnoglingwistyką, lingwistyką stosowaną i SFKEZ?
2. gdzie mogę znaleźć AKTUALNE informacje na temat rekrutacji 2007/2008 na te kierunki
3. jakie uzyskam uprawnienia po etnolingwistyce, lingwistyce stosowanej i po SFKEZ?
4. czy na UAM lingwistyka stosowana do przede wszystkim j. niemiecki (czy za język wiodący nie można obrać sobie angielskiego?
5. czy na etnolingwistyce główne języki to tylko i wyłącznie angielski i rosyjski? (a nie ma opcji np. ang- niem)?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam :*

Daria
witam
1. etno to nie wiem zbytnio, lingwistyka stosowana uczysz się 2 języków, coś jakby 2x filologia, studia filologiczno-kulturoznawcze jak sama nazwa wskazuje obejmują dziedzinę filologii imkultury, jest to makrokierunek więc taki mix wszystkiego, uczysz się tam i o literaturze i o językoznawstwie
2. aktualne informacje sÄ… zawsze na stronach danych uczelni, na uw rekrutacja na przyszly rok jest na pewno
Opróćz tego, zawsze we wrześniu publikowane są informatory maturalne, gdzie masz spis uczelni i kierunków (pryw i państwowe), wymagań itp, np. z Perspektyw (lepszy), czy wyd. Telbit
3. tytuł magistra...
a uprawnienia zależą w dużej mierze od tego jaką specjalizację wybierzesz
4 i5 nie wiem
Jeśli jednak chcesz się uczyć hiszpańskiego od podstaw to makrokierunek odpada, bo tam wymagania są ang oraz hiszp lub franc na maturze i wątpię żeby się to zmieniło

pozdrawiam
SFKEZ - z tego co wiem, kierunek został - chyba od tego roku - istotnie zmieniony. m.in. ograniczono liczbę języków. więc szukaj nowych informacji, te na stronie www.sfkez.ue.edu.pl nie są aktualne
4. Na UAM lingwistyka stosowana to rzeczywiście głównie niemiecki i przynajmniej do tej pory nie było opcji zamiany...
5. Na etnolingwistyce uczy się dwóch języków; specjalizacyjny od podstaw do wyboru spośród pięciu (w każdym roku inne) plus angielski lub niemiecki. Jeżeli chcesz się uczyć i angielskiego i niemieckiego to etno raczej odpada. Kiedy szłam na studia zastanawiałam się nad dokładnie tymi samymi kierunkami :) padło na etno :) nie żałuję :)
pozdrawiam :)
czy ten temat jeszcze żyje?? jeżeli tak powiedz mi jakie studia wkońcu wybrałaś bo jestes w takiej samej sytuacji jak ja. również marzy mi sie studiować angielski + niemiecki + hiszpański od podstaw mam nadzieje że doczekam sie odpowiedzi:) pozdrawiam

»

Pomoc językowa - tłumaczenia