Widzę, że dyskusja nieco zamarła, ale mam cichą nadzieję, że jeszcze ktoś tutaj zagląda i będzie mógł mi pomóc. Mój problem jest następujący: chciałabym studiować slawistykę, najchętniej w zakresie języka serbskiego oraz chorwackiego, niemniej jednak tylko niektóre uniwersytety mają w swoim programie obie te filologie łączone (filologię serbsko-chorwacką, chorwacko-serbską; choć pomiędzy obiema różnic nie widzę, jakkolwiek mniejsza o to). Uniwersytet na który chciałabym pójść ma jedynie jeden kierunek slawistyki jako takiej, tzn. filologię słowiańską w zakresie j. czeskiego, serbskiego, chorwackiego, słowackiego i bułgarskiego. Wybierając się na kierunek należy wybrać określoną specjalizację językową (czyli język spośród pięciu wskazanych wcześniej) i studiuje się slawistykę tylko w obrębie tego jednego języka i kultury tegoż narodu. Jeśli więc osoba, tak jak ja, chciałaby zostać filologiem serbsko-chorwackim to musiałaby zrobić... (i tu prosiłabym o odpowiedź;)... Szczerze mówiąc sama nie wiem. Chciałabym zacząć jedną specjalizację, a potem, np. po roku czy dwóch latach "dorzucić" sobie drugi język. Czy zatem powinnam poddać się po raz drugi rekrutacji na ten kierunek, na którym bym się już uczyła (zakładam scenariusz pozytywny;) czy jest jakaś inna możliwość, np. chodzenie jedynie na zajęcia różniące spec. chorwacką od serbskiej, czyli literaturę, gramatykę itd.? Pytanie kluczowe-czy w ogóle istnieje możliwość, by iść na jakąś inna specjalizację na tym kierunku, chociażby np. na czeski, jeśli bym uznała, że chcę również znać ten język?
Liczę na każdą odpowiedź. Jeśli ktoś miał/ma ten sam problem, co ja, studiuje dwa języki slawistyczne w obrębie jednego kierunku (bo np. język rosyjski jest już oddzielnie) i mógłby mi pomóc to proszę, by to uczynił! Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i podsunięto myśl, jak mogę rozwiązać ten problem.
Z góry dziękuję, TeraYa