Jaki kurs/kierunek studiów w UK wybrać?

Temat przeniesiony do archwium.
Niedługo będę chodzić do college'u, potem chciałabym iść na studia, tak, by po tym wszystkim móc pracować jako nauczycielka. W Polsce miałam takie same plany, zawsze marzyłam o byciu nauczycielką polskiego. W UK w normalnej szkole nauczanie polskiego raczej nie jest możliwe, myślałam jednak o czymś związanym z literaturą, angielskim, jakimiś mediami, itp. Problem jednak w tym, że przeglądałam kursy w college'ach i te na studiach i nie za bardzo wiem co powinnam wybrać. O ile jeszcze ten w college'u nie musi być przecież ściśle związany z tym, co chce robić, to całkiem zagubiłam się w kierunkach na studiach. Nie ma niczego takiego jak pedagogika, czy gdybym studiowała np. angielski, to mogłabym potem uczyć go normalnie w angielskiej szkole?
Po pierwsze: kogo chcesz uczcy? dzieci przedszkolne, 'podstawowkowe', mlodziez czy doroslych? od tego wiele zalezy. Jesli np. to pierwsze, to w Szkocji wystarczy, ze zrobisz HNC i HND Childcare czy cos w ten desen i mozesz pracowac w przedszkolu, w podstawowce. jesli chcesz np uczyc ludzi w college w okresie 'maturalnym' czy szkolach srednich literatury, to idziesz na uniwerek na literature, doksztalcasz sie i uczysz. wszystko zalezy, ktorej grupy wiekowej chcesz uczyc.
Najbardziej chciałabym uczyć ludzi w okresie maturalnym. Gdybym np. studiowała literaturę, to musiałabym robić dodatkowo jakiś kurs, czy coś podobnego, po którym mogłabym uczyć, czy sama ta literatura wystarczy?
emiljon
Po odpowiednich studiach (i.e. kierunkowych np. angielski, matematyka, historia) trzeba zrobic PGCE.
Zobacz na ogloszeniach co wymagaja. Drugie wejdz na gov.uk - i poszukaj o nauczycielach.
Dziękuję za odpowiedzi, trochę już mi się sprawy rozjaśniły :)
Witam , mam do was pytanie . Orientujecie sie moze cos na temat University of Northampton ? Jak wyglądają wykłady , zakwaterowanie ? Wszystko co Wam przyjdzie do głowy. Licze na Wasza nieoceniona pomoc
Pozdrawiam,
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia