SZKOŁY DWUJĘZYCZNE

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Czy ktoś z Was chodzi może do liceum dwujęzycznego? Lub z maturą międzynarodową(IB) ????? Jeśli tak to bardzo proszę o szczerą ocenę (atmosfera, nauczyciele, poziom nauki - wszystko). Chodzi mi o Wrocław i Poznań.
Ja chodzę do liceum dwujęzycznego,ale w Krakowie. Ale jeśli masz jakieś pytania ogólne co do tego profilu to chętnie odpowiem.
No pewnie, jeśli możesz to napisz mi jak wyglądają takie dwujęzyczne lekcje (czy nauczyciele i uczniowie mówią ciągle po angielsku i jaki jest tego w ogóle poziom, no i czy uczycie się z podręczników polskich czy angielskiech).

Słyszałam, że w niektórych takich szkołach są jest organizowane zdawanie egzaminów FCE, CAE i CPE. Jak to wygląda? Są jakieś przygotowania czy coś??

No i jeszcze jak oceniasz takie liceum dwujęzyczne? Warto do takiego iść czy nie ma zbyt dużej różnicy z normalnym "jednojęzycznym" liceum?

Z góry dzięki ;)
Na lekcjach mówimy cały czas po angielsku. Nauczyciel tłumaczy jedynie trudne słówka. Ja nie jestem zadowolona tylko z matematyki dwujęzycznej,ponieważ nauczyciel mówi za dużo po polsku i uczymy sie z polskiego zbioru, a wiadomo,że pozniej angielskie zadania bedzie ciezko rozwiazac skoro się tego nie cwiczy no i nie za bardzo potrafi wytlumaczyc.Takze od nauczyciela tez duzo zalezy. Tak to z reszty jestem zadowolona,bardzo wysoki poziom i podreczniki napisane po angielsku. Do biologii mamy podręczniki amerykańskie. Testu FCE, CAE i zadnych innych sie w szkole nie zdaje,aczkolwiek podreczniki do nich przygotowują. Jesli ktos ma ochote moze go zdac poza szkolą. Mature z przedmiotow nauczanych dwujezycznie zdaje sie tak jakby 2 razy, bo po polsku i po angielsku. Np. geografię- poziom rozszerzony i moduł po angielsku. Matura z angielskiego jest na poziomie wyższym niż rozszerzony.
Dzieki za informacje ;) bo nie ukrywam, że jestem bardzo zainteresowana pójściem do takiej klasy. A czy w przyszłości taka matura coś ci daje np na studiach? Jest tak samo ceniona jak międzynarodowa?
Na pewno coś daje, dużo uczelni ją honoruje. Np. jeśli zdasz mature dwujezyczną na conajmniej 75% to się ma 100% z rozszerzonej. Nie mam niestety porównania takiej matury do matury międzynarodowej.
Witam,
Nie uczę się w liceum dwujęzycznym, ale chciałbym zapytać z ciekawości, jakie podręczniki używane są w I,II i III klasie. Obecnie jestem w I kl. LO i w szkole będę miał zapewne (niestety.....) poziom upper-intermediate, ale na zajęciach dodatkowych, bez których uwsteczniłbym się :D - proficiency. Czy poziom w szkołach dwujęzycznych znacznie różni się od tego w 'zwykłych' liceach?
Czy w "wersji dwujęzycznej" matury z angielskiego jest też część ustna- jakieś rozmowy lub prezentacje?
Podręczniki jak już wcześniej pisałam zależnie od nauczyciela, albo angielskie/amerykańskie albo polskie. Naukę angielskiego zaczyna się od poziomu FCE/ Advanced, a kończy się liceum na Proficiency.
W wersji ustnej matury dwujęzycznej dostajesz artykuł z gazety, który czytasz. Nastepnie odpowiadasz na pytania z nim zwiazane i inne pytania zadane przez egzaminatora np. co sądzisz o czymś tam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia