Cześć Paula3312!
Rzeczywiście obcy język stanowi pewne wyzwanie. Ale naukę trzeba bardziej pojąć jako proces. Jestem od Ciebie straszy o dwa lata i również mam ten problem. Ten rok to przygotowanie do matury, więc ja nie chcę nauczyć się angielskiego, ale potrzebuję. Zmiana myślenia ma zasadniczy wpływ na motywację bo potrzebować to jednak potrzebować. Tak więc wpływa na motywację.
Wakacje poświęciłem na przygotowywanie procesu nauki na następny rok poprzez czytanie poradników i szkolenia z efektywnej nauki, więc mam nadzieję, że ten rok będzie najbardziej efektywny ze wszystkich.
Aby trwale podtrzymywać motywację założyłem blog (co tobie również radzę uczynić). Wyobrażasz jak bym się czuł gdybym nie osiągną celu, albo przynajmniej nie zrobił wszystkiego co możliwe aby go osiągnąć gdy szersze grono osób będzie patrzyło na moje postępy kibicując mi?
Tak więc podaję adres i zapraszam: blog.kubik.org.pl. Tam będę przekazywał to co się nauczyłem przez wakacje testując na sobie i opisując. Może Tobie też to pomoże. Zależy mi na takich osobach jak Ty bo nawzajem możemy sobie pomóc mając ten sam cel. pozdrawiam.