Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
271-300 z 1604
Osoby ponizej 18 roku moga pracowac,ale minimalna stawka wynosi 3£/h
Co prawda od pazdziernika tego roku , wzrosnie ona do 3,3£,ale marne to pocieszenie z tym co mozesz miec po 18-stce:4,25£/h a od pazdziernika 4,45£/h
wole gitare solowa ale w ostatecznosci moze byc i bas. po co Ci basista?
Czesc. Pod koniec sierpnia chcemy przywiezc z Polski do Belfastu nasza 4 letnia coreczke. Problem polega na tym ze mamy nienajlepsze zarobki a co za tym idzie nie mozemy sobie pozwolic na wynajecie wlasnego, skromnego mieszkania.Ja pracuje juz 3 miesiace a moja zona 3 tygodnie (po 3 godz dziennie). Czy znacie jakies organizacje gdzie moglibysmy sie zwrocic po jakakolwiek pomoc? Czy pomoga nam w housing executive? Czasu mamy coraz mniej i stoimy w miejscu. Nie mozemy Jej przywiezc do domu w ktorym teraz mieszkamy (z 3 znajomymi). Jestescie tu dluzej, pomozcie...
Dzieki
Do ja potrafie,

Odp:Basista potrzebny jest do zespolu muzycznego

Jesli masz gitare basowa,doswiadczenie i myslisz o graniu powaznie - daj znac.

Pozdro
Jesli pracujecie mozecie sie starac o Child Benefit .
Radze zajrzec do

Child Benefit Office
Windsor House
9-15 Bedford Street
Belfast BT2 7UW
phone - [tel]

Z tego co wiem musicie miec akt urodzenia corki i zaswiadczenie ze pracujecie plus Insurance Number (prawdopodobnie tez WRS) .
Nie jest tego duzo , znajomi dostaja kilkanascie L tygodniowo na jedno dziecko ale zawsze jakas kwota.

Jutro powinienem wiedziec cos wiecej

Pozdrawiam
co wy gracie? jaki gatunek?
witamrnrna bębniarza nie potrebujecie?rnrnprzylatuje 17 lipca do Belfastu, niestety mój kochany zespół zostaje w kraju, a czuje że bez grania długo nie wytrzymamrnrnMam znajdzie się jakaś salka i chętni do grania :)rnrnPozdrawiam [email] [gg]
a masz jakis kontakt do tych lasek z newry ?
czesc a co jesli dziecko jest w Polsce czy tez moge sie starac o jakies pieniadze czy mozesz mi cos na ten temat napisac z gory dzieki i pozdrawiam!!!!!!!!
WITAM:) do Bartka i Kasi za duzo pisania ,a nie mam zbyt wiele czasu to moj nr. tel. jestem juz po tych wszystkich papierkowych sprawach odnosnie pieniedzy na dzieci i dodatkow .Jezeli zadzwonicie to powiem Wam co ,gzdzie i jak zalatwic .Pozdro dla wszystkich,a wy glowy do gory ,dacie sobie rade ja mam tu 2 dzieci i tylko maz pracuje ,wynajmujemy sami domek i radzimy sobie swietnie ,bedzie OK,a corce tu bedzie duzo lepiej :)
witaj:) jesli masz dziecko w PL. nikt o tym nie wie,wielu Polakow bierze tu kase na dzieci a one sa w polsce tego nikt nie sprawdza .POZDRO
To moj nr. sorki nie zostal podany :[tel]:)
To jeszcze raz ja. Dzięki wszystkim za informacje.,szczególnie KBel i kolegazpolski.Mąz juz sobie poradził z WRS,ale mam następny problem.
Tam gdzie jest mąż są trzy banki.
1) Ulster Bank
2)First Bank
3)Bank of Irland
Czy moglibyście mi polecić który z nich jest najlepszy .Z gory dziękuję
Poprawka,ten drugi bank tj.
First Trust Bank.
dzieki za odpowiedz, mam do was takie jedno pytanieczy jestescie zadowoleni z ntl i jakie szybkie lacze posiadacie ,czy placenie za 4mb ma sens. peace (podoba mi sie to pozdrowienie )
Osobiscie polecam Ulster Bank, w razie potrzeby przyznaja bez problemu debet ( bez dodatkowych oplat w UFirst) a po pol roku mozna sie starac o pozyczke(przy regularnych wplywach) no i obsluge maja wyjatkowo mila, to juz moj trzeci bank i jestem wyjatkowo zadowolona:)
Pozdrawiam
Jezeli ktos by chcial wynajac mieszkanie niedaleko centrum (10min boczna Antrim Road) dwuosobowa sypiania, duzy salon,nowa kuchnia i wyposazenie. rnBardzo dobre warunki jezeli ktos nie lubi tloku 280 funtow miesiecznie polecam dla par i malzenstw. rnDo wynajecia od zaraz. szczegoly na kom [tel]rnkontrakt z landslordem na pol roku.
INFO DLA MARTY - a propos zwierzakarnRok temu probowalalm przywiezc moja ulubienice... 6 letnia kocice. Wszystkie niezbedne formalnosci: paszport, chip, badania, szczepienia, certyfikat, kwarantanna( roznica po wejsciu do Unii jest taka - zwierze przechodzi 6miesieczna "kwarantanne" w domu - liczy sie od momentu pobrania krwii przez weterynarza po zaszczepieniu na wscieklizne, albo otrzymania certfikatu..... nie pamietam dokladnie). Mozesz zadzwonic do kliniki na ul. Gagarina w Warszawie, tam to o wszystko zalatwialam. Ostrzegam: nie jest to wszytsko tanie! rnProblem sie zaczal jak chcialam kota juz przywiezc... Samochod odpadal: nie posiadam, poza tym do Irlandii.. kawal drogi i zwierze i tak by sie umeczylo.... z kotem jest chyba gorzej niz z psem..... ale niewazne. Samolot! no wlasnie... zadna linia nie zezwala na przewozenie zwierzat samolotami pasazerskimi. Moze sie to zmienilo. Dzwonilam do wszystkich linii latajacych z Wawki do Anglii, bo juz np. z Londynu blizej do Belfastu... A wszytsko dla tego puchatego zwierzaka.... ech.... Jedynie British Airways.. powiedzialo: Yes.. ze owszem zwierze przewioza... ale jako cargo!!! za bagatela 3300 plnow.... z Wawki do Londynu. Przede wszystkim zwierze by bylo w klatce w obcym miejscu przez kilkadziesiat godzin... co prawda 2 godziny w powietrzu.... ale mi powiedzieli, ze jeszcze moga kota zatrzymac na dwudniowej kwarantanie na Heathrow....tego juz nie sprawdzalam, mialam juz wystarczajaco dosc. no i jeszcze za takie pieniadze! Kot znalazl nowe mieszkanie u dobrego czlowieka.... Ja musialam to zaakceptowac. Nie mialam serca narazac na taki stres zwierzaka. Nie mowiac o tym, ze to bylo nie na moja kieszen. rnTrzymam Marta kciuki!
Jeszcze raz ja,nie mogę zrozumieć co to ten NIN ,Czy ktoś może mi dokładnie wyjaśnić. Jeżeli mąż pracuje już miesiąc czasu i wiem ze nic takiego nie wypełniał i nie był na rozmowie zadnej, a już otrzymał 3 czeki to znaczy ze ma odciągany większy podatek i nie jest ubezpieczony? A co z rozmową jezeli maz nie umie wcale po angielsku.
Nio ja naszczescie mam ja z Kim zostawic Pozatym moze za jakis czas uda nam sie jechac samochodem ale sprawy z wetem juz zaczełam załatwiac naszczescie mam zaprzyjaznionego ktory robi to wszystko dla mnie tylko po kosztach narazie nie weim ile to bedzie na Koncu Kosztowalo ale mam nadzieje ze jakos nam sie Uda ja Zabrac ze soba :( Boje sie ze jak ja na tak długo sostawie to mi zdechnie z tesknoty a oddac jej nikomu nie oddam z obcych bo na Bank by umarła To znajda i strasznie sie Boi Wszystkich rozstan :( Zreszta jak mozna oddac taka Kochana Istotke :) Sami oceńcie
http://i.gryonline.wp.pl/g/3/6/2/3628444_1.jpg?3

A co sądzicie o tym :/ Bo aż sie Boje zwłaszcza ze bede mieszkala na Alexandra Park a z tego co wiem to Protestancka dzielnica :|
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=225292
Do jjoli, cytat:

"Krotko jeszcze na temat NIN – glowna strona do znalezienia informacji:

http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/ni_number.asp

NIn (National Insurance number) jest numerem ubezpieczeniowym w Wielkiej Brytanii i bez niego ciezko jest zalatwic wiele urzedowych spraw, swiadczen socjalnych; przyznawany jest dozywotnio. Po otrzymaniu NIn-u bedziemy zarejestrowani w Inland Ravenue. Radzilbym komus, kto chcialby zostac tu na dluzej, postarac sie o jego wyrobienie, znam jednak osobiscie ludzi w UK czy w USA ktorzy zyja juz ponad 25 lat bez “insiury”, hm… to sa wlasnie ci, ktorzy jezdza przez caly czas bez prawa jazdy i im sie wciaz jakos udaje.
Do momentu otrzymania konkretnego NIn-u mamy numer tymczasowy (Temporary Insurance number). Gdzies w ogloszeniach czytalem, ze ktos “pomaga w zalatwieniu Tymczasowego NIn-u za mala oplata” – no nie wiem… numer taki generowany jest automatycznie dla kazdego, kto dostaje wyplate w postaci czeku, przelewu na konto etc. a czesc otrzymanego brutto zabiera Inland Ravenue.
Nalezy zatroszczyc sie o zdobycie ubezpieczeniowego NI numeru zaraz po przyjezdzie. - to wystarcza do podjecia pracy. Procedura trwa 10 minut (nie wliczam czekania w kolejce).

Gdzie zglaszam sie aby zlozyc podanie o przyznanie NIn-u?
“Where to to apply for a National Insurance number?
You should apply for a National Insurance number through your local Jobcentre Plus office, Jobcentre or social security office. To find your local office go to Find Your Local Office.”

Czyli zglaszamy sie w jednym z podanych u gory tlustym drukiem urzedow, dla przykladu: w Irlandii Polnocnej znajdziesz je tutaj:
http://www.delni.gov.uk/index.cfm/area/jbo/site/JobsBenefits

lub szukaj poprzez ta strone:
http://www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Aboutus/Ouroffices/LocalOfficeSearch.aspx

I jeszcze kilka cytatow z forum na ten temat:

“ Do zarejestrowania sie by uzyskac NIn potrzebny jest jedynie paszport; w tym momencie powinnismy posiadac w miare staly adres poniewaz po pewnym okresie (czasami ale i w tym samym dniu) otrzymamy list z zaproszeniem na ok. godzinna rozmowe, w ktorej bedziemy pytani w jaki sposob przyjechalismy do tego kraju, czy juz pracujemy, czy zmienialismy miejsce zamieszkania itp.
NI numer otrzymamy niedlugo potem, czas oczekiwania wacha sie od kilku tygodni do kilku miesiecy miesiecy (czasami trwa to nawet dluzej) przez ten czas mam NIn tymczsowy.
Powiedzialbym, ze bardziej sensowne jest zgloszenie sie osobiste, watpie czy przeslanie podania e-mailem czy faxem wystarczy.
....……………
Skladasz podanie o NIn zaraz po przyjezdzie - w tym momencie nie posiadasz zadnych swistkow, rachunkow za prad, gaz etc, nikt tego tez nie wymaga na poczatku – uwaga: moze sie zdarzyc, ze tego jednak zarzadaja, w tym wypadku pomocny bylby ktos znajomy, kto potwierdzi, ze mieszkasz u niego, ewentualnie pokaze wlsna umowe o mieszkanie (byl i taki przypadek).
Nie wiem, czy nie beda mieli obiekcji co do podania adresu hostelu aby przyslac Ci zaproszenie na "interview". Nie mam pojecia..."
......
Co do tego jak stworzyc Temporary NIn - on sam jest stworzony w momencie gdy dostajesz wyplate - tak naprawde do momentu gdy nie otrzymasz konkretnego NIn, mowisz wszedzie, ze zlozylas podanie i czekasz i masz tylko tymczasowy, nawet nikt nie bedzie pytal jaki masz tymczasowy poniewaz one generowane sa wszystkie na chybil trafil...
...ale to i tak nikogo zbytnio nie obchodzi, wazne jest ze zlozyles podanie, czakasz i masz Temp. NIn – basta! Gdy bedziesz wypelnial jakiekolwiek druki i musisz wpisac NIn - piszesz po prostu "applied for" ewentualnie TN041183M (T-temporary, N-number, data urodzenia, m-okreslenie plci: male)"
... ... ...
... ... ...

Jezeli maz placi za wysokie podatki moze zlozyc podanie o ich zwrot.
Poczytaj sobie tutaj:

http://tinyurl.com/ojm9c
http://tinyurl.com/n7wss
http://tinyurl.com/rk232
http://tinyurl.com/nsys6

Informacje podane na tych stronach moga wydawac sie w pierwszym momencie troche zawile tudziez skomplikowanie sformulowane; nie zrazaj sie tym jednak - im wiecej bedziesz na ten temat czytala, tym bardziej bedzie wszystko jasne.

A co gdy maz nie umie po angielsku?
Hm... oj to wcale nie jest dobrze... oj nie wiem... co by tu zrobic...
A moze by tak postaral sie o jakiegos tlumacza, co? Nie zna nikogo? Niech napisze sobie na kartce: "Excuse me sir, I have a little problem and I am looking for someone who can help me out. I came to this beautifull country I found a job and a place to live without any special linguistic qualifications. However in some cases i do require some kind of interpretation, for example when appliyng for a national insurance number. Is there a Polish interpretor available in this city, if so i am willing to pay for his/her services" - pokaze ja w najblizszym urzedzie pracy (Jobs & Benefits office) i powinni sie nim zaopiekowac. Tam pisze wprawdzie, ze on chetnie zaplaci za uslugi tlumacza ale nie boj zaby - ta informacja ma za zadanie jedynie podkreslenie jego dobrej woli i pokazanie, ze Polakow tez na cos stac - nikt nie wezmie od niego ani centa a sprawi, ze urzednicy zaopiekuja sie nim konkretnie i z pewnego rodzaju szacunkiem, ktorym to nie obdarzaja niekiedy byc moze i niektorych innych naszych rodakow (zaslyszane!).
O0ps... widze, ze jeden z linkow juz nie dziala - podaje sprostowanie do tematu:

Gdzie zglaszam sie aby zlozyc podanie o przyznanie NIn-u?
“Where to to apply for a National Insurance number?
You should apply for a National Insurance number through your local Jobcentre Plus office, Jobcentre or social security office. To find your local office go to Find Your Local Office."

Czyli zglaszamy sie w jednym z podanych u gory urzedow, dla przykladu: w Irlandii Polnocnej znajdziesz je tutaj:

http://tinyurl.com/mqnhu
...lub szukaj poprzez ta strone:

http://tinyurl.com/79h55
zobaczcie to http://wiadomosci.onet.pl/1327572,12,item.html
Śliczne dzieki kolegozpolski.Sporo tego ,ale przeciez wiedzieć muszę zeby przekazać męzowi,Oj biada tym co jadą tam do pracy nie znając angielskiego. Pozdrawiam
Ja pobieram Benefit na dwoch synow cos jakby rodzinne.Przysluguje po pol roku pracy. Trzeba wypelnic aplikacje na stronie inland revenue.Poznie papierki ktore przysla do domu.Nalezy wyslac akt urodzenia przetlumaczony na ang i list od pracodawcy i to chyba wszystko.17£ tyg na jedno dziecko.Mozna o to sie starac nawet jak dzieci sa w Polsce.Trwa jakies 3 tyg. Aha i wyrownuja wstecz za caly okres od kiedy sie nalezy hi hi.Piekna niespodzianke mialem na koncie oo yeah.Pozdrowienia Arthur
Do marty z Warszawy
Lepiej zapomnij o psie.Za duzo zalatwiania papierkow.................
A linia lotnicza to chyba tylko Lufhanza.Za baaaaardzo slona oplata i to do Dublina.Na miejscu dochodza jeszcze koszty badania przez veta na miejscu itd itp.Wiem bo w lipcu sie przeprowadza moja rodzinka z dwoma kotami.I stanelo ze najprosciej jak zona i dzieci poleca via Berlin do Belfastu.A ja sie musze turlac samochodem przez Dover i Birkenhead niestety
Arthur
CZESC WSZYSTKIM. SZUKAM POKOJU DO WYNAJECIA LUB DOMU DLA PARY W BELFASCIE W OKOLICY BLOOMFIELD. POTRZEBUJE CZEGOS OD 1 CZERWCA 2006 W CENIE DO 120 FUNTOW OD OSOBY. WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH KTORZY DYSPONUJA WOLNYM POKOJEM PROSZE O KONTAKT POD NUMER TELEFONU [tel].
Czy moze ktoś doradzic czy wysyłanie pieniedzy przez Moneybookers jest bezpieczne.A jezeli przez bank to czy opłata zależy od ilości wysyłanych pieniędzy, czy jest stała,oraz który bank pobiera najtańsze opłaty
Pozdrawiam.
To znóff ja :p Chcialam sie doweidziec jaka ilosc papierosow moge wywiezc z Polski Do Irlandii bo nie chce miec kłopotów na Odprawie a termin lotu zbliza sie nieublaganie i czas zaczac robic zapasy ;)
Temat przeniesiony do archwium.
271-300 z 1604