Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 1604
Do Marty z Warszawy,

wiecej konkretnych informacji w jezyku polskim znajdziesz tutaj:

http://tinyurl.com/lnbye
Kurka w sumie to juz musze sie tym zajac skoro kwarantanna dla psa po tych wszystkich biurokratyczno-weterynaryjnych czynnosciach musi trwac jeszcze poł roku :/ Heh nic jutro pojde z nia do Weta i sie wqszystkiego dowiem ale czuje ze to bedzie dluga droga i pewnie bedzie musiala za mnie to wszystko mama dokonczyc bo ja juz lece 13 czerwca wiec czuje ze sie z tym wszystkim nie wyrobie..........
Serdecznie dziekuje za pomoc .......
Mam nadzieje ze to nie bedzie naduzycie waszej dobroci ale mam jeszcze jedno pytanie
Mam zdanego czeladnika w Polsce w Zawodzie Kucharz i chcialam sie doweidziec czy jesli bede chciala pracowac w Gastronomii to taki papierek oczywiscie przetłumaczony da mi jakies wieksze szanse na znalezienie pracy w swoim zawodzie czy nie ma to wiekszego znaczenia
Z góry dziekuje bardzo za odpowiedz
Hej Chyba wlasnie to sie zmienilo po wejsciu do EU ze przywozac zwierze z Polski nie musi ono juz odbywac kwarantanny (musi tylko spelniac wymagania tego programu czyli pewnie wszystkie te szczepienia i ksiazeczke). Ale lepiej zasiegnij gdzies pewnej porady przed wyjazdem.
Moze latwiej bedzie po polsku

http://londynek.net/zycielondynu/sprawy04/zwierzeta
Tak, Marta, wez paiery i jezeli nie bedzie sprawialo to duzego problemu - tlumaczenie.

Ostatnio slyszalem z pierwszej reki, ze tu i tam wymagane jest nawet swiadectwo z ostatniego miejsca pracy, takze... Przezorny Zawsze Ubezpieczony...
To nie problem zrobic tłumaczenia :))
Gorzej ze swiadectwami pracy gdyz odkad tylko pracuje mialam pracy na umowe zlecenie i teraz tesh na takiej pracuje :/
Wiec lipa :/ Ale moze mimo tego wszystkiego uda mi sie znalezc jakas prace :)
Sorki za te bedefity, ale jak czlowiek 8 godzin siedzi przed kompem to potem juz wariacji dostaje.:):)
Do kolegizpolski i do wszystkich forumowiczow.
Czy wiecie o ktorej odjezdza ostatni autobus z Dublina do Belfastu, alebo czy jest jakis autobus po 22.00.

Druga prosba, potrzebuje na jutro transportu: Belfast-Dublin i z powrotem, tak aby byc w Dublinie na 22.00.

Pozdrawiam
Pawel
Czy którys z Was Ze stowarzyszenia ma na imie Rafał:)???
Wiecej o stowarzyszeniu P.A.N.I.:

http://tinyurl.com/f5g2x
W Naszym ( Stowarzyszenie Polskie w Polnocnej Irlandii) nie ma nikogo o tym imieniu:) Przynajmniej ja nic o Rafale nie wiem:)
Pozdrawiam
W Naszym ( Stowarzyszenie Polskie w Polnocnej Irlandii) nie ma nikogo o tym imieniu:) Przynajmniej ja nic o Rafale nie wiem:)
Pozdrawiam
Zmienil sie Szef Wszystkich Szefow:))) Teraz rzadzi baba:) czyli ja:)
Pozdrawiam
czesc wszytkim wiecie moze gdzie mam sie udac z prosba o pomoc gdy moj pracodawca placi mi mniej niz powinien tzn moje min jest 5.05 a on mi placi 4.50 albo moze wiecie co mam zrobic by go zmusic do tego by mi placil "normalnie" - odejsc?? w sumie praca jest spoko chodzi mi tylko o to by wyplacal nalezne mi pieniadze... pozdrawiam
moze jeszce dodam ze rozmawialem z nim kilka razy i rozmowa zawsze konczyla sie na tym ze jutrro idzie do biura i wszytko pozmienia a zmiany jak nie bylo tak nie ma.... pomocyyyyy :P
Witam 25 maja wylatuję z Ławicy do Dublina i z Dublina do Belfastu.
Może też się ktoś wybiera w tym terminie??
Pozdrawiam,
M...
[email]
Wybieram sie do pracy do Belfastu i chciałbym wiedzieć,czy zaraz po podjęciu pracy muszę starać się o WRS.jezeli tego nie wyrobię to czy pracodawca bedzie odprowadzał za mnie większy podatek..Bo to jednak trochę kosztuje.a na początek to krucho z pieniędzmi
Ja pracuje 7 miesiecy i WRS's jeszcze nie mam :)
Czesc
Stawka 5.05 obowiazuje jesli masz wiecej niz 22 lata, pomiedzy 18 i 21 minimum to 4.25.
Jezeli masz powyzej 22 wyjatkiem moze byc jeszcze sytuacja kiedy zaczynasz swoja pierwsza prace i jestes w trakcie treningu(wtedy stawka moze byc nizsza niz 5.05) w kazdym innym przypadku, gdy pracodawca wyplaca Ci mniej dziala nielegalnie i mozesz skontaktowac sie z HM Revenue & Customs [tel]od 9 rano do 5 po poludniu. Poradza Ci co przydaloby sie zrobic (i z pewnoscia skontroluja pracowawce)

Pozdrawiam
Monika
Do masakry
Jeżeli nie masz WRS to czy pracodawca nie pobiera z twojej pensji większego podatku ,mam na myśli,że masz normalnie podpisaną umowę a nie na czarno i czy jest wtedy duża rożnica w wypłacie.
Pozdrawiam
Masz miesiac czasu na wyslanie formularza, dzieki temu rejestrujesz sie w Worker Registration Scheme, co po roku ciaglej pracy do Ci tytul rezydenta( i prawa do zasilkow)Wg zalozenia oznaczac to bedzie, ze bedziesz mogl swobodnie poruszac sie po terenie UK:) Lepiej miec niz nie miec ale nie spotkalam sie ze zbytnim zainteresowaniem jesli chodzi o wylapywanie osob, ktore sie nie zarejestrowaly.Wiekszosc agencji pracy zacznie naciskac po miesiacu zeby dokonac rejestracji, nie wiem jaka jest kara dla pracownika ale w momencie zlapania pracodawcy grozi do £1000 (no i oczywiscie Tobie natychmiastowe zwolnienie).
Pozdrawiam
Monika
I nie, nie moze pobierac wiekszego podatku, bo to dwie osobne sprawy:)
witam!! przyjechem z Dublina do Belfastu,
szukam pokoju do wynajecia, najlepiej wiadomo blisko centrum
ale nie koniecznie jezeli ktos dysponuje jakims wolnym pokojem lub jest
mi w stanie w jakis sposob pomoc to prosze o kontakt
Damian [tel]
Sprawdz w rejonie Queens University(najlepiej od uniwerku w strone ormeau rd), to chyba najlepsze miejsce na wynajecie pokoju od reki w poblizu centrum.
Pozdrawiam
Tez szukam pokoiku w Belfascie, bo ni cholery nei dam rady dojezdzac z Antrim. Jesli ktos cos wie [email] albo [tel]
Witam wszystkich,

BASISTA potrzebny asap.

Jesli znacie kogos kto ma i gra na gitarze basowej please let me know.

Dzieki
hejo, mam zapytanie:rnczy macie jakies informacje na temat wynajmowanych pokoi w Belfast. potrzebuje mieszkania dla trzech osób... najlepiej od 20 czerwca... bede bardzo wdzieczna za wszelkie pozytywne informacje.. rnrnjeszcze jedno :) czy są jakieś zniżki na bilety tamtejszego MPK :) rnrnpozdrawiam gorąco... :)
pilne,jak długo można jeżdzić na polskich blachach,pojakim czasie muszę przerejestrować auto
oficjalnie po pol roku,ale...kto to sprawdza ;)
czy mlodociany moze podjac prace 17 lat jak to wyglada prawnie,
Temat przeniesiony do archwium.
241-270 z 1604