Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 1604
Napisz cos wiecej, slawol

poniewaz nie wiem skad i w jakich godzinach lecisz ciezko cos na ten temat powiedziec... teoretycznie moze sie zdazyc, ze bedziesz musial zmieniac lotniska - jest ich w Londynie 5 : Luton, Gatwick, Stansted, Heathrow, City... trzymam kciuki aby tak nie bylo :-)
temat byl juz poruszany , jednak tego typu informacje zawsze moga sie przydac .

kolejna alternatywa dla rozmow voip np z polska

https://www.openwengo.com/index.php/quickwin

dzwonic za darmo mozna do konca czerwca , czas jednej rozmowy , niestety tylko 2 minuty , jakosc gorsza niz na skype ( z lepsza sie jeszcze nie spotkalem ;) ) porownywalna do zwyklej stacjonarki .
wystarczy tylko rejestracja , zadnych oplat

pozdrawiam
Dzieki za odpowiedz polece chyba z Poznania mam nadzieje bo tam mieszkam.Jeszcze biletu nie mam wiec nic wiecej nie wiem.A jesli chodzi o np.transport na inne lotnisko to czy robi sie to we własnym zakresie?czy oni jakos przewozą.Pozdrawiam Cie i juz niedługo tam bede.
Dziekuje ci Drogi kolego z Polski :) Wkoncu jakas Konkretna mapka ;) Znalazłam ulice której potxrbowalam i jeszcze moglam zobaczyc w jakiej dzielnicy bede mieszkala i czy domki ładne ;)
przedewszystkim chce podziekowac crumlin road a jednoczesnie skrytykowac pana czy pania mordek ten komentarz byl chamski poprostu chcialem sie dowiedziec czy komus w takiej sytuacji jak ja cos sie nalezy czy nie a jezeli tak to dlaczego z tego nie skozystac zawsze to kilka funtow
dodatkowo chyba wielu uczestkikow tego forum zgodzi sie ze mna?
Crumlin road ponowie swoje pytanie do ciebie na ten temat gdzie mam sie udac z tym problemem dzieki wielkie popzdrawiam cykus!!!!!!!!!
Witam Pana
Przypuszczam, że mówiąc o druku jaki pojawił się w Belfaście ma Pan na myśli biuletyn "Belfast i MY". Jeśli tak zapewniam pana, że tworzą go osoby, które odpowiedzialnie podchodzą do tego zadania, które wykonują zresztą całkowicie bezpłatnie.
Jeśli ma Pan jakiekolwiek uwagi do jego treści lub formy, chciałby Pan nawiązać współpracę albo ma jakieś propozycję chętnie odpowiemy w bezpośrednim kontakcie e-mailowym: [email]

Jedynie razem możemy storzyć pismo, które będziemy chcieli sami czytać.
pozdrawia redakcja
JESLI CHODZI O MAPY TO CIEKAWE JEST TEZ
WWW.FLASHEARTH.COM
DLA MNIE SUPER MOZNA ZOBACZYC PRAWIE WSZYSTKO TZN.
ULICE DOMY SAMOCHODY W SUPER ZBLIZENIU
W POSCE DZIALA TYLKO DO PEWNEJ SKALI W WLK.BRYT. SUPER
POZDRAWIAM
WWW.SOUTHAMPTONIBIS @GAZETA.PL
Duze BRAWO dla pioorka!

tinyurl.com/k4roj
hejka wszystkim jestem tu juz rok i niestety nie wiem gdzie moge starac sie o rezydenta uk tzn potrzebuje informacje na temat:
jakie aplikacje i gdzie sie z tym udac

z gory wielke dzieki za pomoc

POZDRAWIAM
Czesc jackarai,

ten temat byl juz kilkakrotnie poruszany na ang.pl - pozwol, ze wkleje tutaj kopie jednej z odpowiedzi:

"Po przepracowaniu 12 miesiecy posiadamy niejako automatycznie residence permit; po tym okresie czasu mozemy zaczac starac sie o uzyskanie potwierdzenia tego statusu czyli najpierw o potwierdzenie prawa pobytu, ograniczonego na poczatku czasowo na okres nie dluzszy niz 5 lat; to bedzie pozniej potrzebne do starania sie o pobyt staly nieograniczony czasowo, o ktory mozna sie starac po 4 latach spedzonych legalnie (czyli pracujac na przyklad) w UK

Wczesniejsza rejestracja w WRS (Home Office) potrzebna jest do starania sie o pobyt staly ograniczony szasowo:

“But, if you want, you can apply to us for a residence permit (if you are a national of the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia or Slovenia and you are working, you may need to register under the Worker Registration Scheme before you are eligible to apply for a residence permit.
A residence permit simply confirms that you have a right to live in the United Kingdom under European Community law."
......

Na jak dlugo przyznawany jest pobyt staly ograniczony czasowo?
Odpowiedz: normalnie na 5 lat:

“How long are residence permits valid for?

A residence permit is normally valid for five years. However, residence permits may be issued for a shorter period if you are working or studying in the United Kingdom for less than 12 months."
......

Kiedy moge starac sie o pobyt staly nieograniczony czasowo?
Odpowiedz: po 4 latach przepracowanych w UK

How can I apply for permission to stay in the United Kingdom indefinitely?

European Economic Area Nationals may apply for permanent residence if they have completed 4 years of residence in the United Kingdom during which time they have been either in employment, self-employment, or been economically self-sufficient. Those who have been dependant on the income of a spouse / family member may also apply. Time spent as a student does not though count towards the 4 years qualifying period."

Mozna takze starac sie dopiero po 4 latach o pobyt staly bez skladania pierwszego podania po 12 miesiacach, to znaczy obecnie nic w tym kierunku nie dzialac, no taka informacja na marginesie dla tych ktorzy nie maja narazie czasu/checi tudziez innej ochoty do zajmowania sie tymi sprawami - osobiscie tego nie polecam.

Staranie sie o te rzeczy nie pociaga za soba zadnych kosztow:

“How much does it cost to get a residence permit, residence document or EEA family permit?

They are all free."

Aplikacje:
po przepracowaniu 12 miesiecy wypelnisz PDF Dukument sciagniety ze strony:

http://tinyurl.com/cprlv

znajdziesz go w nastepujacy sposob:

nacisnij CTRL+F. Wyskoczy Ci po tej akcji nowe okienko pozwalajace na szukanie wyrazow w tekscie. W tym oto okienku wpisz: " EEA1 " i nacisnij na przycisk "Szukaj". Powinno Cie to przeniesc do linku z downloadem tej aplikacji (Form EEA1 (168 Kb)). Chodzi konkretnie o to tutaj:

http://tinyurl.com/gsxlh

Po wypelnieniu dolaczasz 2 swoje fotki (gdy masz rodzine ze soba - wpisujesz dane i dolaczasz zdjecia dziatkow i ukochanej - jest na to specjalne miejsce), wszystkie potrzebne dokumenty w oryginale (lub poswiadczone u notariusza) i wysylasz na podany w aplikacji na poczatku adres:

European Applications EEA1
Immigration & Nationality Directorate
Lunar House
40 Wellesley Road
Croydon
CR9 2BY

I to juz wszystko.
Kiedys pytal ktos "a po co komu prawa rezydenta, do czego to sie przydaje?" Hm... gdy chcesz do UK przyjechac tylko na kilka miesiecy, na kilka lat, zarobic troche pieniedzy i wrocic - mozesz to wszystko olac. Gdyby ktos ale chcial zostac tu na dluzej lub nie wykresla takiej mozliwosci, radzilbym jednak zakrecic sie kolo tego. Sprawa polega na dokladnym przestudiowaniu troche niejasno ujetych przepisow i wyciagnieciu na swiatlo dzienne roznych "kruczkow", ktore w momencie dla nas byc moze bardzo waznym moga przyczynic sie do tego, ze po latach, gdy bedziemy chcieli jednak tutaj zostac na zawsze - nie bedzie to takie proste tylko dlatego, ze kiedys nie zadbalismy o rzeczy w sumie podstawowe."
Ooops... poprawka!

URL stron zmieniaja sie niejkiedy z dzis na jutro.
Podaje jeszcze raz link do strony z wyszczegolnionymi aplikacjami, m.in. takze i interesujacego nas formularza EEA1:

http://tinyurl.com/frfkh

Szukasz jej w podanu u gory juz sposob - link bezposredni do sciagniecia dokumentu pozostaje ten sam.
Witam
troche sie zaniedbalem jesli chodzi o odpisywanie na posty forumowiczow. widze jednak ze jeden post jest skierowany bezposrednio do mnie od pana gosc.
dziwi mnie troche postawa tego goscia, gdyz ani nie dorwalem sie do pieniedzy rzadowych. mam prace staram sie ja wykonywac jak tylko umiem najlepiej,nie przyjechalem tu na ciepla posadke, a i stwierdzenia ze wywyzszam sie nad ludzi pracujacych na zmywaku tez sa tu nie na miejscu. zaczynajac moja przygode z N.I. w firmie moypark ,przez zmywaki kuchnie fabryki i domy spokojnej starosci, przebylem dosc dluga i czasem ciezka droge do tego co robie teraz. wiec mily gosciu czasem warto najpierw o osobie wiedziec cos wiecej zanim sie ja zacznie dyskredytowac w oczach innych. nie wiem jaki cel przyswieca tobie.
jesli jednak masz cos osobistego do mojej osoby prosze nie zalatwiaj tego na forum, spotkajmy sie usiadzmy i porozmawiajmy,a wtedy sam moze dojdziesz do wniosku ze rzeczy o ktorych piszesz nie maja potwierdzenia w realnym swiecie.
jesli jednak nadal masz watpliwosci zapraszam cie drogi gosciu na spotkanie w ulster hall 10 czerwca o 12.30 zebys sam na wlasne oczy przekonal sie jak pieniadze ktore czasem wyrywajac z roznych miejsc niemal sila sa wydawane i na co je przeznaczmy jako stowarzyszenie ktore postawilo sobie za cele informowac i wspierac polakow na obczyznie.
mam nadzieje drogi gosci ze bedziesz obecny na spotkaniu i jesli bedziesz mial watpliwosci dalesz,mozesz je na forum publicznym przed zgromadzonymi powiedziec. zapewnie ci to bez zdan dwuch.

chcialem ci drogi gosciu podziekowac za troske i za rade,ktore to rzeczy na pewno w przyszlosci pozwola naszej organizacji jak i biuletynowi lepiej pelnic swoje zadanie spoleczne. jesli masz wiecej pomyslow na prowadzenie stowarzyszenia badz cos nie podoba ci sie w naszej dzialalnosci zawsze mozesz nas o tym poinformowac uzywajac maila : [email] badz zrobic to telefonicznie [tel], lecz osobiscie wolalbym poznac cie wiec zapraszam w kazda sobote od 12 do 16 do naszej siedziby na lower crescent.
pozdrawiam i zycze udanego weekendu
bator
Wpadlam Do was Zeby sie Pozegnac a zarazem Przywitac :) Ale zrobie to Dopiero na Miejscu W Belfascie w którym bede juz we wtorek o 22 :) Kurka juz sie doeczkac nie moge a zarazem strasznie sie boje jak ja sobie tam poradze :) trzymajcie za mnie Kciuki :) Nio i dziekuje za wszytkie przydatne rady :) Dziekuje i do Zobaczenia w Realu :)
Czesc, chcemy wynajac dom z 2 sypialniami. Szukamy w okolicach newtownabbey bo oboje tam pracujemy.Spokojna rodzinka z 4 letnia coreczka, nie palacy, bez imprez. Maksymalnie mozemy przeznaczyc ok 350 funtow. Jak znacie jakies oferty to bardzo prosimy na maila [email]
Caly czas sprawdzamy ogloszenia z gazet ale jak do tej pory nic...
Dzieki pozdro
dzieki stary za twoja wyczerpującą odpowiedź jestem bardzo wdzieczny

POZDRAWIAM
Niemazaco...

widze, ze link do sciagniecia Formularza EEA1 (aplikacja wysylana w celu uzyskania potwierdzenia statusu rezudenta) tez juz nie dziala (przysiaglbym, ze 3 godziny temu bylo inaczej!), podaje wiec jeszcze raz:

http://tinyurl.com/rd7uh
szukam dobrej fryzjerki (raczej Polki :) ktora za rozsadne pieniadze podejmie sie zrobic mi blond pasemka.Moj nr tel [tel]. Pozdrawiam wszystkich
[tel]mozesz tam zadfzwonic na imie ma marta i z tego co wiem nie jest zla fryzjerka
kochanie po mimo tego co ci zrobilam bardzo cie kocham i nigdy nieprzestane.pamietaj o tym!!!!!!!!!!!tyle lez zostalo wylanych ale zycie toczy sie dalej ty wybrales je bezemnie a moje serce jest nadal przytobie i niemoze o tobie zapomniec!!!!!przemysl jeszcze raz to wszystko sam niesluchajac innych tylko glosu serca!!!!!i daj znac.twoja zawsze kochajaca..........wiesz kto dziubak. przepraszam wszystkich za ten watek.
Oj dziubak ale sie narobilo...

no co Ty, nie przepraszaj... nas to az tak nie zaboli. W porownaniu z tym jak cierpisz Ty i Twoje kochanie to pryszcz! Nie, zebym sie chcial wtracac ale... rzeczywiscie "zycie toczy sie dalej"; takie historie (a widaje mi sie, ze chodzi tu wlasnie o "tego rodzaju" problemy) koncza sie zazwyczaj podobnie - im szybciej zapadnie decyzja aby je raz na zawsze zakonczyc tym lepiej, zreszta... spojz sama - byl i taki wpis na innym forum:
"...Podobnie jak w poscie u gory, probowalem zapomniec po pierwszym razie: bylismy wtedy 4 lata ze soba. Dziewczyna blagala, przysiegala, "nie wiem co mnie opetalo", wytlumaczyla mi, ze teraz juz wie jak to boli i nigdy, przenigdy tego nie zrobi. Drugi raz probowalem zapomniec o tym 2 lata pozniej, bylismy juz po slubie, mielismy 7 miesiecznego bobaska, odeszlem od nich, probowala odebrac sobie zycie. Wrocilem, nie moglem pozbyc sie z glowy obrazu "jej i twarzy rozesmianego dziecka", probowalismy od poczatku. Przyszlo za kilka lat na swiat jeszcze jedno malenstwo. Rozstalismy sie na zawsze po 13 dlugich latach wspolnego zycia. "On juz znalazl dla nas mieszkanko, wiesz..." - tego poranka opowiadala mi to niemalze z usmiechem w oczach. Trzy miesiace pozniej probowalem ratowac jej zycie wdrapujac sie po rynnie na drugie pietro, wybijajac szybe w oknie. Jej chlopak zadzwonil do mnie, dajac do zrozumienia, ze `lepiej byloby abym tam zajzal, poniewaz odszedl od niej a obaj ja przeciez dobrze znamy, kto wie czy nie osieroci dzieci przez glupote...`.
Bylem sam przez nastepne 10 lat, w tym czasie staralem sie obserwowac, zrozumiec kobiety, zlamac tabu; probowalem podejsc problem od tylu, nie czekac az sie sam pojawi lecz 1wejsc do jaskini lwa` i prowokowac, probowalem czarowac, zaklinac, czynic cuda nakiju...
I wiecie jakie mam na ten temat zdanie?
Zdradza sie, niezaleznie od plci, tylko raz. Nie dwa, trzy czy cztery razy. Zdradza sie kogos a przede wszystkim siebie samego - tylko raz.
Pozniej jest to juz tylko jakas liczba ile razy idzie sie z innymi, cudzymi partnerami do lozka, ile razy probuje sie gonic za tym uczuciem... pozniej wszystko staje sie takie plytkie, powierzchowne, ze ludzie nawet sie czasami smieja z tego wspominajac... ten pierwszy raz.
Einmal ist keinmal - jak mowia niemcy.
Czy w tym przypadku tez?
Moim zdaniem gdy ktos zdradzi pierwsz raz w zyciu - peka w nim cos na zawsze. Tak samo peka cos w osobie zdradzonej. Serce klejone nie bije juz tak mocno i pewnie jak to bez urazy. To taki rodzaj duchowego zawalu..."
szukamy współlokatorów do domu na falls road, niedaleko stranmills (15 minut piechotą do centrum, botanic park zaraz za drzwiami). stan osobowy to 1 parka (on i ona :P) oraz koleżanka. bezkonfliktowi ludzie w wieku 20+ mile widziani :)
kontakt na [email]
Double room w mieszkaniu 2-pokojowym z dwiema lazienkami, kuchnia i living roomem. Dostepne od 1 lipca. Mile widziana para lub 2 osoby. Ulica York Park (na Shore Road).
http://www.multimap.com/map/browse.cgi?client=public&search_result=&db=pc&lang=&keepicon=true&pc=BT153QX&advanced=&client=public&addr2=&quicksearch=BT15%203QX&addr3=&addr1=

Dogodny dojazd do centrum i Newtownabbey. Lidl, ASDA i przystanek autobusowy za oknem. Mieszkanie niedawno odnowione.
Kontakt:
[tel]lub [email]
Poprawka w linku: http://tinyurl.com/eu3tz
jestem w belfascie od kilku miesiecy i dopiero dzisiaj skusilem sie na lekture tego forum .po przeczytaniu mam pytanie czy jest jakies inne forum gdzie ci normalniejsi znalezli spokuj ??? chetnie zajze
Zastanawiam sie jars,

czy na Twoje pytanie ktokolwiek tutaj sensownie odpowie - ci ludzie, ktorzy znalezli spokoj na innych forach nie zadaja sobie trudu zagladania tutaj, tym samym moze Tobie pomoc jeden z tych nienormalniejszych bywalcow czyli na przyklad ktos taki jak ja.
Domyslam sie, ze pytasz o fora polskojezyczne zwiazane z Belfastem, jezeli sie myle - machnij na to reka i zapomnij.

Spokoj znajdziesz (mam nadzieje) na nastepujacych stronach:

http://tinyurl.com/oa84j
http://tinyurl.com/rxy5x
http://tinyurl.com/pnkvu
http://tinyurl.com/rcqdj
http://tinyurl.com/m6rhp

...no i wkrotce ma ruszyc polskibelfast.pl jak zapewnial kolega Bator u gory.

Sa jeszcze fora londynek.net, mojairlandia.pl tudziez szkocja.net gdzie sporadycznie spotkac mozna ludzi interesujacych sie nawiazaniem kontaktow czy wymiana informacji miedzy mieszkancami stolicy Irlandii Polnocnej ale... czy tam jest bardziej spokojnie niz u nas - oj..! na ten temat dyskutowalbym zawziecie.
Hej!
Moj pracodawca szuka piekarzy Polakow!!!Praca w Portadown w Restauracji Yellow Door.Dosyc znana, tak mysle...zreszta w Belfascie tez maja swoj 'oddzial'!Wymagania: oczywiscie kwalifikacje kierunkowe lub doswiadczenie. Znajomosc jezyka angielskiego w stopniu komunikatywnym bedzie dodatkowym atutem, choc mamy tu juz pare osob z Polski wiec zawsze ktos moze byc tlumaczem!
Jezeli ktos jest zainteresowany to prosilabym o kontakt ze mna:
[email] lub [email] lub o telefon [tel]Beata
Witam Wszystkich,

2 pokoje do wynajecia w duzym,ladnym domu przy ulicy Uppernewtownards Road,BT4.
Preferowana para choc nie koniecznie...
Blisko do Connswater Shopping Centre.
Podaje link dla zainteresowanych:
http://www.daft.ie/searchsharing.daft?id=322313&search=1
Tel:[tel]

Pozdrawiam
Ruszy ruszy jak juz zapewnialem i slusznie zauwazyles :)
Problem niestety jest natury finansowej,ciezko bylo znalesc administratora i czlowieka ktory moglby zaprojektowac szate graficzna.
Nie bede zapeszal,lecz jest osoba ktora juz podjela sie tworzenia stronki. Jesli strona ukaze sie w sieci zaraz was poinformowac racze.
co do kolegi , to dobrze ze poruszyles ten temat, gdyz chcialbym zapytac sie ciebie, czy w przyszlosci nie zechcialbys wlozyc odrobiny pomocy w budowie portalu polskibelfast.pl?
widzac twoja dosc obszerna baze danych chcialbym cie prosic o pomoc w wyszukiwaniu informacji na portal, lub moze podpowiedz co twoim zdaniem powinno sie znalesc.
moze chcialbys zostac administratorem?z tego co widze spedzasz troche czasu w sieci. glupia to prozba na forum i czuje sie jak lowca glow, lecz mam nadzieje ze nie obrazisz sie na mnie, a i moja propozycja zostanie przez ciebie rozwazona.
pozdrawiam
Bator

p.s. kontakt moj to [gg] lub [email]
dziekuje za ta wyczerpujaca odpowiedz kolegozpolski zajze tam ;)
HI/tyle sie tu naczytałem ze az głowa boli.Pracuję w w Belfaście dosyć by powiedzieć Wam- że trzeba mieć szczeście i to wielkie.Dużo nas tu!Aczerwiec wykluczone,, Pozdrawiam>..>
Temat przeniesiony do archwium.
361-390 z 1604