Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 1604
Pitbelf 44 wielkie dzieki ! bardzo mi sie przydały twoje informacje
Dzieki za slowa uznania, ale chcialbym zaznaczyc ze Stowarzyszenie nie powstalo tylko i wylacznie dzieki mnie , ani tez nie jestem jedynym jego czlonkiem (fajne slowo )
Dziala nas juz oki 15 osob wiec , slowa uznania przekaze takze im :)
Dzieki.
no problem.Jest jeszcze jeden numer - najtańszy bo za 1 pens/minuta ale tylko w weekend od 0:00 z piątku/sobotę do 24:00 w niedziele [tel]reszta jak pozostałe numery
Wstepna informacja ogolna :
27 maja badz pierwsza sobota czerwca - Ulster Hall od 12.30 do 16.30
spotkanie informacyjne : "Prawo pracy w U.K."(SPOTKANIE JEST DARMOWE)
Wiecej info juz niebawem.!!
P.s. oczywiscie jak zwykle bufet wliczony :)
Peace
Bator
Cześć.
Czy ktoś mógłby się podzielić jak to jest z tymi umowami o prace .Ja pracuje od tygodnia i pracodawca powiedział ,że podpisze umowę ze mną po dwóch tygodniach .Czy ktoś może też przyjmował się tak do pracy?
http://members.lycos.co.uk/polacywbelfascie/forum/
Witam, naprawdę fajnie, że na tym forum Polacy próbują sobie wzajemnie pomóc, a nie kopać dolki pod sobą:) Ja mam pytanko w sprawie dojazdu z belfastu do balleymeny. Jak to wygląda jeśli chodzi o komunikację miejską? Wiem że już byo to pytanie, ale czy potrzebne są jakieś specjalne wymagania( książeczka SANEPIDU) żeby pracować w gastronomii?rnrnPozdrawiam:)
www.translink.co.uk/resources2005/belfast-londonderrysat1.pdf .sanepid,niekoniecznie
Dla posiadaczy internetu: tansza opcja za telefon niz 1 pens - 24h/dobę.

------------ WWW.INTERNETCALLS.COM ----------------

Wystarczy miec sluchawki z mikrofonem. Jakosc lepsza niz na SPYPIe, a dzwonic mozna za darmo na wszystkie telefony stacjonarne w Europie oraz bardzo tanio na komorki.
Przed rejestracja ma sie kilka darmowych rozmow. Nalezy wniesc oplate 10 euro, ale dopóki dzwonisz na stacjonarne z konta nie ubywa. Opłaty na sieci mobilne można znależć na stronie.
UWAGA! Aktywacja jest na 120 dni, potem trzeba znowy płacić.
4 pokoje, 4 pokoje, pokaze wszystko Wam.....
prosto stoje
Dario i iwonko
Jesli chodzi o prace w gastronomii , Irlandia Polnocna od czerca 2006 roku wprowadza wymog 48 godzinnej kwarantanny dla obywateli Unii Europejskiej w tym i Polakow przylatujacych do pracy w N.I.
Nie potrzeba ksiazeczek sanepidu , wystarczy przeczekac 48 godzin w jakims schludnym osrodku zdrowia :)

Zartuje nie potrzeba nic co mogloby byc przydatne z polski
Pracujesz to pracujesz, nie potrzeba Wam zadna dodatkowa ksiazeczka.
Peace
dojazd z belfastu do balleymeny - spojzcie tutaj:

http://tinyurl.com/pt6om

W polu "From:" wpiszcie Belfast
W linijce "To:" wpiszcie Ballymena, do tego data, czas...
Ewentualnie tutaj:

http://www.translink.co.uk/present/GLE_219_O.asp

i w druga strone:

http://www.translink.co.uk/present/GLE_219_I.asp
CZy ktos moglby mi powiedziec ,jak jest z P 45 .Konczac prace (grafton)
powinnienem otrzymac takowy papier w ostatnim dniu pracy?Czy ,jest mozliwym by ,byly pracodawca zwlekal z wystawieniem takowego z nie wiadomo jakich powodow???
Jasniej.Czy ma obowiazek ,czy nie??
moj nowy pracodawca chce po prostu odemnie P 45 a grafton na zapytanie ,odp.ze wystawi ale razem z rozliczeniem za ostatni rok.
Dzieki i pozdrawiam.Ociec.
http://members.lycos.co.uk/polacywbelfascie/forum/
Z p45 jest sprawa taka.
Jest to cos w rodzaju polskiego swiadectwa pracy , ktore pracodawca musi wystawic osobie ktore jest zwolniona ,badz dobrowolnie zwalnia sie z zajmowanego stanowiska. W przypadku agencji pracy otrzymanie p45 oznacza deklaracje odejscia z agencji.
p45 to takze informacja dla nowego pracodawcy o tym ile podaktu zaplacila osoba z innym pracodawca, pozwala to takze okreslic kod potatkowy. jesli nie dostarczysz p45 do swojego nowego pracodawcy a pracowales gdzies wczesniej , to do chwili dostarczenia p45 bedziesz placil emergency tax, czyli z twojej tygodniowej , badz miesiecznej wyplaty bedzie odliczany troche wyzszy podatek. oczywsicie w chwili dostarczenia p45 podatek ten zostanie wyrownany , co za tym idzie , roznica bedzie dolaczona do jednej z wyplat.
obowiazkiem pracodawcy jest wydanie takiego p45 po kompletnym rozliczeniu sie z pracownikiem ,to znaczy po ostatniej wyplacie.
Nie ma mozliwosci , zeby agencja nie wydala p45, jesli pracownik sam o to prosi. Jesli bedziesz mial problem z otrzymaniem p45 mozesz zglosic sie o pomoc i porade Stowarzyszenia Polskiego.
Dyzuru 12 - 16 9 lower crescent w kazda sobote.

INFORMACJA POTWIERDZONA
10 CZERWCA O GODZINIE 12.30 ROZPOCZNIE SIE KOLEJNE Z CYKLU SPOTKAN INFORMACYJNYCH ORGANIZOWANYCH PRZEZ STOWARZYSZENIE POLSKIE W IRLANDII POLNOCNEJ - POLISH ASSOCIATION N.I.

ULSTER HALL BEDFORD STREET

TEMAT : PRAWO PRACY , PRAWO PRACOWNIKA NA TERENIE WIELKIEJ BRYTANII.
MYSLE ZE TAM BEDZIESZ MOGL ROWNIEZ UZYSKAC KOMPLETNEJ INFORMACJI
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!!

BATOR

[email]
dziewczyna i chlopak szukaja pokoju w belfascie , wyplacalni spokojni :),chca przyjechac na poczatku czerwca czy ktos moze im pomoc moj numer [gg] , tel [tel],5[tel],ten drugi numer to do polski:)
dzieki!w sobote wpadne i jezeli czas pozwoli to wyjasnie w czym rzecz.
eszcze raz dzieki!! Ociec
hej hej!!!witam wszystkich!W polowie czerwca wyjezdzam z siostra i kumpelami do Belfastu.Moze Ci z Was ,ktorzy juz tam sa jakis czas mogliby mi poradzic jak najlepiej szukac pracy,czy ufac agencjom,zatrudniac sie legalnie czy na czarno,przed czym sie wystrzegac itp,itd.A przede wszystkim jak wyglada sprawa z miejscami pracy?Czy wyjazd w polowie czerwca ma w ogole sens?
dzieki!pozdrawiam!
Czesc meguncja jestes kolejna forumowiczka ktora najwyrazniej nie jest obecna czesto na forum jesli przezysz troche tego forum napewno cos dla siebie znajdziesz bo na takie rzeczy pisano nie raz. A to przedewszystkim czy znajdziesz prace zalezy tylko od ciebie! Wiec powodzenia.
Hej
Z praca w wakacje moze byc ciezko, chyba nie musze dodawac ze jezyk to podstawa, bez niego zeby znalesc prace w wakacje trzeba miec ogromne szczescie. W zeszle wakacje o prace bylo trudno. Moze w tym roku bedzie lepiej, moze wiecej studentow wyjedzie do innych krajow na wakacje. Musisz pamietac o jednym od zaczecia poszukiwan pracy do rozpoczecia moze minac nawet miesiac, szczegolnie jezeli szukasz pracy przez ogloszenia lub agencje (ogloszenie musi sie ukazac, czekaja na zgloszenia i dopiero wtedy rozmowy o prace). Inna sytuacja jest jezeli szukasz pracy na wlasna reke i sama chodzisz po firmach (niektorzy bardo krytykuja taka metode szukania pracy ale czasami jest to jedyne wyjscie). Najlepiej jakbyscie mialy kogos tutaj na miejscu kto moglby wczesniej postarac sie o jakies formularze aplikacyjne i wyslac je w waszym imieniu wtedy moze bylaby szybsza odpowiedz. Polowa czerwca wydaje sie nienajgorszym pomyslem bo pozniej bedzie coraz trudniej o prace.
Jesli dasz rade wpasc wczesniej to bedziesz miala przewage. Im szybciej tym lepiej. Juz teraz w samym Belfascie jest prawie tyle Polakow ile w wakacje rok temu, a rynek pracy kurczy sie szybko.
Moja rada jest taka , wejdz na stronke na ktorej mozesz znalesc spis wszystkich agencji w Belfascie i zacznij rozsylac swoje CV z zaznaczeniem , ze bedziesz dostepna dopiero od polowy czerwca, czasem trafi sie tak , ze przyjedziesz juz na gotowe, czyli od nastepnego dnia zaczniesz prace.
Jak wyzej napisane, PODSTAWA TO ZNAJOMOSC ANGIELSKIEGO , bez tego nie masz co wpadac do Belfastu lub do innej miejscowosci na wyspach.
Zauwaz ze niektorzy Polacy siedza tu juz 2 lata , przez ten czas dostali NINO i podszkolili jezyk, a i oni czasem szukaja , lub zmieniaja prace , wiec aby zrobic dobre wrazenie na rekrutowanym , nie wystarczy tylko CV , ale takze opanowany w dosc dobrym stopniu jezyk angielski.
Oczywiscie wez tez ze soba zapas gotowki ,nie licz na to ze pieniadze leza razem z praca w jednym worku na ulicy , bo przeliczysz sie i bedzie cie to kosztowalo duzo duzo wiecej niz zarobisz.
Mieszkanie to tez jest podstawowy problem.Czasami mozna trafic na pokoik 2 osobowy do 200 funtow ale trzeba takze zaplacic depozyt, jesli sie dogadasz na poznoiejszy termin zaplaty depozytu to bedzie dla ciebie wydatek tylko 200 guldenow. Lepiej pomyslec o zakwaterowaniu juz teraz i poszukac na forach ludzi , ktorzy maja ochote wynajac pokoj, zadzwonic z Polski i umowic sie na dzien konkretny.
Reszta to juz tylko wytrwale szukanie i czekanie na rezultaty, jak nie poszukasz ,sami cie nie znajda. Jesli bedziesz chodzila i suszyla glowe w agencjach i cie zapamietaja to na odczepnego moga ci cos tam dac :-) (moja ulubiona metoda - na strusia)
No i na Boga nie bierz zbyt duzo pomaranczowych ubran , bo w niektorych miejscach Belfastu za takie cos bedziesz musiala wykazac sie sprawnosciami Bena Johnsona :)
peace
Bator
Dzieki Wam dobrzy ludzie!!!!;)
sprawa wyglada tak ,ze na miejscu mamy siostre kumpeli z ktora jade i ona ma nam znalezc chate...wiecie,to bedzie "moj pierwszy raz " z zagranica;) wiec nie dziwcie sie ze taki zoltodziob jak ja ma takie rozterki... poza tym wiele ryzykuje...zeby nie powiedziec,ze stawiam wszycho na jedna karte...ale jestem dobrej mysli...(co tu oszukiwac-MUSZE byc dobrej mysli!)i przysiegam sobie:BEDE TWARDA:)))
dziekuje jeszcze raz za rady!!!pozdrawiam i byc moze do zobaczenia:)
aha!co do tych pomaranczowych rzeczy...ja i tak nie lubioe pomarańczowego koloru:)ale dzieki za ostrzezenie!!!3manko
.
Chcialam tylko poinformowac o POLSKICH MSZACH w Irlandii Polnocnej

19.[tel]godzina 19.30 kosciol Sw. Jana Ewangelisty - Falls Road - Belfast Zachodni

24.05.2006 - Drogheda godzina 19.30 St. Mary's - Dublin Road

25.05.2006 Armagh - godzina 20.00 - katedra

30.05.2006 Good Shephard - godzina 20.00 - Ormough Road, Belfast

Przed kazda Msza Sw. jest mozliwosc skorzystania ze Spowiedzi Sw.

W Irlandii Polnocnej mamy teraz p"przydzielonego" polskiego ksiedza - x. MAriusza Dabrowskiego - ktory rezyduje na Falls Road w parafii Sw. Jana Ewangelisty (Belfast Zachodni)
telefon do x.Mariusza: [tel]

Pozdrawiam wszystkich

kasia.p.
mam problem z dojechaniem do morza samiutkiego spod city holla kto wie dzieki bardzo za pomoc z gory!!!
a po co dojezdzac przeciez mozna wskoczyc.....no od tak chocby do laganu :P
Tylko z odpływem, bo przeciwnym wypadku poniesie w drugą stronę.
Temat przeniesiony do archwium.
181-210 z 1604