Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
481-510 z 1604
Jak sie rozkrecilem z wiadomosciami, to forum ucichlo.
ok zaczynamy juz ze stronka stowarzyszenia.moze jeszcze nie wszystko jest zrobione, lecz juz cos widac. wiec zapraszam na www.polskibelfast.pl i niebawem mam nadzieje na forum takze :):)
peace
Pokój dla kobiety.vernonstreet obok botanic station internet,tv,tel,spokój.tel: [tel].
oj cos slabo sie bierzesz do tego... cisza jak makiem zasial...
No nikogo to juz nie interesuje ,bo... w Belfascie Polakow bija. Taka reklame TVP zrobila Belfastowi ze nikt tu juz nie chce przyjezdzac. Moze to i lepiej?...
chodzilo mi bardziej o ten pokoj dla kobiety, hihi!
Kbel z tym to ja sie nie zgodze. Niestety sami Polacy pozwalaja na to zeby taka reklame ktos im robil. Ja np nie poczuwam sie do obowiazku cierpiec za ludzi, ktorzy nie maja za grosz kultury osobistej i dobrego wychowania, nie interesuje ich to , ze przyjechali do innego srodowiska, innego kraju i ze powinni okazac troche dobrego wychowania i oglady. Czemu myslimy ze nam wszystko wolno, czemu jestesmy na tyle zarozumiali i chamscy , ze wszedzie , gdzie sie pojawimy, czy to jest Belfast, czy Nikaragua, zawsze zostanie po nas jedynie "opinia".
Jesli chodzi o rzeczy ktore staramy sie robic, ok moze to nie jest zbyt interesujace, pociagajace czy fascynujace, lecz jesli takim imprezom, badz spotkaniom pokazemy, ze jednak mozna z nami zyc i mieszkac na jednej ziemii, nie trzeba nas kijem czy nozem z domow i dzielnic przeganiac, jesli uda nam sie przekonac choc kilka osob i zmienic ich nastawienie do Polakow, to bede to robil i bede mial satysfakcje, ze przynajmniej nie siedzialem z rekami za glowa.
Jesli potrafimy sie nie zachowywac i wychodzi nam to bez problemu, to moze pokazmy takze, ze jednak zachowac sie mozemy przy odrobinie wysilku i zacznijmy naprawiac to co udalo nam sie zniszczyc przez krotki okres czasu ,a mianowiscie nasza reputacje.
Pwadnij , zjedz kielbaske, pokiwaj sie w rytm muzyki i usmiechnij sie do stojacej obok osoby. Masz mojego gwaranta, ze odwzajemni sie tym samym:)
Ok znow sie rozpisalem niepotrzebnie.
pozdrawiam i serdecznie zapraszam
peace
Sorki. Najwyrazniej mnie nie zrozumiales. Moja wypowiedz miala charakter zartobliwy. Po prostu uslyszalam ostatnio opinie studentow, ktorzy mieli przyjechac do Belfastu i sie wycofali bo 'Polakow tu bija'. To nie moje slowa. Bardzo mnie to rozsmieszylo i tak sobie napisalam.
A dodalam jeszcze ze moze to i lepiej, bo bedzie latwiej o prace dla tych, ktorzy tu juz sa.
Nie wiem jak ty ja nie spotkalam sie z zadnymi zaczepkami i dalej twierdze ze Belfast jest jednym z bezpieczniejszych miast w UK. Ale wielokrotnie juz spotkalam sie z opinia od Irlandczykow, ze jest nas tu za duzo i czasami slyszalam rowniez teksty, ze zabieracie nam prace.
Nic na to sie nie poradzi tak juz jest i przez najblizszy czas bedzie. To dla nowosc i musza sie z tym oswoic. Nie mam nic przeciwko polskim imprezom i szanuje osoby, ktore zadaja sobie tyle trudu zeby to zorganizowac.
Z drugiej strony nie mozesz oczekiwac, ze wszyscy sie w to zaangazuja.
Pozdrawiam
na drugi raz KBel zanim cos nastukasz pomysl bo widze ze ty jak choragiewka raz w jedna a raz w druga strone - nie powtarzaj wszystkiego co uslyszysz bo od tego to jest echo. musza irlandczycy to tylko kiedys tam umrzec, nic wiecej. jest tu nas za duzo na calym swiecie - nie tylko i w irlandii ale o tym nie mysl bo sie spocisz. z drugiej strony to nawet majtki sa z przodu zolte a z tylu brazowe i tego to z pewnoscia mozesz oczekiwac i nic na to sie nie poradzi tak juz jest i przez najblizszy czas bedzie, to tak zartobliwie...
Pax Pax forumowicze na Boga!!
Szanowna wolnosc slowa tez ma swoje granice!!
Rozumiem, mozna byloby nakracie film o Belfascie "Przepraszam, czy tu bija.." wiadoma sprawa, lecz jesli nie dajemy powodow do tego aby nas zaczepiali i bili, nikt robic tego nie bedzie. Ok mozna sie nadziac , lecz to doskonale czeka nas takze w Polsce.
Co do zaangazowania, moze to i lepiej :)
pozdrawiam
i znikam
peace
czy moze mi ktps powiedziec gdzie sa stacje autogazu w belfascie prosze dzieki
very funny.to doradż coś?
odpowiedz dla oj-a
dziewczyny dajcie spokoj nie gryzcie sie
Belfast Flogas Head Office - Airport Road West, Belfast [tel]

Belfast BP - Shankill Road Filling Station - Shankill Road, Belfast
[tel]

Belfast Calor Gas NI Limited – Airport Road West, Belfast, BT3 9EE [tel]

Belfast KP Gas – Unit 3 Hawthorne House, Wildflower Way, Boucher Road, Belfast BT12 6HP [tel]

Belfast Holmes Motors – 2-20 Beersbridge Road, Belfast BT6 4BF [tel]

Belfast Spar Cherryhill – 756 Upper Newtownards Road, Dundonald, Belfast BT16 0LA [tel]

Belfast Embankment Service Station – 287 Shore Road, Belfast BT37 9SQ
[tel]

Belfast Jet Speedline – Kennedy Way, Belfast BT11 9AP BT11 9AP [tel]
mam ogromna prosbe. moglby mi ktos pomoc?? jestem w belfascie ale chce wrocic do Polski. moze mi ktos podpowiedziec gdzie moge kupic bilet autokarowy do polski?, (mozna chyba tylko z Dublina). Moj dramat polega na tym ze nie mam kasy na koncie zeby sobie ten bilecik wczesniej zarezerwowac. pomozcie!!! Czy jest mozliwosc kupna biletu w dublinie i wyjazdu w ten sam dzien???? Z gory dzieki za pomoc.
Daj jakis namiar na siebie, najlepiej numer telefonu bo jezeli to dramat to nalezaloby osobiscie pomoc.
Ja tez z mila checia pomoge.
784[tel]Maciek
Witam, mamy w planach wynająć dom na CASTE ROBIN ROAD (BELVOIR)-15 minut od Sainsbury`s.Może jest ktoś chętny by zorganizować "nowy dom".Mamy 29 i 27 lat :). Czyli ani starzy ani młodzi :).PozdrawiamrnKontakt: [email]
troche zle sie wyrazilem. Na razie jeszcze nie ma dramatu ale chodzi o to ze mam pieniadze tyle ze nie mam konta no i nie wiem gdzie moge sie zaopatrzyc w bilet autokarowy do Polski bez wczesniejszej rezerwacji. nie mam tyle kasy zeby jezdzic do Dublina po kilka razy. pozdrawiam i prosze o pomoc
Na dworcu Europa Bus Centre mozna kupic bilet z Belfastu do Londynu cena ok 15 funtow. A potem w tym samym miejscu mozna kupic bilet w sieci Eurolines na bilet z Londynu do Polski (Bardzo duzo miast w Polsce). Placi sie gotowka na dworcu w Belfascie. Jakbys chcial wiecej informacji idz na Europa Bus Centre dostaniesz tam ulotke Eurolines (ulotka czesciowo w jezyku polskim). Ewentualnie w internecie http://www.nationalexpress.com/eurolines/book_tickets/polish.cfm rnPozdrawiam.
pod koniec lipca wybieram sie autem do belfastu przez holandie przejezdzam takze przez dublin zapraszam moj numer grzecz 889662688 pozdrawiam
No i niech sobie mowia co chca: ze Polak Polakowi wilkiem, zetozetamto...

Jesli zdecydowalbys sie mimo wszystko na lot samolotem Lolek, przykladowo z Dublina do W-wy czy do Krakowa - airlingus.com leci 13, 26, 27-go Lipca za ok 100 Funtow: ryanair.com leci 16-go Lipca za 80 - a wiec gdybys chcial jednak zamowic bilet online (wiem ze nie masz konta) lub gdyby Ci zabraklo na ten luksus pare groszy - daj znac, nie krepuj sie.
Nie ma sensu jechac autobusem do Polski. Wczoraj zawozilem do Dublina 3 , ktorym niestety nie wypalilo z praca. Okazalo sie ze za glowe musza zaplacic 150 euro. za taka cene mozna juz spokojnie poleciec samolotem , nawet kombinowane polaczenie przez londyn skraca twoj czas podrozy o ladne kilka godzin. Jesli juz upierasz sie za autobusem. Polonia - linie autokarowe, odchodza z Sherrif Street, tyly dworca Conelly (mam nadzieje ze pisownia poprawna) odjazdy sobota niedziela wtorek i czwartek o 19.30.
peace
Bator
Bator to jest racja po co sie tluc autobusem jak w podobnej cenie mozna poleciec samolotem. Ale moze ze wzgledow na bagaz (w autobusie mozna wiecej) komus bardziej odpowiada autobus. Ale po co jechac autobusem z dublina jak mozna przeciez z belfastu?
Sluszna uwaga! niestety nie wiedzialm o autobusie z Belfastu, a ci ktorym pomagalem(przynajmniej jeden z nich) mieli juz wykupiony powrotny. Na drugi raz bede wiedzial
dzieki
Poszukujemy do wynajecia domu/pokoi dla 3 studentow (od zaraz do wrzesnia wlacznie). Preferowany Belfast poludniowy lub wschodni.

Kontakt: [tel], Mateusz/Robert

Z gory dzieki
hej
w zeszle wakacje udalo mi sie nie zalatwiac HomeOffice(czyt. akurat jak mialem wracac to posrednik, u ktorego robilem sobie o tym przypomnial). w te juz sie tak nie da...
z tego co pamietam to ma sie na to 4tyg od rozpoczecia pracy, wypelniamy papiery, placimy 75£ i wysylamy razem z jakims dokumentem, w ktorym jest zdjecie.
no wlasnie i tu mam problem: ile sie czeka az oni odesla to spowrotem?
czy mozna jakos zaznaczyc aby odeslali to na adres polski, czy musi to byc adres tutejszy? - boje sie, ze wroce do polski, a nie dostane np. paszportu spowrotem i bedzie sobie on gdzies krazyl tutaj...
hejka pozdro wszystkim. mam pytanie czy organizujecie tu jakies mecze w pilke nozna. jestem bardzo chetny do gry. najlepiej na bramce. piszcie czekam narka.
Powiedzialbym tak, Misku:

nie pros ich lepiej aby odeslali papiery na adres w Polsce, poniewaz rejestracja WRS w Home Office jest potrzebna komus kto mieszka i pracuje tutaj a nie w Polsce i moim zdaniem urzednicy moga miec obiekcje co do takiego zalatwiania sprawy. Nie wiem czy Twoje tlumaczenie ich zadowoli...
Mial ktos taki przypadek?

Na Twoim miejscu, jezeli nie masz zaufanych ludzi w tej okolicy, takich ktorzy odebraliby paszport i przeslaliby do domu na wypadek gdyby Ciebie juz tutaj nie bylo, zrobilbym... hm... moze szukalbym takiego czlowieka? Ciezko powiedziec. Masz zaufanie do ludzi?

Normalnie otrzymasz wyslane dokumenty w ciagu miesiaca ale biorac pod uwage ilosc nowoprzybylych w okresie letnim, moze sie zdarzyc, ze potrwa to i dluzej.
wiesz co do obiekcji to mnie tam malo interesuje bo ja poprostu musze to wyslac i dostac na poczcie kwitek, ze jest wyslane - tyle interesuje posrednika - bo skoro pracuje we wakacje i zrobie sobie rok przerwy, to i tak musze sie o cos takiego starac ponownie.

co nie zmienia faktu, ze masz racje - lepiej dorwac kogos zaufanego i jego adres wpisac. tak tez postaram sie zrobic i dzieki wielkie za pomoc :)
Temat przeniesiony do archwium.
481-510 z 1604