Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 1604
witam mam male pytanko - poniewaz dostalam dosc ciekawa oferte na 2 miesiace w Antrim- chcialabym sie dowiedziec jak sie tam dostaliscie. tzn samolotem czy autokarem? dosc proste i smieszne pytanie ale prosze o odpowiedz - dzieki z gory. [email]
bilonu bank nie przesyla. Zwlaszcza bank of "Irland" :o)
tak sie sklada ze Antrim jest blizej lotniska Belfast International niz sam Belfast. Poszukaj polaczen ryanairem lub easyjetem do londynu (stansted lub luton) i potem easyjet do belfastu. Z lotniska taksowka lub autobusem do antrim i gotowe.
Mam pytanie odnosnie rejonu ballysillan. Widzialem tam bardzo ladne i niedrogie domy i pomyslalem ze fajnie byloby sie tam przeniesc. Z kolei moi irlandzcy znajomi odradzaja mi ta dzielnice twierdzac ze sa tam tarcia. Mozesz cos powiedziec od siebie ? jak sie tam mieszka? czy jest bezpiecznie itd. Zaznaczam, ze nie jestem zainteresowany wynajeciem u Ciebie pokoju :o) Z gory dzieki za odpowiedz.
No chyba samolotem Magda-mei,

tzn. samolotem do Belfastu ewentualnie do Dublina a potem razdwatrzy busem do Befastu (tylko nie wiem z kad - z Polski, z Belgii?), tu masz podany wykaz najtanszych linii lotniczych:

http://tinyurl.com/rtv2o

Z Dublina jest juz prosto (wklejam stary wpis):

"wyjdziesz z lotniska i na przeciwko, w odleglosci 2[tel]metrow zobaczysz niebieski autobus z napisem "Aircoach" (kursuja co godzine), wygladal bedzie on tak, zobacz tutaj:
http://tinyurl.com/r27aj

Bilet do Belfastu kosztuje 12 Euro, podroz trwa 2 do 3 godzin, wysiadasz na przystanku koncowym w centrum Belfastu kolo holetu Jury`s, tuz obok dworca autobusowego Europa a stad do Antrim - nic prostszego!

Spoj na strone internetowa:
http://tinyurl.com/8g3sa"
... ... ... ...

Na koniec mapka orientacyjna z mozli:
http://tinyurl.com/plkon
nie kumam po co sie tluc autobusami z dublina do belfastu a potem do antrim. Skoro mozna wyladowac praktycznie na przedmiesciach antrim lecac z londynu na Belfast international. :o)
Witam wszystkich:) Odpowiedz dla kolegi ktory pytal o Ballisilan,otoz kolego ,mieszkam niedaleko ,bo kilka ulic dalej i mam tam znajomych ktorzy szukaja na gwalt miszkania ,nie jest to ciekawa dzielnica i kazdy to wie kto tam mieszka lub mieszkal ,twoi irlandzcy znajomi wiedza co mowia ,wiec posluchaj ich ,pozdrawiam
swieta racja-po co utrudniac sobie zycie,tak sie tylko mowi "razdwatrzy,niebieski autobus,2-3godzinki,zaden problem" a wynik z tego taki ze dzien zleci na tym calym "podrozowaniu"
Pokój dla kobiety.vernonstreet obok botanic station internet,tv,tel,spokój.tel: [tel].Od 1 lipca.
Dziekuje Ci pieknie - tak w tym momencie jestem w Brukseli.
Ale wracam do polski na tydzien zdac kilka egz i jade do Antrim o ile mi ta oferta juz nie uciekla. Pozatym mam nadzieje ze nikt mnei tu nie robi w balona bo chca mi placic w funtach. I jak sie zorientowalam to Antrim jest jeszcze czescia UK ale lezy blizej Irlandii.
Niemniej jednak dziekuje za odpowiedz ;)
No widze, ze chcecie podyskutowac, nareszcie. Ale fajnie!

A wiec tam u gory przed tym calym "do Dublina, nie bieski autobus, razdwatrzy itd" jest takie slowo: ewentualnie. Otoz slowo to w tym przypadku oznacza, ze mozliwa bylaby do wziecia pod uwage i tak opcja jezeli z takich czy innych powodow lot z Polski do Belfastu przez Londyn, Liverpool etc. bylby w wybranym okresie niedogodny; tak samo marszczylibyscie nos czy brwi na mysl o locie przez Prage, Berlin itd. a jednak ludzie takze i w ten wlasnie sposob podrozuja - wszystko zalezy od tego gdzie mieszkamy w Polsce, czy wydanie stowy wiecej czy mniej nas zaboli, cz mamy kogos kto chetnie po nas wyjedzie, czy to czy tamto... moglbym tak wyliczac bez konca... A wiec dodajac "ewentualnie" mialem na mysli "wez pod uwage ale nie koniecznie" - ponial?

Co do czasu podrozy: osobiscie wylecialem z Krakowa o 12:35, bylem w Dublinie na 14:35 po wyjsciu przed dworzec wsiadlem do klimatyzowanego Autobusu i krotko po 17:00 bylem w domu - wszystko razem niecale 5 (piec) godzin - nie wiem czy duzo krocej trwa ta akcja planujac ja z przesiadka w Londynie... ale nie bedziemy sie chyba sprzeczac o jakies pol godziny, prawda?
Co innego wybierajac przesiadke w innym miescie, nie wspomne teraz o takim na przyklad... hm... Amsterdamie - Magda-mei, gdybys leciala prez Amsterdam nie zapomnij dac wczasniej znal, mialbym do Ciebie taka malutka prosbe...
Daj znac, mialem na mysli (ale i nie do konca na serio - okay?!)
Trzeba jeszcze dodac ze przy przesiadkach na lotniskach trzeba doliczyc jeszcze jedna oplate lotniskowa. rnKolegozpolski a co ty bys chcial z tego Amsterdamu? przeciez wszystko jest na miejscu. No chyba ze chcesz jakas pocztowke :)
Dzieki za wsparcie, masakra.
Widze, ze bystrzak z Ciebie.
To ja to miejsce bardzo chetnie poznam ,bo mi dwa zrodelka ostatnio wyschly i susza ...ogolnie nic sie dzieje>
witam!
trochę tu nie zaglądałem i widzę, że się forum rozrosło. Wielkie pozdro dla Batora I całej ekipy z PANI, tak trzymać i nie przejmować się niekonstruktywną krytyką powodowaną zawiścią. Pamiętajcie, że "per aspera ad astra" (to samo powiedziała mi moja prof. od łaciny usadzając mnie po pierwszej klasie LO z tego przedmiotu). Wielki szacunek dla kolegizpolski za te wszystkie posty bardzo pomocne. jJak ty to robisz, że masz na to czas....pewnie żeś nie lniwy, jak moja osoba.
Do Ciebie zresztą ma skromna prośdebka jest skierowana: wiesz może, lub byłeś może i wiesz jak najlepiej z Belfastu dostać się na płd-zach część Ulsteru by zobaczyć Marmurową Jaskinię i jak na prawdę jest z pociągiem parowym na Giant's Causeway, jest li on z Portrush czy nie?
Moja Mama przyjeżdża do mnie z wizytą na dwa tyg no i chcę jej pokazać kawałek tego pięknego kraju. A że w maju była teściowa, to wiem, że ta cała wycieczka z MiniCoach'em nie wiele jest warta.
Tak więc, jak możesz, pomóż, bo moja Pani zje mnie żywcem za moje lenistwo...
A tak przy okazji to dzięki za posta z Online Stadium. Choć trochę osłabiło tę gorycz i gorzki smak w ustach po meczach reprezentacji (a nawet te 2:1 z Kostaryką nie pomogło)
Pozdrawiam - Łukasz
To wszystko przez ten proxy, brzoza 76,

wiecej o tym bylo juz, jezeli pamietam, opisane w czesci pierwszej (Ctrl + F "proxy server"), to chyba glowny powod czestego zagladania takich ludzi jak ja na strony typu ang.pl

W czesci pierwszej takze, bylo troche informacji o "Giant's Causeway" - ja osobiscie widzialem juz tych kilka innych siedem cudow swiata (cuda swiata? cudy swiata?), co za tym idzie odeszla mi ochota jak na razie do podrozowania i poznawania nowych; skrylem sie za szyba monitora (i za proxy :-) i udaje ze mnie to nie interesuje. Nie mniej jednak wszystko moze sie z dnia na dzien zmienic, kto wie? moze i ja przejade sie kiedys pociagiem parowym po Irlandii...
Mam nadzieje, ze ktos Ci jednak odpowie na postawione pytania.

Pozdrawiam
kolega
Prawde mowiac nie spotkalam sie z zadnym publicznym srodkiem transportu obwozacym po wybrzezu ale polecam wynajecie samochodu, koszt niezbyt duzy - nawet 60 funtow za weekend( piatek wieczor - poniedzialek) pelen bak dostajesz, pelen zwracasz i zero problemu, wszedzie dojedziesz, zobaczysz kawal wybrzeza a przy tym zaoszczedzisz sobie czas i ewentualne przemoczenie ubrania:)
Opcja oczywiscie dla osob z prawem jazdy:P
pozdrawiam
Jak dobrze pojdzie za rok zorganizujemy nastepny wiec nic straconego:)
Pozdrawiam
No tak, ciuchcia przeciez jezdzi:)) ale smierdzi:)
Dzieki za cieple slowa, wolalabym jednak zeby byla jak najmniej tych ' aspera';)
POzdrawiam raz jeszcze
Pokój dla kobiety.vernonstreet obok botanic station internet,tv,tel,spokój.tel: [tel].Od 1 lipca.
oj az sie wystraszylam co to byc moze ;)
nie wiem jak bede jechala i nie wiem jak dojade - bede w polsce w ta niedziele - w poniedzialek ide sie gdzies dowiedziec dc polaczen itp.
a oferta jest prosta i smieszna - au pair ;)
zastanawiam sie nad zamieszkaniem w poblizu vernon street. Czy tam jest bezpiecznie? Slyszalem ze rejonie donegal pass sa czasem tarcia
Czesc. Czy do wyrobienia Safe Pass potrzebny jest paszport, czy wystarczy dowód osobisty?
Siema
JEsli szukasz mieszkania, to osobiscie polecilbym ci rejon swietej ziemii...
znaczy sie okolica, ktora upodobali sobie studenci.Nie ma tam wielkich zadym , lecz czasami mozesz nie spac z powodu dosc hucznych imprez :) zawsze mozesz sie przylaczyc. Co do Donegall Pass... nie slyszalem, aby na tym odcinku donegall dochodzilo do jakis starc z miejscowymi... i komisarjat policji pod nosem :)
Osobiscie polecalbym rejony stranmilis, malone i wspomniany juz rejon za univerkiem, okolice botanic ave , czy university street.
peace
szukam pokoju dla pary najchetniej okolice ravenhill, ormeuo moj nr [gg] , telefon [tel]
w holylands jest strasznie brudno i za glosno. Na donegal pass dochodzilo do tarc pomiedzy protestantami a rozrastajaca sie chinska diaspora. Nie wiem jak jest teraz, ale flagi wisza. Z tych rejonow o ktorych piszesz najbardziej odpowiadaloby malone i gorne stranmillis. Sek w tym ze tam domy sa bardzo drogie. Chce kupic, nie wynajmowac. Najpradopodobniej zdecyduje sie na wschodnie przedmiescia. Tylko musze wyczuc gdzie jest bezpiecznie, a gdzie paramilitarni zarzadzaja.
spoko, myslalem ze chcesz kupic domek
Witam
Chcialbym zakomunikowac, ze po ciezkich rozmowach udalo sie nam w koncu przekonac Konsula RP w Wielkiej Brytani - Janusza Wacha do odwiedzenia miasta Belfast.
Konferencja z jego udzialem odbedzie sie 22 lipca (sobota) w Wellington Park Hotel na Malone Road-bardzo blisko pubu Botanic Inn.
Start o 13.00
Niestety problemem organizacyjnym jest ograniczona ilosc miejsc w sali konferencyjnej. Jednorazowo moze ona pomiescic 130 osob. Chcialbym prosic wszystkich zainteresowanych o nadsylanie informacji o checi uczestnictwa w tejze konferencji. Jesliliczba przekroczy 130 osob, postaramy sie zorganizowac dwie godzinne konferencje.
Jesli macie pytania ktore chcielibyscie zadac Konsulowi, prosze wyslac je na adres : [email] - na ten adres mozecie rowniez zglaszac chec uczestnictwa w konferencji.
pozdrawiam

Bator

P.s.juz niebawem wiecej informacji na temat Pikniku Polskiego w Botanic Garden`s
Temat przeniesiony do archwium.
421-450 z 1604