Studia W USA

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 156
inhe masz może info jakie uczelnie sa need-blind w stanach i dla obywatelów non USA . Czy Biology E i M czym się różnią . Jakie wymagania i papiery trzeba spełnic na harvard . Mam wiadomości ogólne : listy rekomendacyjne , SAT , slyszałem ze harvard nie wymaga toefla , wolontariaty itp. Czy wszystkie uniwersytety maja aplikacje przez common application ? A w UK wybierasz sie na Oxford/Cambridge . mam już ksiązke Sat study guide ale bez plyty :( .
@pedrosso

Co do need-blind dla internationals: http://en.wikipedia.org/wiki/Need-blind_admission#U.S._institutions_that_are_need-blind_and_meet_full-need_for_all_applicants

Mam nadzieję, że są to aktualne dane, ale w razie czego zawsze warto się upewnić na stronie uczelni.

Co do Biology: pierwsza część testu jest wspólna zarówno dla E (Ecology) i M (Molecular). Następnie wybierasz 1 z 2 części: tę zawierającą więcej pytań dot. ekologii lub tę, która wymaga więcej wiedzy nt. biologii molekularnej. Drugą pozostawiasz pustą. Sprawdź sobie w Internecie, jak procentowo rozkładają się te pytania. Ogólnie działy do wyuczenia są dokładnie te same, jedynie E ma więcej pytań z okolic ekologii, a M z biologii molekularnej.

Nie mam jeszcze wypełnionych papierów na wszystkie uczelnie, więc nie mogę Ci powiedzieć z pamięci, jakie materiały wymaga każda uczelnia, ale najlepiej wejść na ich stronę i przeczytać.
Ogólnie ze strony Harvardu:

Application Requirements

Application - czyli Common Application
$75 Application Fee or Waiver - płatne kartą kredytową przez Common Application, jak już ją wypełnisz
Harvard Supplement - jakieś dodatkowe informacje, których chce Harvard - dokument ten pobierzesz i wypełnisz również przez Common Application
SAT or ACT - wiadomo :)
2 SAT Subject Tests - jak wyżej :)
Secondary School Report and Mid-year School Report - transkrypty ocen itd.
Two Teacher Evaluations - rekomendacje

Tak, sprawdzałam jakiś czas temu, które uczelnie wymagają potwierdzenia znajomości języka i Harvard jest jednym z tych uniwersytetów, gdzie nie jest to obowiązkowe.

Co do wolontariatów to nikt ich "nie wymaga". W trakcie wypełniania Common Application będziesz miał sekcję Activities i tam dobrze byłoby wykazać się tym co robiłeś po szkole. Jeśli masz szansę pomagać w wolontariacie i potem pochwalić się tym w aplikacji, może Ci to pomóc. Super, że masz tak dużo czasu do aplikacji. Pomyśl w co mógłbyś się zaangażować w liceum, co mogłoby potem zaprocentować przy rekrutacji na studia.

Tak, na większość uniwersytetów aplikuje się przez Common App, więc nie masz się co martwić.

Nie, raczej nie. Pamiętaj, że na Oxford i Cambridge jest szybszy deadline wysyłania aplikacji - chyba już październik. Reszta uniwersytetów ma do stycznia, tak jak Regular Decision w US.

Nie martw się, ja też miałam wersję bez płyty. Mnóstwo materiałów można znaleźć w Internecie, nie zabraknie Ci ich :)
edytowany przez inhe: 18 sie 2013
Slyszałem kiedyś , że im więcej SAT-ów II się zdaje to ma się większe szanse . Czy zatem opłaca się zdawać więcej niż dwa Sat-y ?
Całkiem możliwe. Myślę, że jeśli zdasz więcej SAT-ów II z wysokim wynikiem, to na pewno nie zaszkodzi :) Ale nie mogę się wypowiedzieć, bo nie jestem admission officer :) Poza tym w Stanach wpływ na przyjęcie ma tak dużo czynników, że ciężko jest przewidzieć. U nas w Polsce sytuacja jest przynajmniej jasna - wyniki matur. A tam liczą się SAT, SAT II, oceny, aktywność pozaszkolna, nagrody/konkursy, eseje, rekomendacje itd. Czytając forum College Confidential widziałam osoby, które miały max albo prawie max z SAT (2400 pkt.) i nie dostawały się na którąś z prestiżowych uczelni Ivy League, a z kolei dostały się na nią osoby, które miały nawet poniżej 2000 pkt., np. 1970, czy coś takiego. Więc nawet jakby się napisało SAT na max punktów, nie można brać za pewnik, że gdzieś się dostanie. Czasami mam wrażenie, że to trochę loteria i trzeba mieć dużo szczęścia. Np. w kwestii esejów - na jednym admission officer Twój esej może wywrzeć duże wrażenie, a drugiemu z jakiś powodów nie przypadnie do gustu. A nie wiadomo, kto Twój esej będzie czytał. Ale nie przejmujmy się tym na zapas, mam nadzieję, że będzie dobrze :D
Jeszcze jedno pytanie :) Czy SAt-y II mozna zdawac odzielnie , w różnych terminach poszczególne przedmioty ?
Tak, możesz zdawać chyba tyle razy, ile chcesz. Podobnie jak SAT I.
Jedyne co mi się kojarzy, to że z 1 sesji SAT II musisz wysłać wszystkie wyniki.
Np. jeśli piszesz w sesji październikowej Biology i Chemistry, to potem nie możesz wysłać tylko wyniku z Biology, tylko oba. Mam nadzieję, że nie kłamię tutaj :)
Dzieki , ale mi chodzi o to czy mozna zdawc zalozmy biology w pazdzierniku potem chemistry w grudniu i potem math w jeszcze innym terminie ?
Tak, tak :)
Dzieki , za info o stanach . A ty do jakich uczelni ivy aplikujesz ? Jaki wg cb najlepszy sposob na nauke aangielskiego korepetycje , samodzielna nauka , co moze jeszcze ? Polecasz jakies ksiazki j?jak tam jest z rokiem akademickim ?
Do Ivy to pewnie na wszystkie, jeśli uda mi się dostać fee waiver na application fee do większości i nie będę musiała wtedy płacić tak dużo za samą aplikację - wtedy nie mam nic do stracenia.
Application fee takich uczelni to często ok. 70-85$, więc trochę się uzbiera. A część Ivy jest need-blind dla internationals i nie patrzy na możliwości finansowe przy rozpatrywaniu aplikacji, więc dlaczego nie poprosić o zwolnienie z opłaty :)

Ja uczyłam się sama. Do SAT raczej mało kto przygotowuje w Polsce. Widziałam jakiś kurs w Internecie, ale ja się nastawiłam na samodzielną naukę. Książki to wszystkie te, które podawałam na poprzedniej stronie w odpowiedziach na pytania @BiLeKpl. Możesz czytać College Confidential Forum i tam znajdziesz dużo opinii.

Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie, kiedy się zaczyna i kończy. Wiem, że z reguły przed 1-szym rokiem studenci przyjeżdżają już jakoś w sierpniu, bo są orientation week i takie tam. Ale szczegóły to trzebaby patrzyć na stronach uczelni.
edytowany przez inhe: 21 sie 2013
Jakie sa koszty calkowite na przygotowanie do satow wizy ksiazki itf. Toefla
hej . a wiecie czy jest jakiś limit aplikowania w usa ?

i czy w polsce też będziecie gdzieś się chcieli dostac na uniwersytet ?
@pedrosso - książki to zależy. Jeżeli kupujesz nowe na Amazonie to ok. 9-15 funtów kosztuje jedna, a za zakupy powyżej 25 funtów masz darmową przesyłkę. Można też czasem kupić używane nawet za niecałego funta (ale wtedy w większości są od prywatnych sprzedających i nie kwalifikują się do tej promocji z darmową dostawą), więc koszty wysyłki do Polski będą wynosić pewnie z 4 funty, ale to i tak taniej.
TOEFL i IELTS kosztują coś powyżej 600 zł. Trzeba doliczyć koszty wysyłania wyników SAT (chyba 11$ za wysłanie do 1 uniwersytetu), koszty application fee przy wysyłaniu aplikacji, koszty wysyłania profilu finansowego przez College Board, no i koszty samych egzaminów SAT.
No i jeśli się dostaniesz to ta wiza, ale nie wiem, jakie są dokładnie jej koszty. Sprawdź na stronie ambasady.

@Kola24 - Nie, w US nie ma takiego limitu.
Do Polski aplikuje się chyba już po wynikach z US i UK, więc to zależy, czy będę miała jasną sytuację z zagranicznymi uniwersytetami, czy nie. Jeśli nie będę pewna, to będę aplikowała też do Polski.
edytowany przez inhe: 25 sie 2013
Siemka :)) ja również mam zamiar aplikować na studia do USA, a obecnie kupuje ksiązki przygotowujące do SAT. Jestem w klasie z maturą międzynarodową więc mam nadzieje, że to mi troche da. ;p

Mam do was pytanie. ;p dużo tu piszecie o SAT i TOEFL ale wiadomo, że przy rekrutacji są też inne ważne jak nie ważniejsze rzeczy. ;p Jakie macie dodatkowe zajęcia? Jakiś wolontariat? Sport? Instrument? ;p Do jakich klas uczęszczacie? Na college board pisze ' very important - rygor of secondary school'.
@pedrosso wiza kosztuje 160$. ;p jeśli dostaniesz się na studia w USA to praktycznie z miejsca otrzymujesz wize. :)
@inhe Na jakie uczelnie składasz podanie? :D
@slimshadyy - Hej!:) Fajnie, że przyłączasz się do dyskusji :D IB na pewno będzie na plus :) Można wiedzieć, czy jesteś w którejś ze szkół na północy, czy na południu Polski?Na który rok aplikujesz (2015?)?:)

Taak, przy aplikacji liczy się mnóstwo rzeczy, już nie wiem, co bardziej :P Ja mam trochę wolontariatu, zajęcia językowe, trenowałam sport przez parę dobrych lat. Miejsc na Activities jest na obecniej aplikacji 10, więc też nie zawsze liczy się ilość (czyli zebranie 30 activities w których mało się udzielało), tylko raczej ich jakość (poświęcony czas, zaangażowanie, sukcesy).
Mam nadzieję, że polski system edukacji, w którym mamy rocznie ponad 12 przedmiotów wystarczy, żeby przekonac ich o dosyć rygorystycznych wymaganiach naszych szkół.
Co do klasy to językowo-humanistyczna, czy jakby to nazwać ;) w jednym z lepszych liceów w mieście.

Tak, jak pisałam wyżej nie liczę na wiele i nastawiam się pesymistycznie na same rejections :P
Ale nie mając nic do stracenia złożę pewnie na Ivy, a poza tym na trochę innych uniwersytetów (głównie na East Coast). Obecnie na liście na Common App mam 18 uniwerków, może się ta liczba jeszcze powiększy, jak znajdę coś fajnego. Niestety dla szans na przyjęcie i stety dla poziomu większość z nich jest dosyć wysoko w rankingach (bo głównie takie uniwersytety oferują pełne financial aid dla international students). Mam na liście i uniwersytety z tej najwyższej półki, jak i tej trochę niższej. Gdyby ktoś chciał szczegółowo porozmawiać o wyborze konkretnych uniwersytetów, to będę czekać na prywatne wiadomości :)

edytowany przez inhe: 25 sie 2013
@inhe. IB środkowa Polska. ;p dokładniej wielkopolska. dopiero zaczynam program IB od września :)
Moją wymarzoną uczelnią jest Stanford, jestem w niej zakochana po prostu. ;p ale bardzo chciałabym również na University of Chicago i właśnie to jest jedna z uczeln która ma tzw. 'credit' dla uczniów IB.

Mam jeszcze pytania jak wygląda wysyłanie rekomendacji od nauczycieli? My podajemy im liste uczelni a oni to wysyłają czy dają nam te listy do wysłania? :d

Poza tym o czym piszesz swój personal essay? czytałam ze to jest jedna z najważnejszych czesci aplikacji. ;d ja chciałabym zawrzeć w swojej coś o pokonaniu maratonu do którego sie teraz przygotowuje i mam nadzieje że przebiegne i bede miała o czym pisać. ale nie wiem czy to zrobi wrażenie na uczelni ;/
Stanford jest super , lecz ja jestem ograniczony względami finansowymi , więc mogę wybrać tylko uczelnie need-blind dla obywatelów non-USA . Czytałem ,że na Princeton pisze się 3 eseje , a jak jest na harvardzie ? Pytam ,bo Harvard University jest moim celem . Ja za rok wybieram secondary school jednak w moim mieście są tylko dwa licea , żadne nie oferuje IB niestety . Czy waszym zdaniem wybrać któreś z tych dwóch czy lepiej do innego miasta ? A tak wogóle , fajnie żę dołączasz się do dyskusji slimshadyy .
@slimshadyy - to super dla Ciebie, że dopiero zaczynasz ten program i masz tak dużo czasu na przygotowanie się do aplikacji :)

Co do rekomendacji - w systemie Common App podajesz maile do nauczycieli, którzy będą Cię rekomendować i oni na swojego maila dostaną dostęp do tego systemu i wypełnią wszystko Internetowo :)

Jeszcze nie jestem pewna - myślałam o eseju nt. zainteresowania językami obcymi lub o inspiracji, którą jest dla mnie jedna aktorka. Myślę, że taki esej byłby świetny. Czytałam wypowiedzi ludzi, którzy esej pisali o opróżnianiu odkurzacza przy bakteriofobii ;)

@pedrosso - Może aplikuj nie tylko na uczelnie need-blind, ale też na te, które zwracają uwagę na Twoje możliwości finansowe (need aware), ale są need-based. Może ciężej się dostać, ale jeśli już się dostaniesz, to pokryją 100% Twoich potrzeb finansowych.

Pisze się 1 esej w Common App, ale uniwersytety często chcą dodatkowych esejów dla siebie, odpowiedzi na pytania (typu: dlaczego wybrałeś np. Harvard?) i takie tam.
Myślę, że nie musisz na siłę iść do klasy IB, ale to już zależy od Ciebie :)
A ktore uniwersytety sa need-based ?
Ich jest już całkiem sporo.
Harvard też jest need based.
Uniwersytety, które oferują pomoc international students dzielą się na need-blind i need-aware.
Need-blind przy rozpatrywaniu aplikacji nie zwraca uwagi na możliwości sfinansowania studiów przez kandydata. Dla international students jest ich bardzo niewiele, tylko te tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Need-blind_admission#U.S._institutions_that_are_need-blind_and_meet_full-need_for_all_applicants . Uniwersytety need-aware biorą pod uwagę stopień w jakim jesteś sobie w stanie pokryć koszty studiów, więc dostać się może być trochę ciężej, jeśli będziesz potrzebował prawie pełne financial aid.

Dopiero przy kolejnym podziale występuje to need-based - czyli uniwersytet pokryje koszty studiów na podstawie Twoich możliwości finansowych. I na takie uniwersytety możesz składać, wiedząc, że jeśli się dostaniesz, to uniwersytet da Ci tyle pieniędzy, ile Ci się należy.

Inne rodzaje financial aid to np. merit based - dostaje się je za oceny, jakieś osiągnięcia, ale raczej nie spotkałam się z aid takiego rodzaju, które pokrywałoby prawie cały koszt studiów, z reguły to jakieś 10-20 tys. $.

Need-based są oczywiście wszystkie Ivy i całkiem sporo innych uniwersytetów. Warto tylko patrzyć, czy w skład takiego need-based financial aid nie wchodzą pożyczki (loans), bo wtedy będziemy musieli się nieco zadłużyć. Najlepiej jeśli financial aid składa się z samych grants (bezzwrotnych) i pracy na kampusie.
@inhe jeśli nauczyciele mają dostąp to oni widzą na jaki uniwersytety składamy podania? to oni wysyłają te listy do uniwerków tak? :)

@pedrosso wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz szlifować swój angielski. Ja naprawde polecam IB bo warto. IB to 2 i 3 klasa liceum ale w 1 kl uczeszcza sie do klasy preIB czyli przygotowujacej do tego programu. To jest naprawde świetna sprawa! Po pierwsze wszystkie przedmioty miałbys po angielsku wiec nagle zdanie takiej matmy na sat nie byłoby problemem, rozumiałbys słówka, tak samo z biologia i chemią. Poza tym uniwersytety respektują IB!

na tej stronie masz wypowiedzi o ib m.in z harvardu i brown :
http://www.farmington.k12.mi.us/curriculum/inter_bacc/ib_university_admissions.pdf

Jak daleko masz do najbliższej szkoly oferującej program IB? :)
W Kielcach , ok 1 h drogi moze troche mniej .
@slimshadyy - Nie, z tego co wiem, to nauczyciele nie widzą na jakie uniwersytety aplikowałaś :)
Oni tylko wypełnią miejsce na rekomendację i tyle :)

@pedrosso masz jeszcze sporo czasu żeby się zdecydować w takim razie. ;)
@slimshadyy jakie przedmioty wybrales w programie IB ?
@inhe jakie uniwersytety need-based polecasz , mnie zainteresowal glownie Stanford :)
@pedrosso - Nie wiem, czy mogę polecić, bo nie wiem o nich zbyt wiele. Na razie skupiałam się bardziej na tym, czy oferują need based financial aid, niż to co innego oferują. Ale większość z nich jest wysoko w rankingach. Mogę podać tu trochę z tych, które rozważam:

Amherst, Bates, Brown, Colgate, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Johns Hopkins, Oberlin, Princeton, Swarthmore, Trinity, Tufts, Penn, Williams, Yale
@pedrosso ang,bio, chem HL pol,mat, geo SL :) haaa, jednak Stanford? :D
@pedrosso, polecam założenie konta na collegeboard, świetna stronka. możesz utworzyć swój plan dostania sie na univerki w stanach oraz mozesz zrobić liste univerków które cie interesuje. Zapisz sie tam też na "SAT question of the day" wtedy bedziesz codziennie na maila dostawał przykładowe pytanie z egzaminu SAT :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 156

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa