@pedrosso
Co do need-blind dla internationals: http://en.wikipedia.org/wiki/Need-blind_admission#U.S._institutions_that_are_need-blind_and_meet_full-need_for_all_applicants
Mam nadzieję, że są to aktualne dane, ale w razie czego zawsze warto się upewnić na stronie uczelni.
Co do Biology: pierwsza część testu jest wspólna zarówno dla E (Ecology) i M (Molecular). Następnie wybierasz 1 z 2 części: tę zawierającą więcej pytań dot. ekologii lub tę, która wymaga więcej wiedzy nt. biologii molekularnej. Drugą pozostawiasz pustą. Sprawdź sobie w Internecie, jak procentowo rozkładają się te pytania. Ogólnie działy do wyuczenia są dokładnie te same, jedynie E ma więcej pytań z okolic ekologii, a M z biologii molekularnej.
Nie mam jeszcze wypełnionych papierów na wszystkie uczelnie, więc nie mogę Ci powiedzieć z pamięci, jakie materiały wymaga każda uczelnia, ale najlepiej wejść na ich stronę i przeczytać.
Ogólnie ze strony Harvardu:
Application Requirements
Application - czyli Common Application
$75 Application Fee or Waiver - płatne kartą kredytową przez Common Application, jak już ją wypełnisz
Harvard Supplement - jakieś dodatkowe informacje, których chce Harvard - dokument ten pobierzesz i wypełnisz również przez Common Application
SAT or ACT - wiadomo :)
2 SAT Subject Tests - jak wyżej :)
Secondary School Report and Mid-year School Report - transkrypty ocen itd.
Two Teacher Evaluations - rekomendacje
Tak, sprawdzałam jakiś czas temu, które uczelnie wymagają potwierdzenia znajomości języka i Harvard jest jednym z tych uniwersytetów, gdzie nie jest to obowiązkowe.
Co do wolontariatów to nikt ich "nie wymaga". W trakcie wypełniania Common Application będziesz miał sekcję Activities i tam dobrze byłoby wykazać się tym co robiłeś po szkole. Jeśli masz szansę pomagać w wolontariacie i potem pochwalić się tym w aplikacji, może Ci to pomóc. Super, że masz tak dużo czasu do aplikacji. Pomyśl w co mógłbyś się zaangażować w liceum, co mogłoby potem zaprocentować przy rekrutacji na studia.
Tak, na większość uniwersytetów aplikuje się przez Common App, więc nie masz się co martwić.
Nie, raczej nie. Pamiętaj, że na Oxford i Cambridge jest szybszy deadline wysyłania aplikacji - chyba już październik. Reszta uniwersytetów ma do stycznia, tak jak Regular Decision w US.
Nie martw się, ja też miałam wersję bez płyty. Mnóstwo materiałów można znaleźć w Internecie, nie zabraknie Ci ich :)
edytowany przez inhe: 18 sie 2013