Studia W USA

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 156
A kiedy sie wysyla aplikacje do stanow a kiedy odp i ogolnie w jakih terminach sie wszystko odbywa .
@pedrosso - Najlepiej wejść na stronę jakiegoś uniwersytetu i masz dokładnie wypisane wszystkie daty.
Np. http://undergrad.admissions.columbia.edu/apply/first-year i po prawej masz ''Admissions Dates & Deadlines"
Ostatnim czasem długo mnie tu nie było .. fajnie,że znalazło się kilka osób o podobnych planach co do studiów w stanach .. Zarejestrowałem się na collegeboard i znalazłem tam dużo bardzo interesujących rzeczy . Od końca września mam kurs angielskiego , i powoli zaczyna się cały armageddon jak nazwał to mój brat , a wy na jakim etapie jesteście ?
Ja narazie uczę się sama , znalazłam bardzo ciekawe filmie na yt . man nadzieję że za rok uda mi się iść jakiś kurs lub kroki . staram się przyłożyć do nauki w tym roku ( 2 gim ). bo orłem nie jestem . ale mam motywacje ;) a jak u was ?
Hej jest tu ktos jeszcze ? ;)
Czy ktoś mógłby mnie oświecić, jak to jest z tymi ocenami ze szkoły średniej? Wysyła się tylko świadectwo z 3 klasy, czy z pierwszych dwóch też? Słyszałam, że wysyła się nawet te z gimnazjum, ale jak już wspominałam, są różne wersje. Byłabym wdzięczna za odpowiedź!
Ja czytałam w internecie że wysyła sie Świadectwo z 3 gimnazjum i 1, 2 liceum .
a możecie mi powiedziec jak to jest z tymi ocenami ?
6-
5-
4-
3-
2-
1-
będę bardzo wdzięczna ;)
Witam ponownie !

Dwa miesięce temu , praktycznie opuściłem temat , który sam niegdyś założyłem . Myśląc , że wyczerpało się , nikt nic nie pisze i temat trafi do kosza , a tu wchodzę teraz i niespodzianka , m
Cześć wszystkim po przerwie :)
Jak tam Wasze przygotowania do aplikacji?
Ja wysłałam ostatnio pierwszych osiem :) Teraz powoli będę dosyłać kolejne, jak uda mi się uporać z wielką ilością supplemental essays, które są wymagane prawie przez każdy uniwersytet.

Co do ocen: ja wysyłałam transkrypt z 4 lat, łącznie z ocenami semestralnymi. High school w USA trwa 4 lata, więc wydaje mi się, że u nas też chcieliby zobaczyć oceny z takiego okresu nauki. Poza tym większość osób z reguły ma lepsze oceny w III gimnazjum, niż w liceum, więc może nawet warto je wysłać ;))

W dokumentach, które będzie musiał dodać Wasz counselor, pojawi się miejsce na School Profile. Prawdopodobnie będziecie musieli go sami przygotować, więc wtedy po prostu podajcie skalę ocen (6 - excellent, 5 - very good itd.) w polskiej szkole i wytłumaczcie, kiedy się je dostaje, jaki mniej więcej procent punktów na testach jest na nie wymagany itp.. Większość informacji można bez problemu znaleźć na anglojęzycznej Wikipedii, więc nie musicie się martwić, że zajmie Wam to 100 lat ;)
inhe daj nam znaczc gdzie cię przyjęli ;)
Witajcie! Mam zamiar studiowac w stanach i dowiedzialam sie juz odrobine na ten temat (robilam probne toefle itp). Jestem w pierwszej liceum, wiec mam jeszcze troche czasu :)
Ale mam pytanko: wiecie moze czy zdobycie np. tytulu laureata na olimpiadzie z angielskiego cos daje na uniwerki w usa? W sensie czy wogole moga to wziac pod uwage? Tytul laureata chyba zwalnia z matury z ang i daje na niej 100% ale nie wiem na ile oni biora pod uwage mature z ang :P
przygotowuje sie wlasnie do drugiego etapu olimpiady
Z gory dzieki za odpowiedz :)
Na uniwerki amerykanskie skladasz podanie na dlugo wczesniej zanim napiszesz mature w listopadzie grudniu w trybie early decision lub w styczniu lutym chyba najpozniej przed napisaniem matury juz wiesz czy sie dostalas :) any questions ?
Dokładnie, decyzje dostaniesz najpóźniej pod koniec marca/na początku kwietnia klasy maturalnej, więc wyniki matury nie będą wpływały na decyzję o przyjęciu. Jednak jeśli udałoby Ci się zdobyć tytuł laureata/finalisty olimpiady w I albo II klasie, to będziesz mogła wpisać to do sekcji z osiągnięciami w Common Application.
Inhe na jakim poziomie trzeba znac angielski zeby zdac sat , toefl jest na poziomie C2 wiec wysoko , moj angielski jest na poziomie B1+ , mam teraz duze watpliwosci , czy warto ? Mam alternatywy w postaci danii i UK gdzie tez zamierzam wyslac aplikacje , ale jeszcze decyzji nie podjalem , bylbym wdzieczny gdybyscie mi doradzili :) Pozdrawiam !
Co do egzaminu TOEFL/IELTS zależy jakie wymagania da Ci uczelnia. Zdawałam IELTS, więc orientuję się, że na tych lepszych uniwersytetach z reguły chcą wyniku 6.5, najczęściej 7.0 (zarówno w USA, jak i w UK). Miałam okazję zdawać zarówno CAE, jak i IELTS i te egzaminy trochę się różnią - np. Listening na IELTS jest w mojej opinii duużo łatwiejszy, z kolei Writing sprawia trochę problemów, bo część akademicka wymaga napisania opisu wykresu/tabeli, z czym pewnie większość osób nie miała nigdy styczności. Takim Listeningiem można więc sobie nadrobić, jeśli nie jest się najlepszym w pisaniu i podnieść swój overall score. Myślę, że dobrze gdyby udało Ci się dotrzeć w okolice poziomu C1, ale nie jestem specjalistą od poziomów w skali CEFR ;) Jak wiemy w przypadku egzaminów (zarówno IELTS/TOEFL/CAE/CPE itp., jak i SAT) wielką rolę odgrywa przygotowanie i poznanie formatu zadań. Sumiennym przygotowaniem można sobie pomóc. Ja np. obawiałam się pisania eseju - 25 minut na napisanie najlepiej 2 stron rozprawki i poparcie postawionej tezy argumentami z literatury, czy historii (oczywiście nie jest to obowiązek, ale warto) - trochę mnie to przerażało ;) Dlatego przyznam, że stworzyłam sobie schematy pisania wstępu, rozpoczynania kolejnych paragrafów oraz zakończenia. Czułam się dużo pewniej, bo część wypracowania miałam już gotową, zanim nawet poznałam temat :)) Wiem, że dużo osób stosuje podobne praktyki, szczególnie osoby, które nie są native speakerami angielskiego.

SAT znany jest ze swojego słynnego vocabu ;) W tym przypadku trzeba po prostu znaleźć najlepszą metodę nauki tych wszystkich słówek (mi dobrze pracowało się z programem Anki do tworzenia fiszek) i regularnie pracować. Są też części gramatyczne oraz czytanie, dlatego warto dobrze znać gramatykę, ale równie ważne jest robienie próbnych egzaminów. Oczywiście jest też matematyka - trzeba znać do niej trochę matematycznych określeń po angielsku, ale nie ma ich aż tak wiele - myślę, że spokojnie wystarczy robienie próbnych testów, żeby się z nimi zaznajomić.

Ja aplikuję zarówno do USA i UK. Aplikacja na uczelnie w Wielkiej Brytanii jest bardzo prosta, najwięcej czasu zajmuje Personal Statement, ale poza tym nie ma większych przeszkód w aplikowaniu. W przypadku USA sprawa jest trudniejsza - aplikując do większej ilości szkół pojawiają się tony supplemental essays, a jeśli starasz się o pomoc finansową musisz o nią aplikować w momencie składania aplikacji, więc do tego wszystkiego dochodzą jeszcze profile finansowe, zaświadczenia pracodawców, PITy itd + oczywiście mamy tu zabawę z SAT ;) Jest to pracochłonne, ale też satysfakcjonujące :)) Znam osobę, która studiuje w Danii i jest bardzo zadowolona. Proces aplikacji nie był chyba specjalnie trudny, na pewno nie ma też tak wysokich wymagań językowych. Ale do Danii nie aplikuję, więc nie mogę się wypowiadać :)
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie postaram się odpowiedzieć :)
(Przepraszam za tak długi wpis ;))
edytowany przez inhe: 14 sty 2014
A ile godzin zajmuje przygotowanie sie na SAT ? A ile na TOEFL ? A jak jest z IELTS , czy wszystkie uczelnie go akceptuja , slyszalem ze jest na poziomie C1 a Toefl C2 wiec jest trudniejszy , , jakie zdawales sat subject tests ? I czy mozna na przyklad zdawac najpierw jeden sat II potem sat I potem nastepny sat II ? Kiedy zdawales testy w drugiej czy pierwszej klasie liceum , na jakie uczelnie z ivy aplikujesz ?
Ojej, co do godzin to ciężko powiedzieć - uczyłam się dosyć nieregularnie, bardziej zmobilizowałam się w miesiącach bliżej egzaminu. Mogę Ci powiedzieć, że zrobiłam wszystkie testy z Blue Book (10) + ok. 10 (nie zawsze całych, czasami skupiałam się tylko na poszczególnych sekcjach) innych. Poza tym im bliżej było do SAT, tym bardziej starałam się regularnie powtarzać słówka.

Większość uczelni akceptuje IELTS, kojarzę, że tylko Princeton miał z nim jakiś problem. Część uczelni zwalnia też international students z konieczności wysłania wyników TOEFL/IELTS na podstawie dobrych wyników z sekcji Critical Reading z SAT. Część uniwersytetów nie wymaga w ogóle TOEFL/IELTS, chociaż niektóre mówią, że jest to wskazane, aby go zdać i wysłać wynik.
Niestety nie wiem, czy TOEFL aż tak znacząco różni się poziomem od IELTSa.

Zdawałam biologię, chemię i włoski. Tak, za jednym razem możesz zdać SAT I lub 3 SAT II. Możesz do nich podchodzić ile razy chcesz. SAT I zdawałam w II klasie, a SAT II teraz, w III. Nie był to najlepszy pomysł, bo z każdym rokiem liceum przybywa roboty, więc jeśli masz szansę tak wcześnie zabrać się za przygotowania, tym lepiej dla Ciebie :) Z Ivy aplikowałam na Columbię, Cornell, University of Pennsylvania i Yale.

A skladales podanie s trybie Early Decision ? A i takie pytanie , musiales uczyc sie cale dnie kilka godzin dziennie do sat-ow czy raczej nie ? Ja pewnie bede zdawal ... World History , German , Math 1 lub 2. , szkoda ze geography nie ma ale trudno , a jaki jest twoj uniwerek marzen ?
Nie, nie składałAM ;) żadnego podania w Early Decision.
W przypadku SAT to polegało bardziej na rozwiązywaniu próbnych testów, bo poza słówkami + ew. odświeżeniem sobie jakiś zagadnień z matematyki nie ma wiele do nauki. Tylko, że SAT trwa prawie 4 godziny, więc zrobienie takiego testu zajmowało trochę czasu. W przypadku SAT Subjects zależy co zdajesz i jak dobrze znasz już zagadnienia na ten test. Jeśli np. umiesz dobrze niemiecki, to pewnie poradziłbyś sobie świetnie bez żadnego dodatkowego przygotowania.
Columbia :)
edytowany przez inhe: 15 sty 2014
A tak wgl , to jak ci sat-y poszly ? Jakich ksiazek uzywales ? A test jezykowy np sat subject german czy wloski ? Matura rozszerzonq z tg jezyka ? A wiec co bys radzil ? Usa czy Uk , osobiscie sklaniam sie coraz bardziej przy obu ale z naciskiem na stany , poz tym miales jakies activities ? Jak tak to jakie ? I o czym pisales personal essay ?
PisałAM już o wszystkim wcześniej. MiałAM trochę ponad 2000 pkt. Włoski 690, żałuję, że nie zaczęłAM przygotowywać się wcześniej (to była dość spontaniczna decyzja), bo pewnie udałoby mi się wyciągnąć na 700+. Nie, nie piszę matury z włoskiego, nie znam go na tyle dobrze, żeby napisać maturę rozszerzoną. Książki:

Cytat: inhe
3. Jeżeli chodzi o naukę - gdzie znajdę konkretne materiały? ( książki itp. z informacjami które obowiązują na teście - allegro? )
Polecam forum College Confidential - kopalnia wiedzy, jak chodzi o przygotowanie, uniwersytety itd. Jak chodzi o SAT I to wyborem większości studentów jest College Board SAT Study Guide (zawiera całe wprowadzenie do SAT i 10 próbnych testów, a ta najnowsza wersja z DVD chyba 11). Jeśli będziesz czuł potrzebę dalszego ćwiczenia jednymi z najpopularniejszych wydawców są Barron's i Princeton Review. Ja mam też książkę 12 Practice Tests for the SAT Kaplana. College Board na swojej stronie oferuje też kursy online z kolejną porcją testów. Jak chodzi o SAT II to dokładnie te same wydawnictwa. http://talk.collegeconfidential.com/sat-subject-tests-preparation/1[tel]list-best-sat-subject-test-prep-books.html - ten wątek pomoże Ci wybrać odpowiednie książki, polecam. Ja do Biology i Chemistry przygotowuję się z Barron's i Princeton Review, które są chyba najczęściej wybieranymi przez studentów podręcznikami.

Jeśli dasz radę spełnić wszystkie wymagania związane z aplikacją do USA, aplikacja do UK wyda Ci się naprawdę prosta, więc czemu nie spróbować?

O activities też już pisałam:
Cytat: inhe
Ja mam trochę wolontariatu, zajęcia językowe, trenowałam sport przez parę dobrych lat.

Personal essay o zainteresowaniu nauką języków obcych.
edytowany przez inhe: 18 sty 2014
A jak jest z ocenami ? Sa jakies konkretne wymagania dotyczace sredniej ? Do tej pory nie spotkalem sie z jakims konkretem , poza postami osob ktore nie maja pojecia o studiach w stanach i pisali 6.0 :) Pewnie nie ma jakichs konkretnych wymagan, ale chodzi mi o ze same piatki musza byc albo cos w tym stylu .
Wiadomo - im wyższa średnia, tym lepiej. Ale jasne jest, że ciężko jest mieć same 5. Do transkryptu Twój counselor dołącza School Profile, w którym opisany jest m.in. polski system nauczania. Nie będzie więc tak, że admission officer nie będzie miał pojęcia o tym jak wygląda nauka i ocenianie w Polsce.
ja równiez przymierzam się do studiowania w USA - bardzo ciesze się, że trafiłam na tą dyskusję- to naprawde kopalnia wiedzy!:) obecnei jestem w drugiej klasie LO, w czerwcu zamierzam zdawać Subject Testy ( Maths&physics i moze w porywach World history), obecnie jest ciezko, ale jestem dobrej myśli, do SATA na poważnie przygotowuję się od września ;) mam również pytanie, może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć: na jednej ze stron (http://www.zaradni.pl/nauka-i-edukacja/jak-i-gdzie-zdawac-sata-amerykanska-mature/1,6225)przeczytałam, że najpierw trzeba zdawać SAT 1, a dopiero potem Subject - własnie w takiej kolejności. Nigdzie indziej nie spotkałam się z taką informacją i trochę mnie zdezorientowała....
Hej @karolka96! Świetnie, że przyłączasz się do dyskusji.
Niee, nie ma znaczenia, który test zdasz pierwszy. Może coś pokręcili, a tak naprawdę chodziło o to, że nie można za jednym podejściem zdać SAT i SAT Subject Tests.
mam jeszcze takie pytanie- w jaki sposób dokumentowac swoją działanośc pozaszkolną- czy konieczne są jakies zaswiadczenia/zdjęcia (kółka, wolonatriat) czy można po prostu napisać, że się w nich uczestniczyło?
Nie :) Common Application posiada sekcję Activities, gdzie możesz dodać max. 10 różnych aktywności pozaszkolnych. Nie trzeba niczego dokumentować, no chyba, że sam uniwersytet napisałby z taką prośbą do Ciebie, ale nie słyszałam o takich przypadkach :)
To trochę dziwne.. przeciez ludzie moga tam wypisywac, co chcą i i tak nikt tego nie sprawdzi:/
Dołączam do dyskusji, choć bardzo odbiegam od Was wszystkich. głównie ilością lat jakie mam na karku - bo jestem na 4 roku studiów :P obecnie jestem na uczelni medycznej, ale nie studiuję na Lekarskim. wpadł mi jakiś czas temu szalony pomysł studiowania medycyny w Stanach bądź w UK, sama do końca nie wiem, ale chyba bardziej mnie ciągnie do stanów. na 2015 prawdopodobnie, bo już i tak będę dość dojrzała i nie chce zwlekać bardziej. Tylko pojawia się ogromny problem, bo mam BARDZO mało czasu na przygotowanie się do aplikacji, SATy, wszystkie papiery. nawet nie wiem czy to wykonalne. Ale warto próbować, prawda? :)

głównie się tu udzieliłam bo jakoś jak Was czytam to rośnie we mnie nadzieja. A potrzebuje jej, bo moja wiara w siebie czasami gdzieś zwyczajnie znika :)
Cześć:D próbować zawsze warto! ja np. wychodzę z założenia, że nawet jesli mi się nie uda, to całe to applikowanie jest niesamowitywym doświadczeniem, to jest wyzwanie, które może dac mi satysfakcję, nauczy mnie wiele: nie tylko polepszę swój angielski, ale tez nauczę się organizacji, efektywnego wykorzystywania czasu i dążenia do wyznaczonych celów. antsik, próbuj jak najbardziej - nic nie tracisz, a możesz zyskać coś niesamowitego! Powodzenia i wytrwałości!!
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 156

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa