Cytat: andermel
rozgladam sie, ale jeszcze nie wybralam - pojde tam gdzie mnie zaakceptuja, ale wierze ze do uwe mi sie uda. czytam niektore tematy tutaj i widze samych tych co skladaja papiery do universytetow z top 10 a ja sobie tutaj siedze i marze o dostaniu sie do szkoly co zajmuje 58 miejsce na 120 omg
tzn. czy moge zapytac sie jak u was wyglada sprawa z ocenami? bo w tamtym roku mialam srednia 4.0, ale w tym roku postanowilam sobie zrobic troche luzu, bo to ostatni czas gdy nie musze sie jeszcze stresowac przed "doroslym zyciem" i mam 3.0 ale od miesiaca prawie oszalalam na punkcie mozliwosci studiowania w uk i well wszyscy tutaj wygladaja jakby mieli srednie powyzej 5.0 :O
Cześć andermel!
Najważniejszjsza rady:
1. Nie wszyscy mają wysoką średnią z wszystkich ocen. ŚREDNIA Z OCEN ani OCENY nie sa ważne. Liczy się MATURA.
2. Najważniejsze jest, żeby wiedzieć kim się chce być w przyszłości, jakie studia są do tego potrzebne, jakie przedmioty trzeba zdawać, żeby się na te studia dostać. W UK starczą w większości 3 przedmioty rozszerzone. Wśród nich lepiej żeby nie był to polski, może być angielski.
3. Skupić się na tych przedmiotach i uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć.
4. Wcześniej rozejrzeć się, kto z nauczycieli może napisać Personal Reference. Osoba ta powinna być Ci przychylna, najlepiej ucząca przedmiotu, z którego zdajesz maturę, zeby mogła napisać jak bardzo interesujesz się tym przedmiotem itp. i musi mówić po angielsku.
4. Sprawdzić wcześniej pisząc emaile do każdego uniwerku osobno, jakie mają wymagania dla Polaków, ponieważ nie zawsze ta informacja jest podana na stronach www. Ważne! Czasami gorsze uniwerki mają wyższe wymagania niż lepsze. Piszcie na konkretny kierunek, bo są różne wymagania na prawo, medycynę i czy antroplogię.
5. Wybrać TYLKO jeden kierunek (dwa tylko jeśłi sa pokrewne i nie będzie miało to wpływu na Personal Stement. W przeciwnym razie każdy uniwerek Was odrzuci, bo dojdzie do wniosku, że jesteście niedojrzali i nie wiecie co studiować. Każdy rok studiów dużo kosztuje i wolą, zeby kandydat poczekał rok i dojrzał/wiedział co chce robić.
6. Przeczytajcie to forum od deski do deski, mimo, ze czasem może być przynudne (zbaczanie z tematu), ale warto.
7. Zajęcia pozaszkolne/konkursy są ważne, ale w kontekście potwierdzającym wasze zainteresowane kierunkiem studiów. Musicie udowodnić, że jesteście warci miejsca. Macie czas, więc rozejrzyjcie się, w czym możecie wziąć udział, co będzie dobrze wyglądało w waszym PS.
8. Nie odkladajcie do ostaniej chwili pisnia PS i PR. Napiszcie, odłóżcie na bok, wróćcie kilka razy i poprawcie. Dajcie do przeczytania komuś, zeby zrócił uwage na drobiazgi, które mogą byc źle/opacznie odebrane. Polecam moją ulubioną stronę