Studia w UK 2014/15

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 88
poprzednia |
czyżby przyszli maturzyści nie łączą swojej przyszłości ze studiowaniem w uk?? :)
ja wiążę!! póki co rozglądam się za uniwersytami, najbardziej interesuje mnie coś związanego z travel/tourism. A Ty coś planujesz? :D
Mój syn też wybiera się do UK. Na razie myśli o matematyce.
ja to mam prawie wszystko obcykane... bede uderzać w university of the west of england w bristolu ale mam problem z wybraniem kierunku, ale chyba zostane przy film albo wezme media culture and practice
oraz przystapie do certyfikatu IELTS, poniewaz ma bardzo ładne poparcie od british council

strona studiawanglii.pl jest bardzo pomocna! pisze emaile z wlascicielem strony i nie wiem co bym zrobila gdyby nie ta strona!
edytowany przez andermel: 06 kwi 2013
Ja też wiążę ;)
andarmel - też myślałam o tych kierunkach ponieważ robienie filmów to jest jedno z moich hobby ale zdecydowałam się na coś bardziej związane z science - bardziej pewne, a dla mnie tez bardzo interesesujące ;) Gdzie i kiedy zdajesz IELTS? Też się na niego zdecydowałam, tylko jeszcze daty nie wybrałam i sie trochę tego boję.
co do daty to jeszcze nie wiem, bo planuje napisac w 2014 roku po maturze - najpierw to sie na niej skupie :)
a co do daty to na moje oko lepiej wlasnie poczekac do wrzesnia bo wtedy wyplyna terminy dla naszego rocznika i ucas bedzie odswiezony i daty certyfikatow :)
a wybralam ielts bo bardzo fajnie rozpisany jesy i wgl; jak macie chwilke to sie porozgladajcie http://www.britishcouncil.org/pl/poland-ielts.htm
Też miałam taki zamiar, ale jak nie zdam wystarczająco dobrze to będzie mniej czasu żeby poprawić. Z drugiej strony będzie więcej czasu żeby się nauczyć :D A IELTS wybrałam bo każda uczelnia go przyjmuje bez problemu, a tych próbuję unikać ;) Jakie rozszerzenia zdajesz??
rozszerzenie z wosu, polskiego i ang ofc - pomimo ze UWE nie wymaga zadnych rozszerzen (If you completed the new Polish Matura with 75% overall and 55% in English Language, you will be considered for admission onto undergraduate programmes) i tak mam zamiar je pisac na podniesienie sobie "poziomu" :)
no wiesz jesli chce przystepowac do certyfikatu ktory kosztuje okolo 640 zlotych, sama cena jest motywacja do nauki bo nie chce wyrzucac tyle pieniedzy w bloto ;)
Co racja to racja :D Mnie zastanawia czy CAE jest trudniejszy od IELTS bo ostatnio byłam na zajęciach do CAE i był trudny. Do zrobienia ale trudny. Ja się czasem zastanawiam po co komplikuje sobie tak życie :D Chociaż w sumie to to jest moje marzenie, a osiągniecię ich nigdy nie jest łatwe & będe mieć satysfakcję jeśli się uda :D
A próbujesz jeszcze na jakiś uni czy tylko ten UWE??
w takim razie join the club :)
wyjazd do anglii to tylko kwestia czasu u mnie. pomyslec, za rok juz moge dostac odpowiedz od universytetu...
a o cae slyszalam ale studiawanglii.pl polecal mi wlasnie ielts lub toefl to postawilam na ielts
skoro to nasze marzenie, zrobimy wszystko co w naszej mocy by nie bylo czasu na watpliwosci :))
rozgladam sie, ale jeszcze nie wybralam - pojde tam gdzie mnie zaakceptuja, ale wierze ze do uwe mi sie uda. czytam niektore tematy tutaj i widze samych tych co skladaja papiery do universytetow z top 10 a ja sobie tutaj siedze i marze o dostaniu sie do szkoly co zajmuje 58 miejsce na 120 omg
tzn. czy moge zapytac sie jak u was wyglada sprawa z ocenami? bo w tamtym roku mialam srednia 4.0, ale w tym roku postanowilam sobie zrobic troche luzu, bo to ostatni czas gdy nie musze sie jeszcze stresowac przed "doroslym zyciem" i mam 3.0 ale od miesiaca prawie oszalalam na punkcie mozliwosci studiowania w uk i well wszyscy tutaj wygladaja jakby mieli srednie powyzej 5.0 :O
edytowany przez andermel: 06 kwi 2013
Właśnie!! High five! Za marzenia itd. ;)
A co do TEOFL to zdaję się że nie każdy uni go akceptuję, a przynajmniej takie informację znalazłam, także IELTS najbezpieczniejszy mi się wydaję.
Nieee, coś ty :D Ja bd miec ok 4,0-4,5 jak bedzie dobrze. Trudne liceum + skupiam się na przedmiotach na których mi zależy, a taki WF czy religia mi obniżają średnią :D Czytałam, że oceny się jakoś szczególnie nie liczą i taką mam nadzieję, tylko do zdania swietnie matury się przykładam i do teog certyfikatu. Plus jestem wolontariuszką, tylko jakie to znaczenie będzie miec to ja nie wiem :D A składam do różnych, dwóch z pierwszej 10 i 3 z dalszych miejsc żeby być pewną, że się gdzieś dostam.
ja na wolontariat zglosze sie przy nastepnym wośp, mam nadzieje, ze tez sie wliczy.
oraz mam certyfikat z unii europejskiej o szkoleniu z zakresu kulturoznactwa, prezentacji i manipulacji dwuletniego, ktory mi sie w tym roku konczy - czy to tez w jakims stopniu pomaga w odbiorze przez universytet?
ha to u mnie tak to wyglada - humanistyczne przedmioty mam na 3/4, a ze scislych to mam same dopuszczajace oops
a od ciebie jakich progow wymagaja te uczelnie ktore wybralas?
Ja jeszcze nie jestem pewna do których składać. Tzn, wiem że daję do 1/2 uni w Londynie, prawdopodobnie do Imperial College London albo University College London albo King's College London bo to sa po prostu jedne z lepszych a Londyn to Londyn :D Daję też do 1/2 gdzieś w UK i do 2 albo 3 w Szkocji, tak żeby wyszło 5 razem i tu myślałam o Glasgow, ale słyszałam że kiepsko z przestępczością albo Heriot-Watt albo Dundee, chociaż jest duża szansa, że zmienie jeszcze zdanie :D A że uni 5 to i wymagania różne. A kierunki mam wybrane 3 różne i dalej się wacham w którą stronę pójść. Wiem, że powinnam się zdecydować już, ale ja lubię za dużo rzeczy i potem tak wychodzi. Dobrze, że już sobie ten kierunek związany z filmem odpuściłam i tyle dobrze. Chociaż trochę żal ;)
Cytat: andermel
rozgladam sie, ale jeszcze nie wybralam - pojde tam gdzie mnie zaakceptuja, ale wierze ze do uwe mi sie uda. czytam niektore tematy tutaj i widze samych tych co skladaja papiery do universytetow z top 10 a ja sobie tutaj siedze i marze o dostaniu sie do szkoly co zajmuje 58 miejsce na 120 omg
tzn. czy moge zapytac sie jak u was wyglada sprawa z ocenami? bo w tamtym roku mialam srednia 4.0, ale w tym roku postanowilam sobie zrobic troche luzu, bo to ostatni czas gdy nie musze sie jeszcze stresowac przed "doroslym zyciem" i mam 3.0 ale od miesiaca prawie oszalalam na punkcie mozliwosci studiowania w uk i well wszyscy tutaj wygladaja jakby mieli srednie powyzej 5.0 :O

Cześć andermel!
Najważniejszjsza rady:
1. Nie wszyscy mają wysoką średnią z wszystkich ocen. ŚREDNIA Z OCEN ani OCENY nie sa ważne. Liczy się MATURA.
2. Najważniejsze jest, żeby wiedzieć kim się chce być w przyszłości, jakie studia są do tego potrzebne, jakie przedmioty trzeba zdawać, żeby się na te studia dostać. W UK starczą w większości 3 przedmioty rozszerzone. Wśród nich lepiej żeby nie był to polski, może być angielski.
3. Skupić się na tych przedmiotach i uczyć się, uczyć i jeszcze raz uczyć.
4. Wcześniej rozejrzeć się, kto z nauczycieli może napisać Personal Reference. Osoba ta powinna być Ci przychylna, najlepiej ucząca przedmiotu, z którego zdajesz maturę, zeby mogła napisać jak bardzo interesujesz się tym przedmiotem itp. i musi mówić po angielsku.
4. Sprawdzić wcześniej pisząc emaile do każdego uniwerku osobno, jakie mają wymagania dla Polaków, ponieważ nie zawsze ta informacja jest podana na stronach www. Ważne! Czasami gorsze uniwerki mają wyższe wymagania niż lepsze. Piszcie na konkretny kierunek, bo są różne wymagania na prawo, medycynę i czy antroplogię.
5. Wybrać TYLKO jeden kierunek (dwa tylko jeśłi sa pokrewne i nie będzie miało to wpływu na Personal Stement. W przeciwnym razie każdy uniwerek Was odrzuci, bo dojdzie do wniosku, że jesteście niedojrzali i nie wiecie co studiować. Każdy rok studiów dużo kosztuje i wolą, zeby kandydat poczekał rok i dojrzał/wiedział co chce robić.
6. Przeczytajcie to forum od deski do deski, mimo, ze czasem może być przynudne (zbaczanie z tematu), ale warto.
7. Zajęcia pozaszkolne/konkursy są ważne, ale w kontekście potwierdzającym wasze zainteresowane kierunkiem studiów. Musicie udowodnić, że jesteście warci miejsca. Macie czas, więc rozejrzyjcie się, w czym możecie wziąć udział, co będzie dobrze wyglądało w waszym PS.
8. Nie odkladajcie do ostaniej chwili pisnia PS i PR. Napiszcie, odłóżcie na bok, wróćcie kilka razy i poprawcie. Dajcie do przeczytania komuś, zeby zrócił uwage na drobiazgi, które mogą byc źle/opacznie odebrane. Polecam moją ulubioną stronę

Ja już przeczytałam większość tego forum i wiem o każdym z punktów które wymieniłaś, nie mniej dziękuje bardzo :) Co do kierunku nie jestem pewna, ale sa pokrewne i myślę, że się zdecyduję na jeden jak więcej poczytam na ich temat. Mam pytanie co do PR, czy może go napisac po prostu nauczyciel angielskiego??
@khya
Tak, starszemu synowi pisała nauczycielka angielskiego, a szedł na informatykę.
Ważne, żeby ktoś napisał w nim, co sądzi o Twoim wyborze, czy rzeczywiście się intereseujesz i czy osiągniesz predicted grades itp. Oni też nie chcą w ciemno dawać miejsc. Zdaje się, ze są karani jeśli przyjmą za dużo studentów i jak za mało. Też mają trudne zadanie.
Babe 2013 - Ja nie mówię, że nie ;) Czytałam wiele twoich postów i bardzo zazdroszcze twoim synom. I myślę, że nie jako jedyna na tym forum :) Jestem an profilu mat-inf-ang w liceum także też się zastanawiałam nad informatyką, ale w końcu zdecydowałam że bardziej "ciągnie" mnie w stronę genetyki bądź jakiejś inżynierii. Za to nagrywanie tych wykładów brzmi bardzo interesująco, tak samo komputery dostępne 24h, ponieważ najlepiej mi się mysli wieczorem i w nocy, więc może wezmę pod uwagę ten uni.
@khya
Tacy rodzice jak ja są bardzo męczący. ;-)
Pewnie wiele osób się cieszy, że nie ma takich. Wiem coś o tym.
Babe 2[tel]Może i męczący, ale po wszystkim się takich najbardziej docenia:) Zresztą ważniejsze że pomocni, niż że męczący :D
ale szybko się rozwinął ten wątek :D
ja też zamierzam zdawać IELTS, ale nie wiem jeszcze kiedy - pewnie pod koniec tego roku. Najpierw muszę kupić książki i się do tego pouczyć porządnie.
U mnie z ocenami jest różnie, ale ostatecznie miałam średnią 4.1 na pierwszy semestr.

I mam takie pytanko
jeśli chcę powiedzmy kierunek 'International Travel Management' albo coś w tym stylu, to czy konieczna jest rozszerzona geografia? Jeśli tak to będzie tragedia, bo niby jestem na rozszerzonej ale przez całą pierwszą klasę nic nie robiliśmy, a dodatkowo jak oglądałam matury z geografii (podstawowe..) to się załamałam. Tak więc czy wystarczyła by mi rozszerzona matematyka i angielski?
Interesują mnie takie uniwersytety:
Lancashire
Bucks
Brighton
Surrey (podobno najlepszy jeśli chodzi o turystykę)
West London
Greenwich
Westminister

Czy ktoś z Was coś o nich słyszał? Wybaczcie że tyle może głupich pytań zadaję, ale nie mam kogo zapytać więc męczę Was :D
Khya, jeszcze co do CAE
ja chodzę na dodatkowy angielski właśnie z CAE i powiem tak. Rzeczywiście jest do zrobienia ale jest trudny, poza tym z tego co wiem to uczelnie raczej nie chcą CAE tylko IELTS. Tak więc nie ma co męczyć się z mega trudnym CAE tylko przygotować się porządnie do IELTS i zdać to ;)
Do CAE są określone ćwiczenia, na tej samej zasadzie więc trzeba po prostu dużo ćwiczyć i wtedy można zdać.
niektóre uczelnie przyjmują cae, ale musi to być zdanie tak co najmniej na b... przynajmniej tak mi napisała jedna z moich, co nie zmienia faktu, że ielts jest nie dość, że bardziej przez nich ceniony, to jeszcze łatwiejszy, więc po co się męczyć z cae?
Cytat: ferltoun
ale szybko się rozwinął ten wątek :D
jeśli chcę powiedzmy kierunek 'International Travel Management' albo coś w tym stylu, to czy konieczna jest rozszerzona geografia? Jeśli tak to będzie tragedia, bo niby jestem na rozszerzonej ale przez całą pierwszą klasę nic nie robiliśmy, a dodatkowo jak oglądałam matury z geografii (podstawowe..) to się załamałam. Tak więc czy wystarczyła by mi rozszerzona matematyka i angielski?

Weź się w garść i zacznij pracę nad ta geografią już teraz. Masz całe wakcje i kolejny rok do nauki. Na pewno sobie poradzisz, jeśli będzie Ci zależało i jak się przyłożysz. Powiedz sobie, że dasz radę. Liczy się sytematyczność. Codziennie zrób coś. Nawet nie zauważysz, jak duż wiedzy wchłoniesz.
Nie ma co się oglądać na szkołę, nauczyciela, tylko uczyć się we własnym zakresie. Żadnemu nauczycielowi nie będzie tak zależało jak Tobie. Pomyśl, że jest to najważnejszy okres w Twoim życiu i warto zawalczyć o lepszy uniwerek. Będziesz mieć go w swoim CV przez resztę życia. Powodzenia!
Ja wiem o tym i nie zamierzam zdawać CAE, tylko po prostu pytałam czy jest trudniejszy bo z nim miałam styczność a z IELTS nie.
ferltoun - tak na 99% nie wystarczy. Oni wymagają praktycznie zawsze 3 rozszerzeń i też nie zawsze akceptują angielski jako jedno z nich. Ale z geografią jest o tyle dobrze że to jest głównie pamięciówka i o ile umiesz kojarzyć fakty to powinnaś zdać. Minusem jest to że musiałabyś się uczyć sama.
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź :)
Chyba właśnie muszę się uprzeć i zacząć porządnie uczyć tej geografii. Tylko że moja szkoła jest taka że nauczyciele bardzo dużo wymagają np z chemii albo fizyki, która do niczego mi się nie przyda. I nie da się pogodzić nauki geografii i tych mniej ważnych przedmiotów, ale tak jak wcześniej mówiliście na uniwersytetach chyba nie patrzą na oceny tylko i wyłącznie na maturę prawda?
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 88
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie