Studia w UK 2014/15

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 88
Cytat: Babe_2013
4. Wcześniej rozejrzeć się, kto z nauczycieli może napisać Personal Reference. Osoba ta powinna być Ci przychylna, najlepiej ucząca przedmiotu, z którego zdajesz maturę, zeby mogła napisać jak bardzo interesujesz się tym przedmiotem itp. i musi mówić po angielsku.

Z tym się nie zgodzę tak do końca, bo referencje można samodzielnie lub przez kogoś innego przetłumaczyć. Idealnie, jeśli ktoś kto pisze referencje jest nam przychylny i na dodatek napisze je po angielsku. Naomiast jeśli ktoś uczy przedmiotu związanego z kierunkiem studiów (biologia na przykład) i jest nam bardzo przychylny i nas zna, a nie mówi po angielsku to lepiej żeby napisał po polsku i żeby to przetłumaczyć, niż tylko skupiać się na średnio lubianej nauczycielce angielskiego :)
Mi tam najbardziej przychylna nauczycielka angielskiego właśnie jest, chociaż wydaję mi się że lepiej by było gdyby referencję mi napisała pani z matematyki/chemii/biologii ;)
ferltoun - ja się uczę sama chemii i biologii, więc myślę że dasz radę. Musisz tylko nauczycielkę geografii przkonać że Ci zależy i wtedy może sama ci pomoże, da materiały itd. A jak nie to podręcznik, internet i do roboty ;)
Zmotywowaliście mnie - będę cisnąć geografię :D

a co do PS, to kiedy zaczynacie pisać? w trzeciej klasie będzie ciężko, więc ja się postaram w wakacje zacząć...
edytowany przez ferltoun: 07 kwi 2013
Też chcę zacząć w wakację, ale będę pracować więc nie wiem jak z tym wyjdzie. W każdym razie najpóźniej w październiku, żebym potem miała czas posprawdzać, poprzerabiać itd :)
Cytat: ferltoun
Zmotywowaliście mnie - będę cisnąć geografię :D

a co do PS, to kiedy zaczynacie pisać? w trzeciej klasie będzie ciężko, więc ja się postaram w wakacje zacząć...

ja nie mialam w ogole geo w 3LO, a Ty masz mnostwo czasu, wiec na pewno dasz rade :).

proces tworczy mojego PSa zaczal sie z 10dni przed deadlinem, ja to jest ciezki len i przypadek zostawiania wszytskiego na pozniej..
skoro Wy juz wiecie, co i jak, przynajmniej z grubsza, smialo mozecie sprobowac zaczac w wakacje. na spokojnie i powoli :D.
wizmod - postaram się, ale ja też niestety mam nawyk zostawiania wszystkiego na ostatnia chwilę ;) Tyle dobrze, że w końcu się zawsze biorę za siebie i zwykle wychodzi całkiem dobrze. Dlatego zbieram teraz informację :D
Wizmod, a Ty na jakim jesteś kierunku, że zdawałaś geo? :)
Wizmod, a Ty na jakim jesteś kierunku, że zdawałaś geo? :)

business studies.
geo to taki przypadek. uznalysmy w pare osob, ze warto cos doatkowego zdac i padlo na geo. chociaz podejrzewam, ze uni zwisalo, co ja sobie zdaje i moglo to byc cokolwiek. (w przypadku mojego kierunku, oczywiscie, gdzie w PL w LO nie masz ekonomii czy ksiegowosci ;D.)
I podobają Ci się póki co te studia? :D
Widzę, że jechałaś ze znajomymi, a jak reszta, jedziecie sami czy z kimś? Ja bym chciała z kimś, ale nie wiem czy ktokolwiek się porwie na taki wyjazd :D
Moje 3 koleżanki też chcą jechać z tym, że jedna chce na studia muzyczne, druga nie jest pewna, a trzecia chce na 100% i mam nadzieję, że uda mi się jakoś z którąś jechać. Ale i tak uważam, że możnaby się tutaj jakoś poumawiać jak już będziemy wiedzieli gdzie się dostaniemy ;)
też jestem za tym żeby się poumawiać :D
u mnie niby jedna koleżanka chce ale zobaczymy jak to wyjdzie ;)
Myślę, że to dobry pomysł bo mimo wszystko to jest nowe środowisko, inny język, kraj, obyczaje, nie zna się nikogo, a przecież nie zrezygnuje z miejsca na lepszym uni tylko po to żeby z kimś znajomym być, a tutaj jest większa szansa że trafię do jednego miasta chociaż z jedną inną osobą ;)
dokładnie.. też nie zamierzam rezygnować z wyjazdu tylko przez to że miałabym jechać sama.. wiadomo że to jest większy stres ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. tak się właśnie pocieszam ;D
Ja też ;) Trzymam za nas wszystich kciuki :D
ferltoun, mialam na mysli, ze w kilka osob w szk sie wahalismy nad przedmiotami na maturke, nikt ze szk ze mna nie wyjechal. przyjechalam z chlopakiem, ale on nie studiuje ;).

ja tez trzymam za Was kciuki, dziewczyny :).
wizmod - dziękuję :) A łatwo nawiązywać znajomości?? Tzn wiadomo że zależy od człowieka, ale o ile się chcę??
napisalam do nich emaila i mam czekac na odp 3 dni
ale zapytam sie was - jak myslicie, jakie najlepsze rozszerzenia przydaja sie na kierunku filmowym?
Szczerze to informatyka się może przydać, ale bardziej w rozumieniu obsługi programów do robienia filmów i animacji. Po za tym to angielski bo to raczej humanistyczny kierunek i może jakiś WOK czy coś takiego. Szczerze to mi nie przychodzi do głowy zbyt wiele.
Mi też wydaje się że WOK.. i może też WOS? hmm ciężko powiedzieć.
ja pisałam do paru uniwersytetów co mam zdawać i żaden mi konkretnie nie odpowiedział... zobaczymy co Tobie napiszą, andermel :)
A mnie kusicie tym kierunkiem szczerze mówiąc :P A nie trzeba zdac po prostu jakiś trzech rozszerzeń i zrobić portfolio, tzn. wysłać im jakies własne filmy itd?
Cytat: khya
A mnie kusicie tym kierunkiem szczerze mówiąc :P A nie trzeba zdac po prostu jakiś trzech rozszerzeń i zrobić portfolio, tzn. wysłać im jakies własne filmy itd?

wydaje mi sie, ze tak. jesli ktorys uni wymagalby czegos konkretnego, wspomnialby o tym w mailu.

co do znajomych, jak sie chce to zawsze sie da, a kiedy masz wokol siebie tysiace ludzi z calego swiata, nie sposob nie poznac nowych ludzi ;).
a dużo masz wokół siebie Polaków? reety, jak ja Ci zazdroszczę :D
tzn ten profil film to raczej tak jakby filmoznactwo, ale jest tam wybor czy bede chciala zasiac za kamera :) a szkolenie o filmach prawie dwuletnie mam za soba, wiec wiem na co sie porywam
Czekałam, aż taki wątek się tu pojawi :). Ja również będę aplikować na studia do UK w przyszłym roku, jest to jedno z moich największych marzeń, chociaż ze względów finansowych może niestety nie dojść do skutku. Papiery złożę i tak, żeby sprawdzić, czy jestem w stanie dostać się na moje wymarzone uniwersytety. Najbardziej chciałabym studiować na University College London albo King's College London, myślę też nad Glasgow, Southampton...Co do kierunku, interesuje mnie głównie Modern Languages (kombinacja francuskiego i jakiegoś ciekawego języka) na UCL, ale rozważam też Applied Linguistics, ewentualnie sam French. Wszystkie kierunki, o których myślę, są bezpośrednio związane z językami i one najbardziej mnie interesują, głównie francuski właśnie.

Moim problemem jest matura. Na pewno będę zdawać rozszerzony francuski i polski, z dwujęzycznego angielskiego jestem już zwolniona z racji olimpiady, a teraz zastanawiam się, co jeszcze mogłabym zdać. Myślałam nad łaciną, która zdecydowanie przydałaby się na wszystkich kierunkach dotyczących języków, nie wiem tylko, czy jestem w stanie ją zdać na rozszerzeniu. (jestem w klasie humanistycznej dwujęzycznej, łacinę mam w programie, ale tylko jedną godzinę). Stąd moje pytanie: czy rozszerzony polski jest w ogóle brany przez angielskie uniwersytety pod uwagę, czy powinnam zacząć myśleć nad zdawaniem jakiegoś dodatkowego rozszerzenia?

Mam nadzieję, że wszystkim nam uda się dostać tam, gdzie byśmy chcieli. Fingers crossed :)
Witam :) Ja również bardzo się cieszę, że taki wątek znalazłam, gdyż od jakiegoś czasu coraz poważniej zastanawiam się na studiami w UK.
Czy są tutaj może osoby zainteresowane kierunkami biznesowymi? Osobiście chciałabym wybrać się na rachunkowość i finanse lub coś w ten deseń. Niestety w tym momencie mam blokadę, gdyż nie za bardzo wiem które uczelnie brać pod uwagę. Stąd moje pytanie, czy ktoś mógłby doradzić? Każda opinia się przyda ;)
Innym problemem jest matura. Czy wystarczyłoby zdać rozszerzenie z matematyki i angielskiego, czy ten trzeci przedmiot jest konieczny?

Julieanne - co do matury z rozszerzonego polskiego to wydaje mi się, że lepszy byłby inny przedmiot, ale może niech jeszcze ktoś się wypowie :)

Klaudia - a patrzyłaś na ranking?
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Business+Studies
też się zastanawiałam czy wystarczy matematyka i angielski, ale żeby dostać się na lepszy uniwersytet raczej trzeba zdawać też trzeci..
Julieanne - co do matury z rozszerzonego polskiego to wydaje mi się, że lepszy byłby inny przedmiot, ale może niech jeszcze ktoś się wypowie :)

Klaudia - a patrzyłaś na ranking?
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Business+Studies
też się zastanawiałam czy wystarczy matematyka i angielski, ale żeby dostać się na lepszy uniwersytet raczej trzeba zdawać też trzeci..

Trzeba pytac o polski. mnie pozwolili i zdawalam :) zwykle trzeba 3, na slabe uniwerki mniej.
hej, też planuję studiować w UK, interesuje mnie public relations w Londynie, na razie interesowałam się University of Arts, Greenwich i Westminster.
orientujecie się może czy na taki kierunek uniwersytety wymagają rozszerzonej matmy? Bo Greenwich np. odpisali mi, że koniecznie angielski i matma, ale nie wydaje mi się, żeby to był przedmiot ważny przy tym kierunku... Za to z tego co czytałam na forum i różnych blogach Westminster wymaga zdania 4 przedmiotów na rozszerzeniu, ale dowolnych? Miałam ambicje, żeby zdać matmę na rozszerzeniu, ale jestem w klasie humanistycznej i nawet z podstawą mam problem, wolałabym więc pisać np. rozszerzoną geografię.
Cytat: pastelowe
hej, też planuję studiować w UK, interesuje mnie public relations w Londynie, na razie interesowałam się University of Arts, Greenwich i Westminster.
orientujecie się może czy na taki kierunek uniwersytety wymagają rozszerzonej matmy? Bo Greenwich np. odpisali mi, że koniecznie angielski i matma, ale nie wydaje mi się, żeby to był przedmiot ważny przy tym kierunku... Za to z tego co czytałam na forum i różnych blogach Westminster wymaga zdania 4 przedmiotów na rozszerzeniu, ale dowolnych? Miałam ambicje, żeby zdać matmę na rozszerzeniu, ale jestem w klasie humanistycznej i nawet z podstawą mam problem, wolałabym więc pisać np. rozszerzoną geografię.

jezeli Ci odpisali, ze wymagaja matematyki na rozszerzeniu, to nie dla zartu tylko dlatego, ze bez tego nawet nie wezma Twojej aplikacji pod uwage, nie kombinuj. zmien albo kierunek albo uczelnie, proste. i o przedmioty jakie sa wymagane pytaj u zrodla, nie na forach, bo to moze zmienic sie co roku i rozni sie w zaleznosci od kierunku.
Chcę po prostu zasięgnąć opinii osób, które wiedzą coś na temat studiowania w UK. A pytam o wymagania, bo chcę porównać różne opinie i oferty, które dostali inni. Wiem, ze sie różnią. Pisałam do Greenwich, ale ich odpowiedź nie jest dla mnie jasna (nie określili dokładnie, czy ta matematyka ma być rozszerzona, a na pewno nie sprecyzowali tych wymagań dla danego kierunku), a University of Arts wysłali mi jedynie link do zakładki o wymaganiach językowych. Nie widzę nic złego w pytaniu tutaj, w końcu od tego jest forum.
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 88

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie