witam ponownie, jestem na etapie rozwiązywania umowy, za 3 msc nauki wyliczyli 1400 zł odszkodowania, tłumaczą poniesione koszty, moim zdaniem jest to bezprawne, walka wciąż trwa, potencjalny kliencie SpeakUp przeczytaj uważnie umowę, po 1 podpisujesz ją z Bankiem chyba że jakimś cudem podpiszesz ze Szkołą ale wątpię żeby na to poszli; po 2 na pierwszej rozmowie na pytanie co w razie rozwiązania umowy to bez problemu (jasne bez problemu ale dla Szkoły bo mają ukryte kruczki prawne gdzie to osoba odstępująca od umowy ponosi wszelkie koszty, typu szkoła oferuje kurs za 4300 w promocji* za 18 msc czyli rachunek prosty za msc 240 zł około, ale w momencie gdy przypadek losowy, utrata pracy, przeprowadzka i np 80 km do szkoły najbliższej to wtedy Szkoła liczy po koszcie 8700 bez promocji wtedy rata wychodzi 480 i różnicę Ty biedny kliencie pokrywasz reasumując: po 3 miesiącach nauki 690 zł zapłacone plus 490 zł odszkodowania Szkoły za nic plus 200 zł za książkę i ćw chyba ze oddasz książkę to tylko 100 zł plus koszty poniesione przez Szkołę, z palca wyssane, zaliczki już nie liczę 200 zł bo to według mnie mogą być koszty manipulacyjne, w sumie wyszło 2400 odjęli od tego 24[tel]co zapłaciłem minus książka czyli 1400 zł w grosze sie nie bawię rzędu 50 zł, i Ty biedny żuczku płacisz 1400 zł, jednak niektórym się udało nie zapłacić ) Teraz jestem na etapie rozwiązywania umowy, pewnie z moim szczęściem będę musiał zapłacić. Piszę nie dlatego żeby oczerniać szkołę, bo oni ogólnie nie oszukują, oni nie mówią do końca tego co powinieneś usłyszeć , a na pytanie odpowiadają konkretnie, bez zbędnego komentarza, Dowód Ja: Co w momencie rezygnacji z umowy? Konsultantka: Można w każdej chwili zrezygnować. No i to w zupełności wystarczyło mi, ale nie zadałem kolejnego pytania: czy w związku z tym będę ponosił koszty jakieś ...... i tu mój błąd za który zapłacę pewnie. I teraz uwaga generalna, nie wyżalam się, jestem dorosłym człowiekiem i życie przede mną i różne jeszcze zdarzenia będą ale na dzień dzisiejszy każdą umowę przeczytam dwa razy, i to w domu na spokojnie i wszelkie gwiazdki małe literki trzeba rozważać, choćby to trwało godzinę czy dwie, szczególnie z Bankami Kursami i wszelkimi instytucjami. Pozdrawiam