Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
901-930 z 1604
musisz potwierdzic swoj 6 miesieczny pobyt tutaj i wyslac poczta do dvlni w coleraine prawko i paszport + aplikacja. czeka sie ok 2 miechow.

a tak pozatym ja juz jezdze tutaj 1.5 roku na polskim prawku i jest ok no chyba ze chcesz zakozaczyc prawkiem uk w polsce ???
Tym razem jest to juz potwierdzona informacja. Jesli ktos chcialby sie bardzo zaznajomic z naszym nowym Panem Konsulem z edynburga,, prosic go o wydanie nowego paszportu badz potwierdzic tozsamosc, to zapraszam 21 pazdziernika od 9 - 16 na Ormeau Road numer 129-ty
Wiecej info [tel]lub [email]
ty bator a ty umisz czytac wczesniejsze posty jezeli ktos ma do ciebie pytanie i czeka na odpowiedz. I przestan nam dupe jakim konsulem tutaj nawalac. Mamy dosyc naszej polskiej demokracji???
Zakozaczyc tez ;)
Troche zamierzam tutaj zostac i predzej czy pozniej wydawala mi sie taka zmiana nieunikniona .
Jednak jak mam dwa miechy bez prawka jezdzic to juz wole z tym poczekac.
Dziekuje za odpowiedz ;)
Spiety?
Ula, co ty gadasz?! Nic o tym nie wiem. Ze niby ja? Nieeee... Ja takich rzeczy nie robie, na prawde...
Wcale nie czeka sie dwa miesiace. Ja na poczatku, gapa jedna, nie wypelnilam jednej z dziesiatek rubryczek .. i czekam dosyc dlugo .. bo mi odeslali... ja ponownie wypelnilam.. wyslalam.. itp. Gdyby nie to, mysle ze 1.5-2. tyg to wsjo.
Druk bierze sie na poczcie, do tego trzeba wyslac czek ... chyba 38 funtow to kosztuje, potwierdzenie adresu zamieszkania - jakies rachunki, list z banku, paszport, plus zdjecie, prawo jazdy polskie.
Oczywiscie mozna sobie jezdzic na polskim prawku, niby legalnie tylko rok.. ale kto to sprawdzi? Tutejsze prawko jest o tyle wygodne, ze masz w nim napisany adres.. i jesli cokolwiek idziesz zalatwiac: ubezpieczenie, konto bankowe, kredyt itp... to nie musisz nosic listow, rachunkow, na potwierdzenie Twojego adresu. Gorzej jesli zmieniasz czesto adres.....
Widze, ze nie jest to jasne dla wszystkich - nalezy wymieniac polskie Prawo Jazdy w UK mieszkajac i pracujac tutaj czy nie?

A wiec odpowiedz brzmi - NIE, nie trzeba tego robic. Nawet jezeli zechcemy pozostac w tym kraju bardzo dlugo.
Posiadajac polskie Prawo Jazdy mozna jezdzic po ulicach Wielkiej Brytanii do 70 (siedemdziesiatego) roku zycia.
Informacja podana jest na urzedowej stronie Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA):

http://tinyurl.com/jar34

"Residents

If you have a valid community licence, this will authorise you to drive in GB for the period set out below. Alternatively, you can exchange your licence for a British one at any time.

Provided your licence remains valid you may drive in GB:
Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):
until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period..."

czyli tlumaczac na Polski:

"Rezydenci:

Jezeli masz wazne Prawo Jazdy wydane w Unii Europejskiej, upowaznia Cie to do prowadzenia pojazdow w wielkiej Brytanii przez okres podany ponizej. Alternatywnie (zamiennie) do tego mozesz (nie musisz) wymienic swoje Prawo Jazdy na dokument Brytyjski w kazdym czasie.

Legitymujac sie Prawem Jazdy mozesz prowadzic w Wielkiej Brytanii:
posiadacze Prawa Jazdy na samochod, motocykl (Prawo Jazdy kategorii B):
do 70 roku zycia lub trzy lata po zostaniu rezydentem, ktorykolwiek z tych okresow jest dluzszy..."

Byc moze podane zdania sformulowane sa dla niektorych z nas niezbyt niejasno: Posiadacz polskiego prawa jazdy kategorii B moze prowadzic pojazdy do 70 roku zycia lub do 3 lat od momentu zamieszkania na stale w Wielkiej Brytanii - jezeli przyjechal tutaj w wieku 69 lat, moze jezdzic do momentu skonczenia 72 lat.

Wszystko legalnie.
Nie inaczej jest z dokumentami wydanymi w Rodzie Slonskiej, aga5555 :-)
no nie wiem czy z tym prawkiem polskim jest tak do konca. Ostatnio zatrzymala nas policja i pytala wlasnie jak dlugo kierowca jezdzi w N.Ireland,(koles powiedzial ze pare miesiecy) tak jakby chcieli sie doczepic, ze czemu prawko nie jest wydane przez GB.
no nie wiem czy z tym prawkiem polskim jest tak do konca. Ostatnio zatrzymala nas policja i pytala wlasnie jak dlugo kierowca jezdzi w N.Ireland,(koles powiedzial ze pare miesiecy,auto jest na polskich blachach) tak jakby chcieli sie doczepic, ze czemu prawko nie jest wydane przez GB.
belfast-katowicernbelfast-wawarn29.05.07rnbezposrednie loty!!!rnwww.wizzair.comrnpozdrowionka ;)
belfast->katowice belfast->warszawa(etiuda) od 29.05.07 linie wizzair wprowadzaja bezposrednie loty bez zbednych przesiadek i czekania ;) pozdrowionka dla podrozujacych :) www.wizzair.com
Rece opadaja...

Jest jeszcze jedna opcja: oni tutaj w tej Zagranicy pisza w co innego, mowia co innego i co innego robia. Moze by ich tak poprosic aby to w internecie jeszcze olowkiem narysowali...?
Wolny czas spedzam na swierzym powietrzu ale dzieki za zaproszenie na piwo. Kto wie...? moze kiedys...
hej kolo kontroluj bajere bator nie ma tutaj etatu, zeby czytac i odpisywac na wszystko, a jezeli chodzi o konsula to uwierz mi , ze duzo osob ma do niego jakies sprawy. to tyle pozdro
WRACAJAC DO TEMATU PRAWKA ZAPOMNIALEM NAPISAC ZE DAJA POTWIERDZENIA ZE WYSYLASZ PRAWKO TAKZE SMIALO. MOZESZ WSZYSTKO ZALATWIC W DVLNI W BELFASCIE JESLI SIE NIE MYLE TO ONI CI DAJA ZASWIADCZENIE I WYSYLAJA DO DVLNI W COLERAINE TAKZE SMIALO.

POWODZENIA
hej mam pytanko:
09 tycznia tego roku uplynela data waznosci mojego paszportu, w zwiazku z tym zalezaloby mi na wydaniu nowego. Czy moglbys mi powiedziec co powinienem zabrac ze soba (zdjecia?, stary paszport?) przy wizycie u konsula??
z gory wielkie dzieki za wszelkie info
pozdrawiam
Kolega, wpadaj do nas jutro na Ormeau :)
Przyjde chetnie.
129 Ormeau Road - powinienem znalezc bez wiekszych problemow :)
Siema wszystkim. Nie wiecie gdzie mozna kupic antene satelitarna w belfascie. Ale chodzi mi o konkrety bo juz w wielu miejscach bylem i nic nie znalazlem. Chodzi mi glownie o sama antene(talerz i konwenter) ale moze tez byc jakis zestaw z tunerem. prosze o w miare szybka odpowiedz. z gory dzieki!
a i mozecie pisac do mnie na [gg]
wlasnie w lidlu jest promocja na caly zestaw satelitarny cena chyba ok 70£
Pozdrowionka
No to nastała sobota, wiec trzeba się nawalic. Miłego weekendu all.
a moze tak w niedziele jaks mila dziwczyna ma ochote na wycieczke krajoznawcza???mam autko,zapraszam.
a propos tej wycieczki.propozycja aktualna tez na nastepna niedziele.moj email [email]
a propos tej wycieczki.propozycja aktualna tez na nastepna niedziele.moj email [email]
I myślisz, że znajdziesz jakąś blacharę????
Facet ma autko wiec wyrwie dziewczyne raz dwa :o)
czy ktos tutaj cos wie o stomatologu z Polski? Ponoc do takiego tutaj mozna sie zapisac...
hej mam pytanko:
09 tycznia tego roku uplynela data waznosci mojego paszportu, w zwiazku z tym zalezaloby mi na wydaniu nowego. Czy moglbys mi powiedziec co powinienem zabrac ze soba (zdjecia?, stary paszport?) przy wizycie u konsula??
z gory wielkie dzieki za wszelkie info
pozdrawiam
Jesli chodzi o paszport, napisz do mnie e-mail ze swoimi namiarami zadzwonie i wyjasnie, tak bedzie szybciej i od razu umowie cie na wizyte z konsulem

[email]

pozdrawiam

do kolegi... zbyt szybo uciekliscie, pozniej impreza rozwinela sie na dobre:)
Temat przeniesiony do archwium.
901-930 z 1604