Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
871-900 z 1604
Ty chyba jesteś z PiSu. Jak Ci się nie chce czyta to nie czytaj. A nawet powiem więcej, nie musisz tutaj zaglądac. I ściągnij moherowy berecik.
Ty chyba jesteś z PiSu. Jak Ci się nie chce czyta to nie czytaj. A nawet powiem więcej, nie musisz tutaj zaglądac. I ściągnij moherowy berecik.
A jak z PiSu(aru)to niech prawdziwek jedzie wspierac swoj porzadny madry rzad.
prawdziwek. umow sie z kolega na solo. upewnij sie jednak najpierw czy bedziesz mial zapewniona opieke zdrowotna jak cie kolega poturbuje ty biedny pedale.
znasz kogos kto chcialby moze pojechac do banbridge do pracy ..
TU NIE PRAWDZIWEK TYLKO *********** JAK TAK CZYTAM WASZE POSTY TO MI SIE PLAKAC CHCE ZE POLSKI NAROD JEST TAKI OTEPIALY I CIEMNY SAM TO REPREZENTUJESZ NA SWOIM PRZYKLADZIE. LUDZIE DLACZEGO JESTESCIE ZAWISNI I CO LEPIEJ SIE TERAZ CZUJESZ NAZYWAJA PRAWDZIWKA GEJEM. BO MI SIE WYDAJE ZE CHYBA TYLKO TWOJE EGO UROSLO A NIC POZATYM.
NA TYM FORUM NAWET PRAWDZIWEK LUB KAZDY INNY MOZE SIE WYPOWIADAC.
I CO NAOGLADALES SIE WCZORAJ O AFERACH W PIS - IE I JUZ MUSIALES TO WTRACIC. ZASTANOW SIE WOGOLE TO NAPISALES TAK TYLKO ZEBY POKAZAC ZE JESTES NABIEZACO Z WIADOMOSCIAMI Z KRAJU CZY POPROSTU NIE WIEDZIALES CO NAPISAC

TAKI JESTES MADRY PROPONUJAC KOMUS SOLO A CZEMU SAM NIE WYSKOCZYSZ PEWNIE JESTES MALYM ZUCZKIEM I PIERWSZYM SZCZALE BYS SIE ROZPLAKAL I POBIEGL DO DOMKU Z ROZWALONYM NOSEM.

LUDZIE SPOJRZCIE NA TO CO WYPISUJECIE NA TYM FORUM.
TYMI POSTAMI TYLKO MNIE USWIADAMIACIE ZE NASZ NAROD JEST NAPRAWDE MSCIWY I NIE KOLTURALNY.

ZYCZE POWODZENIA W DALSZYM ZYCIU NA EMIGRACJI

MAM NADZIEJE ZE CIE NIGDY NIE SPOTKA
*************masz racje,niektorzy polacy to HAMY.Banda oslow,ktora nic nie potrafi tylko cwaniakowac
Wychodzi na to, ze obowiazkiem kazdego emigranta jest nienawidzic swoich, inaczej Cie wyzwa od najgorszych( oczywiscie te drobne uwagi naleza do 'kulturalnej' czesc emigrantow, wychowanych i szanujacych innych:))) Ale w sumie maja racje, piszac jacy to Polacy niekulturalni, chamscy, zawistni i od razu dokladaja przyklad, samych siebie:)
Pozdrawiam
bravo Monia pojechalas z nimi:))))))))
No to ladnie sie narobilo (: pedal,gej i co jeszcze powiesz o sobie filozofie :D z Pis'em wspolnego nie mam nic i miec nie bede a jesli cos ci Pis przeszkadza to napisz podanie do prezydenta bo mi to zwisa [; chcialem zwrocic uwage na zachowanie rodakow a zostalem obrazony, widze ze na tym forum wiekszosc to hamy i ludzie prosci nie znajacy swojego miejsca nawet na forum internetowym :( a co do "kolega kolegi" gratuluje ci chlopie inteligencji.
witam! mam pytanko. Czy ktos moze mi podac jakas ciekawa firme w ktorej tutaj mozna ubezpieczyc tanio samochod. Z tego co wiem to TESCO jest ciekawe pod tym wzgledem, ale ponoc nie obejmuje ich oferta N.Ireland.
Prawdziwku, Ty mój mały psychologu.... Nie musisz mi gratulowac. A co do obrażania innych to sam wiedziesz w tym prym.
Cytuję: "...Jesli jestes taki madry i zakochany w swojim polskim kraju to pakuj swoje Irlandzkie funty do plecaka Nike wyprodukowanego w Tajlandi:) i spadaj do kraju ludzi wyksztalconych, madrych, uczciwych, pracowitych, nieprzeklinajacych i co najwazniejsze NIE PIJACYCH ehhh ta krotkowzrocznosc, i nie zapomnij napelnic syfon dla cyganow bueheheh." Koniec cytatu.
Zastanów się sam nad sobą i swoim postępowaniem, a także nad bzdetami które wypisujesz. A moje wcześniejsze wypowiedzi miały podtekst bardziej humorystyczny (biorąc również pod uwagę sytuację panującą w ojczyźnie, nie wiem czy już w Twojej) niż mający kogoś szkalowac, ale będąc takim sztywniakiem jak Ty, ciężko to załapac.
Pozdrowienia
No i kto pytal czy to forum juz umarlo?

Nie rozumiem dlaczego AluzjaDoKolegi nazywa mnie burakiem i kaze wyjezdzac do Polski no bo "przeciez tak ja kocham". Gdy sie tak glebiej zastanowie, Polska nie kojarzy sie mi koniecznie z bialym orzelkiem na czerwonym tle, z mazurkiem Dabrowskiego, z alejkami wysadzanymi kasztanami, palacem kultury, Wisla, Warszawa; z Kochanowskim, Sienkiewiczem czy chociazbyz Walesa. Bardziej kojarzy mi sie z glosem, z twarzami i... moze nie z nazwiskami ale imionami kolegow ktorych poznalem tutaj, w Belfasie: Piotr, Sebastian, Mariusz, Robert... nie chce wyliczac teraz wszystkich. Gdy sie tak zastanowie - ja nawet nie poruszylem tematu milosci do ojczyzny. Byc moze czytasz wpisy na forum zbyt pobieznie, czytasz je na opak lub... nie... no tego nie napisze bo sie na mnie obrazisz i wtedy nie zobaczymy tutaj nic innego jak tylko obelgi pod moim adresem. Ten burak nie zrobil na mnie wrazenia, moim zdaniem nie oznacza on nic innego jak chec dodania sobie samemu troche animuszu poprzez obrzucanie potencjalnego przeciwnika wyzwiskami. Spoko - kazdy broni sie jak moze; dopoki nie zaczniesz rzucac popielniczkami (tak naprzyklad robili Szkoci w knajpie na Uniwersity Street, nie napisze co przy tym wykrzykiwali bo skasuja z miejsca ten post - o widzisz... zapomnialem o Szkotach!) a wiec do poki nie zaczniesz rzucac popielniczkami, mozemy(?) porozmawiac jak cywilizowani ludzie.
Wydawalo mi sie, ze ja mniej poruszam sprawe kochania Polski a bardziej sprawe wzajemnego nastawienia Polakow do siebie, nie tylko i za granica. Dlaczego pisze "co wyprawiaja inne narodowosci i co wyprawialy w przszlosci"? Aby zwrocic byc moze uwage na to, ze Twoje komentarze zachowania "calej choloty ludzi... rodakow..." porownalbym do protestow takiego robaczka (nie ublizajac przy tym ani jemu ani Tobie) pchajacego kulke z gowna w chlewie pelnym gnoju i do tego w niechlujnym gospodarstwie niechlujnego na ten przyklad irlandzkiego rolnika (ha! teraz powiem - wiesniaka!) hodujacego swinie, buraki (mryg!) i co tylko jeszcze... no i ten chrzaszcz myslac sobie ze jest w Ameryce, on i jemu podobne - nie chca miec z innymi stworzonkami z rodziny Zukowatych juz wiecej do czynienia bo nic tylko urwał! i urwał! - co za chamstwo i do tego bez znajomosci angielskiego! a ze nad nimi brudne krowy kopia przy dojeniu i rycza a swinie teraz i tutaj kwicza, ryja i nierzadko pod siebie robia - tych rzeczy wydaja sie w ogole niezauwazac. To takie jaskrawe porownanie. Znasz kawal o trzech Murzynach i zlotej rybce?

Mowiac ogolnie - Ty widzisz to co niedobre u rodakow i starasz sie na ich zachowanie zwrocic uwage; ja znowu, czort wie dlaczego - probuje ich bronic mowiac, ze inni nie sa lepsi. Do tego trzeba dodac, ze nie jestes jedyny, podobnych opisow jest mnostwo w necie, jezeli wiec tak uwaza wiekszosc to kto wie, czy racja nie stoi po ich stronie. Dzieki takim rozmowom jak ta, moze sie wreszcie czegos w zyciu naucze...
Rozumiem, ze niektorzy Polacy wyjezdzaja z kraju majac po dziurki w nosie tych, nazwe to teraz - stosunkow polsko-polskich, polskich problemow, polskich klamstw, przeklenstw, ludzi, zachowan, obyczajow - powiedzialbym, ze maja dosyc tego wszystkiego czyli tego co polskie... no moze oprocz zarcia (mniam!). Nie napisze teraz, ze niejako oczywiste jest to zachlystywanie sie dzisiejszych (przede wszystkich bardzo mlodych) emigrantow zmianą otoczenia i okazywanie wstretu do klimatow znanych od dziecinstwa, nie napisze tego poniewaz zkwitowanie pradziwka byloby w tym momencie oczywiste - ten typ jest poprostu zalosny! to naprawde jakis palant... Probuje wiec okrezna droga sklonic go do zastanawiania sie nad poruszonym tematem i mimo zaprzeczen z jego strony - widze, ze mi sie to nawet udaje :-) Beda z Ciebie jeszcze ludzie, prawdziwku!
Ciekawe... gdybym krzyczal, ze "ta cholota... buracy, debile z Polski, wiejskie paznokcie... zlodzieje... Radomiacy, Warszawiacy, Krakowiacy... " ciekawe czy wtedy klaskalby jeden z drugim?
W glebi duszy mysle jednak, ze ci narzekajacy w kolko tylko tak gadaja, tylko wytykaja palcami, chcac dac przez to do zrozumienia, ze sami sa lepsi od tych innych. Nie jest tak? Wiem po sobie - z jednej strony opowiada jaki on to kulturalny patriota i boguduchawinny a z drugiej... eech... szkoda gadac, panowie u gory juz mnie przejzeli na wskros, nic dodac nic ujac.
Do ostatniego komentarza prawdziwka - "wiekszosc to hamy i ludzie prosci" - polecam powiesc Elizy Orzeszkowej "Cham"; co prawda nie jest to Rap, rzuca za to wiecej swiatla na watki przejawiajace sie i na tym forum. Bylby to dobry poczatek.

Przeczytasz online np. tutaj:
http://tinyurl.com/o64zr
Kolego, czasami co dla niektórych nie warto wycierac literek na klawiaturze drogiego laptopa, dla takich nie ma już ratunku. Jak się nie pozbyli chamstwa przyjedzając tutaj, to już się nie pozbędą. Nawet nie wiesz jak siła funta może dowartościowac człowieka. Trochę bilonu w kieszeni dresu i taki gośc myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. Pozdrowienia
No i co ja mam na to wszystko (od)powiedziec?

Moze lepiej przydam sie do czegos i wystukam na odmiane pare linijek z sensem...

Do dudasa,
na Ormeau Road, idac z miasta tak mniej wiecej 3[tel]metrow za mostem, po lewej stronie jest filia ubezpieczalni "ABBEY" - mozesz tam ubezpieczyc auto od zaraz, depozyt zaplacisz gotowka lub karta. Skladki porownywalne z kwotami AA (The Automobile Association Limited). Oficjalnie Abbey Insurance Brokers nie ubezpiecza juz samochodow, posrednicza oni jednak w robieniu tego typu transakcji. Dostaniesz polise z Abbey podpisana przez urzednika Halifaxu.
o kurka wodna!
nie zagladalam tu cale wieki, bo nic sie na tym forum nie dzialo... ale teraz widze, ze az dymi od testosteronu chlopcy! no brawo! i nawet notuje jakies inteligentne-ciete wpisy tu i tam. jeszcze nie zdecydowalam, ktore beda moje ulubione, choc nie da sie ukryc, ze paru szacownych gentelmenow wiedzie prym;)
kibicuje kazdemu po rowno so far! ale teraz to juz naprawde boje sie do belfastu wrocic po raz kolejny zreszta. choc pociesza mnie mysl, ze czeka na mnie grupa przyjciol belfasatowych i jak dotad przez te lata nie oszukali mnie nawet na 1 p ! ale kto wie jak bedzie, bo przeciez zycie weryfikuje nasza rzeczywistosc po swojemu. hmm...ciekawe, czy ktos mogl by mnie jakos skrytykowac za tego posta i nie moge sie doczekac, bo to przeciez stalo sie TU takie prawie obowiazkowe! minely chyba juz czasy pomocnego, cichego i zyczliwego kazdemu AKTOTO:( cheers!
nie wiem czy mam racje ale aktoto zmienil chyba nick na kolega, tak mi sie wydaje taki sam styl wypowiedzi i pomocny jak zawsze
Taa... testosteron, oksytocyna, wazopresyna -

wszystko kwestia wydeptanych sciezek, po ktorych poruszaja sie przekaźniki regulujace ich poziom.
Ula ma racje - kiedys bylo fajne; ktos tutaj juz duzo wczesniej slusznie zauwazyl:
"bylo fajne ale jak widzisz....
wszystko co dobre sie konczy"
Aktoto byl pomocny, cichy i zyczliwy kazdemu. Nie reagowal na podobne zaczepki, nie wywnetrzal sie, nie odpowiadal w stylu:

"Czytajac komentarze ludzi uwazajacych sie za lepszych od tych innych - od dresow, ochraniazy, od miesniakow, burakow, mlotkow, pracujacych na budowie, tych po podstawowce, tych co " nie myja sie, spia w ubraniach roboczych i nie znaja angielskiego" - siedze czasami, krece glowa, klne i wyje w poduszke ale cicho, tak by nikt tego placzu nie slyszal... Placze nad brakiem zrozumienia tych pierwszych dla tych drugich i mysle sobie, co za smiesznie-dziwny nowy rodzaj tej MlodejSztucznejInteligencji w kraju nadwislanskim wyklul sie ostatnimy czasy, kto ich kurka wszystkich splodzil, czyj pomiot to jest, czyja to sprawka...?
Byc moze wielu z Was popuka sie teraz w glowe myslac, ze z pewnoscia nawrzucalem cos i pieprze glupoty ale ja wciaz nie rozumiem skad taka nienawisc wobec siebie wsrod ludzi z Polski, kazdy wytyka palcem jaka to opinie robia Polacy "ci gorsi tym lepszym" za granica a popatrzcie jak my sami sie szanujemy - to jest dopiero powiem kuzwa wstyd przed innymi narodami! Nie mam na mysli kultury osobistej (noooo - teraz to na pewno cos z nim nie tak...!), fucki, chujemuje czy inne dzikie weze - a niech gola glowy i chodza w dresach gdy im z tym dobrze, tak moda. Ja nie wiem... czy nikt z tych inteligentow nie ma wujka, ciotki, dziadka czy przyjaciela pracujacego na budowie, w rybnym barze, wyrzuca widlami gnoj na wsi czy chociazby jest strazakiem, drwalem albo szambonurkiem? Zapomnieliscie lekcje w pierwszej klasie? Piekarz piecze chleb aby murarz mogl budowc dom a tego nie da rady zrobic przez internet. Ktos musi robic mniej czysta robote i dlaczego nie moga byc to takze Polacy?
Czlowiek, ktory dyskryminuje w jakikolwiek sposob innych - obojetnie: ze wzgledu na kolor skory, pochodzenie czy religie - jest istota ulomna. A co wobec tego powiedziec o bydleciu, ktore nie ma wyrozumienia dla rodakow robiacych bledy w pisowni miedzy innymi dlatego poniewaz skonczyli wylacznie ogolniak lub inna podstawowke? Halohalooo, pukam w glowe: jest tam kto?! Ale... ja znowu o polityce... znowu nie na temat... (nawiasem mowiac “halohalo" to takie pyszne lody owocowe - probowal ktos?)"

Teraz ja powiem: peace!
nie sadze, zeby KOLEGA to byl legendarny uzytkownik tego forum znany kiedys i juz sluch panie po nim zaginal, czyli AKTOTO!hmhmhmhmhmhm....a moze zalozmy forum pt. "poszukiwania pana aktoto" albo oglosmy konkurs na nastepce? taaa.
koniec zartow, absolutnie wielki respect 4 Mr."?" absolutny szacunek o tak. a swoja droga, to belfast jest bardzo, bardzo maly i ciekawe ile razy my tu wszyscy sie minelismy na ulicy, lacznie z AKTOTO:)
cheers
ps. KOLEGO jakie sa Twoje ulubione sposoby spedzania czasu? wolnego oczywiscie. mam wrazenie, ze jestes ostatnio lekko spiety i moze by Ci sie przydala pinta lub dwie w jakims barze...nie zebym byla jakas zlosliwa, ach nie, tylko tak z dobrego serca, naprawde! to takie zboczenie zawodowe, dbanie o zdrowie psychiczne rodakow lezy mi na watrobie, bo na sercu lezy juz cos innego.
ps.jakies komentarze? tak prosze...
Po prostu czytajac wypowiedzi kolegi trzeba wysilic nieco szare komoreczki co niektorym panom niezbyt wychodzi.Ale nie ma sie co denerwowac bo komus jeszcze zylka peknie.Nie sadze tez by ktos komus mialby tutaj nakazywac wyjazd lub pozostanie to tyle pozdrowionka Arthur
hej koego z polski umiesciles kiedys na tym forum dosc ciekawe linki platnych towarzyszek z belfastu niestety nie moge ich znalezc a twoj numer na komure zgubilem razem z telefonem wiec prosba ta droga o powtorke.mam nadzieje ze nowy dom przypadl do gustu
sprzedam TV, kolorowy z pilotem -stary model,15' cena 25 funciakow
tel.[tel]lub [email] lokalizacja Belfast Village obok stadionu Windsor Park
Poscik troche z innej beczki niz powyzsze, ale chyba trzeba troche rozluznic forum bo tu b. powaznie sie zrobilo,
Pozdrowienia dla wszystkich Polakow w Belfascie tych "dobrych" i tych "zlych".
Chcialbym, zeby ktos mi cos powiedzial na temat zwiazany z ubezpieczeniem auta a wymagana rezydenturą. Polisy online ktore do tej pory przegladalem wymagaja bycia stalym rezydntem. Co mam o tym myslec? Wydaje mi sie ze jesli ubezpiecze samochod pomijajac ten fakt, ze nie jestem rezydentem, firma ubezpieczeniowa w razie zniszczenia auta czy wypadku sie na mnie wypnie. rnProszę o wypowiedz w tej sprawie.
Tez jestem za tym zeby stonowac a nie obrzucac sie na tym forum inwektywami.To i tak nie ma sensu.
do Batora------czy jestes w stanie mi pomoc poniewaz zostalem pobity pod koniec 2005 roku w Belfascie na ulicy przez Tutejszych. Niestety nie mam swiadkow bo wszystcy uciekli i zostalem sam na ulicy.Mialem otwarte zlamanie nosa i operacje. Wszystko jest ok zglosilem sie na policje pare dni pozniej po wyjsciu ze szpitala ale nic nie wskuralem. Czy wogole jest jakas szansa na odzkodowanie? Mam potwierdzenie z Szpitala odnosnie operacji. Prosze o pomoc jak ktos sie znalazl w podobnej sytuacji.
To wszystko zalezy od firmy ubezp. Ale chyba tak bylo dawno ze trzeba bylo byc rezydentem.Firmy ubezp, tez zmieniaja swoje prawa. Jak staralem sie o ubezp. to musialem zamienic prawo jazdy polskie na angielskie.(koszt 40funtow) wtedy dostalbym wieksza znizke.Nie uznawali znizek z polski.Teraz z tego co wiem niektore firmy respektuja wszystko.Najwieksza jednak uwage biora wszystkie firmy ubezp. gdzie mieszkasz!!!! Wiec nie dziwcie sie jak mieszkacie na Ormau Road albo blisko centrum ze macie do zaplacenia po 1000funtow oczywiscie uwzgledniajac znizki.Wszystko zalezy od rejonu. Najlepszym sposobem na zaplacenie jak najmniejszej skladki zameldowanie sie na peryferiach Belfastu albo w jakis mnieszych miasteczkach tuz za belfastem. Powiem tylko tyle ze placac za samchod tej samej marki uwzgl. znizki tesco i porownywujac 2 opcje moje ubezp. wynosi 260funtow a nie okolo 1000. jest najtansze ubezp.dodaja teraz 10% mniej za 1 rok i kolejny ....% od wartosci.Wszystko jest na stronie.Tesco online. Pozdrawiam i zycze powodzenia
czy ktos moze mi podac strony firm gdzie mozna dzwonic z internetu na stacjonarny do polski za darmo!!! oprucz internetcalls jest cos jeszcze?
Dawno nie wciskalem tu sswego nosa i widze, ze debata wre na calego:)
Bardzo dobrze, swiadczy to o tym, ze jednak w Belfascie sa jeszcze ludzie majacy cos do powiedzenia, choc ostatnio zaczalem w to szczerze powatpiewac

Tak sobie tu wskoczylem prawde powiedziawszy jedynie w celu zaproszenia wszystkich na dosc nieoficjalne i powiedzialbym "staropolskie" rozpoczecie nowego etapu. Jresli ma ktos ochote, czas i glowe do tego aby wysluchiwac Stowarzyszeniowych problemow ;) zapraszam w sobote od 15 godziny na 129 Ormeau Road po to tylko, aby swa obecnoscia i pomocna dlonia dodac otuchy jakze pilnie mam nadzieje dyskutujacym stronom.

Oczywiscie wszelkie formy pomocy sa jak najbardziej mile widzane, wliczajac ciasta kanapki, schabowe bigos , ziemniaczki no i oczywscie nasz popularny i bardzo ceniony "kwas chlebowy", ktory mam nadzieje rozjasni nam w glowach

pozdrawiam i serdecznie zapraszam

peace
Mam pytanie odnosnie wymiany prawa jazdy - w ktorym budynku sie to zalatwia ?
Czy jedynym wymogiem jest co najmniej 6-cio miesieczny pobyt tutaj czy tez potrzebne sa jakies dodatkowe dokumenty ?
HEJ! Chcialem zapytac czy ktos mieszka z was w okolicach Glengormley. Czy ta okolica jest w porzo i czy fajne mieszkanko 2 pok. do Ł450 da sie tam znalesc.rnPozdro
Temat przeniesiony do archwium.
871-900 z 1604