Belfast- kto tam byl? 2

Temat przeniesiony do archwium.
961-990 z 1604
Dają kartę po pół roku pracy lub po pół roku prowadzenia konta.
obudz sie Astrolog. Karty kredytowej nie daja po pol roku. Trzeba o nia wystapic i wtedy na podstawie roznych kryteriow zgadzaja sie ja dac lub nie. Mozna o nia wystapic nawet dzien po zalozeniu konta. To o czym piszesz to karta debetowa.
Do kolegi.
POTRZEBUJE POMOCY I INFORMACJI OD KOLEGI O KOLEDZE, KTORY KIEDYS DEKLAROWAL SIE ZE GRAC W NOGE MOZE. CZY MOZESZ MI POMOC ? DZIEKI OKLEGO

PEACE
Creditowej tez nie dostaniesz od razu. Howgh!
Moze nie od razu, ale da sie przed uplywem pol roku. Debetowa dostalem tydzien po zalozenu konta.
alalal
mam pytanie czy ktos wie czy sa w belfascie polscy lekarze prosze o szybka odpowiedz dzieki i pozdrawiam!!!!!!!
Polskich lekarzy mozesz spotkac w Forster Green Hospital (niedaleko Sainsbury)
poszukuje pokoiku do wynajecia dla 1 osobki,dzielnica nie odgrywa szczegolnej roli,czy wie ktos cos na ten temacik??bylabym bardzo bardzo wdzieczna:) prosze o kontakt
[email]
prosze pomozcie!
WitamrnPracuje pol roku i chcialbym sie zwolnic ,czy moze ktos wie ile trwa wypowiedzenie ,ile sie nalezy urlopu wypoczynkowego i czy mozna zlozyc podanie o urlop razem z wypowiedzeniem.Z gory serdeczne dzieki.
Czas na wypowiedzenie to tydzien czasu (w moim przypadku); dni urlopu (płatnego) przypada 18/rok. Z dniem wypowiedzenia nie można brać urlopu. Za to pracodawca jest zobowiązany do wypłacenia ci pieniądzy za zaległe dni. Tak wygladała sprawa w miom przypadku więc na 100% nie wiem czy tak jest wszędzie
W MOIM PRZYPADKU URLOP TO 28 DNI A WYPOWIEDZENIE 2 TYGODNIE SPRAWDZ SWOJ KONTRAKT TAM POWINNO BYC WYSZCZEGOLNIONE
Dzieki za odpowiedz.
Najgorsze jest to ze ja nie mam zadnej umowy,pracuje legalnie ,co tydzien dostaje kwitki za co mam odciagane ,ale nic wiecej i dlatego nie wiem jak mam zrobic zeby bylo dobrze.Moze jeszcze ktos wie dokladnie.
czesc
jezeli otrzymalam do wypelnienia P46,to znaczy ze pracodawca szykuje sie zeby mnie zwolnic i wreczyc w niedlugim czsie P46.Czy ktos sie z tym spotkal.Dzieki ,pa.
Pomylka ,tam ma byc czy wreczy mi P45
Jezeli wypelniasz druk P46 nie oznacza to, ze przcodawca chce Ciebie zwolnic, spoko - nie masz co sie martwic :-)

"P46 jest dokumentem wymaganym przez każdego pracodawcę przy rozpoczęciu pierwszej pracy w Wielkiej Brytanii..."

Wiecej o P46, P45 przczytasz np. tutaj:

http://tinyurl.com/ybgbcd
http://tinyurl.com/vlbhg
"Czy dostanę urlop?

Pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze godzin przysługują cztery tygodnie płatnego urlopu, tzn. jeżeli osoba zatrudniona jest na rocznej umowie i pracuje pięć dni w tygodniu, przysługuje jej do 20 dni urlopu...
Jeżeli pracownik nie wykorzystał wszystkich przysługujących dni urlopu, w momencie zakończenia zatrudnienia pracodawca musi zapłacić za niewykorzystane dni wolne."

Wiecej informacji po polsku na podobne tematy:

http://tinyurl.com/yxp3dm
--- --- ---

Strona Kongresu Związków Zawodowych (Trades Union Congress) - Zagadnienia międzynarodowe - Urlop wypoczynkowy:

http://tinyurl.com/yhte6t
--- --- ---

Info po angielsku ze strony rzadowej:

"When you leave your job:
When you leave a job – for whatever reason - you can take the statutory holiday entitlement that you have accrued up to the time you leave during your notice period, as long as you give the right notice and your employer agrees.
You also have the right to be paid for any untaken statutory holiday entitlement that you have accrued."

Jezeli odchodzisz z pracy:
Jezeli odchodzisz z pracy - z jakichkolwiek przyczyn - mozesz wziac przyslugujacy Tobie, naliczony urop, takze i w okresie wypowiedzenia, jezeli zlozyles je z wymaganym wyprzedzeniem oraz pracodawca wyrazil na to zgode.
Jednoczesnie opuszczajac miejsce pracy masz prawo do otrzymania zaplaty za niewykorzystane dni uropu, ktore Ci jeszcze przysluguja"

Z tego rozumiem, ze masz prawo wziac urlop po zlozeniu wypowiedzenia a jezeli pracodawca nie wyrazi na to zgody - powinien Ci zaplacic za niewykorzystane dni.

http://tinyurl.com/udt9f
Za kazdy miesiac pracy przysluguje minimum 1,666... dnia urlopu, czyli po pol roku pracy - 10 dni wolnego.
Cześc Wam!
Poszukuję fachowca ktory potrafi ladnie poskladac samochod do kupy. Tzn szukam blacharza ktory ma potrzebne narzedzia i umiejetnosci do nadania pierwotnego ksztaltu mojemu pojazdowi. Kontakt [email]
Czes fuji belfast jezli dalej szukasz pokju dla pary,moja znajoma ma do wynjecia,lokalizacja kolo hotelu days,samo centrom.internet +polsat cyfrowy juz jest .Jezeli jestes zainteresowany to odpisz.
witam dam ci numer do goscia ktory jest dobry i tani on jest irlandczykiem numer to [tel]gosc nazywa sie alan jesli bedziesz potrzebowal pomocy zeby tam dojechac lub pomocy z angielskim daje swoj numer [tel]jack
Siema

Jesli ktos szuka lekcji jezyka angielskiego dla swoich pociech, czyli dla dzieci od 11 do 16 roku zycia, lub szuka zajec pozalekcyjnych, to Polish Association NI organizuje takie zajecia w kazdy poniedzialek od 18.00 w siedzibie organizacji 129 ormeau road belfast, wiecej info pod nr telefonu [tel]lub [email]

peace
>>>> Witajcie wszyscy forumowicze :-)

Po kilkumiesiecznej przerwie znowu jestem w Belfascie. Widze że zaszły tu pewne zmiany jest gazetka i stronka (przy okazji sorki Maćku że nie pomoglem) są nowi ludzie na forum i kilka osób z niego znikło :-(

Fajnie że sie coś dzieje, przy okazji czytajac wątek na temat piłki nożnej chciałem zapytać czy ktoś gra tu gdzieś czasem w siatke??? Wiem że tu nie jest to popularne ale akurat w to lubie grać wiec gdyby gdzieś ktoś w to grywał prosze o informacje na GG 8[tel]z regóły wieczorkiem lub w weckendy jestem lub na maila [email]

Dodatkowo szukam namiarów na jakieś miejsca gdzie można by było tanio kupić używany sprzet komputerowy i ogólnie elektronike - aktualnie potrzebuje drukarke najlepiej jakiś mały laserek moze ktos ma cos takiego do sprzedania lub wie gdzie cos takiego mozna tanio (najlepiej bardzo tanio) kupic?

Wszelkie info prosze na GG 8[tel]lub maila [email] no chyba ze uważacie że mogą przydać sie innym to piszcie na forum

Poza tym gdyby komus była potrzebna jakas pomoc w sprawach zwiazanych ze sprzetem komputerowym, (wirusiki, reinstalacje, konfiguracja itp) to w miare wolnego czasu moge pomóc - dawajcie znac na GG

Jeszcze raz wszystkich serdecznie pozdrawiam Bogdan
Mam do wynajecia dwa pokoje dla dwoch dziewczyn w spokojnej okolicy 100f za miesiac tel [tel]
PILNIE poszukuje polskiego notariusza w Belfascie - musze komuś dać upoważnienie PILNIE
notariusza tutaj w Belfascie??? przeciez Belfast to nie Polska...
Rozne rzeczy sie zdarzaja :-) wiec pytam

Ale temat notariusza zalatwiony - jednak i tak musze poleciec do PL na kilka dni wiec sobie to w PL zalatwie
Czy ktos moze wie jak tanio przeslac pieniadze z miejscowosci Newtownabbey do Polski. Wiem ze jest Western Union, ale oni pobieraja duzą prowizje.Moze jest gdzies Money Gram lub Grosik.Jestem tu od niedawna i bede wdzieczny za jakąs informacje.
wybieram się w listopadzie do Belfastu i jestem pełna obaw pilnie poszukuje kontaktu z kimś kto tam już jest Pozdrawiam mój nr [gg]
Czesc :)gość,
w Newtownabbey so dwa odzialy MoneyGram:

GLENGORMLEY SPSO UKPO
335 ANTRIM ROAD
BT36 7TS
NEWTOWNABBEY

Dostępne usługi: Wyślij przekaz pieniężny + Odbierz przekaz pieniężny
Czynne w godzinach:
Pon. - Piat. od 8:[tel]:30
Sobota od 9:[tel]:00
--- --- --- ---
ABBEY CENTRE SPSO UKPO